vissza a főoldalra

 

 

 2010.08.04. 

A zsidók a spájzban vannak

Románia és Izrael már évek óta kiváló kapcsolatot tart fent. A mostani közös légi hadgyakorlat alapja feltehetőleg az lehet, hogy Románia 1,4 milliárd dollár értékben vásárolna F-16-os vadászrepülőket a zsidó államtól. De kiszivárogtatták a Timeson keresztül, hogy esetleg az Irán elleni csapás előkészülete lenne a közös katonai akció. Bár, az előbbi életszerűbbnek tűnik, de valóban nem zárható ki, hogy Izrael valamiféle katonai előkészületek okán Kelet-Európa felé mozdul. Ha az izraeli légierő megveti a lábát Európában, akkor Tel-Aviv újabb lépést tesz Izrael kvázi európai államként történő elfogadtatására. Izrael ugyanis annak ellenére, hogy lényegében fundamentalista alapon szervezett, a nemzetközi jogi normákat rendszeresen sárba tipró, erősen rasszista államalakulat, mégis több európai szervezet tagja, sőt szóba került, hogy uniós tagállam lenne.

Az izraeli haderő minden különösebb ok és fenntartás nélkül is hajlandó agressziót elkövetni más államokkal szemben, így jogosnak tűnhet a félelem, hogy az esetleges jövőbeni európai megtelepedése bizonyos államok szuverenitását is veszélyeztetheti. Két uniós tagállam konfliktusa esetén az izraeli haderő felléphet a béketeremtő szerepében, és ahogy a Közel-Keleten láttuk, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Persze, a fenti levezetés talán kissé merész egy hadgyakorlat alapján, mégsem zárható ki. A mostani román-izraeli közös légi gyakorlaton részt vevő két izraeli helikopter kényszerleszállást hajtott végre kedden Romániában, miután a múlt héten egy ugyanolyan típusú helikopter lezuhant a Déli-Kárpátokban.

A román védelmi minisztérium közlése szerint a CH-53 típusú helikopterek műszaki okok miatt kértek sürgősen leszállási engedélyt kedd reggel a román hatóságoktól, és a dél-romániai Arges megyében szálltak le egy mezőre Vulpesti településnél. Senki sem sérült meg. A két helikopter a Blue Sky 2010 fedőnevű román-izraeli közös légi gyakorlaton vett részt, és már hazafelé tartott, amikor bekövetkezett a műszaki hiba. A román védelmi minisztérium szerint mindkét helikopter folytatja útját a hibaelhárítás után.

Július 26-án egy másik CH-53 típusú helikopter, amely részt vett ugyanezen a légi gyakorlaton, ismeretlen körülmények között lezuhant Brassó megyében. A rossz időjárási viszonyok közepette a helikopter nekiütközött a Déli-Kárpátokhoz tartozó Bucegi-hegység egyik magaslatának. Hat izraeli és egy román katona vesztette életét. Az izraeli helikopterek a szimuláció részeként egyebek közt különleges erők szállítását, kutató- és mentőakciók idegen környezetben való végrehajtását gyakorolták Romániában.

 

Csorja Gergely