vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.30. 

Háború a szavakkal

A Magyar Szocialista Munkáspárt Központi és Politikai Bizottságának szélső baloldala 1972-től az emlékezetes szektás KB-üléstől kezdve háborút indított egy újkeletű fogalom – „az élelmiszergazdaság” – ellen. A reformisták használták előszeretettel. Egy Csizmadia Ernő nevű központi bizottsági osztályvezető, egyébként széles látókörű egyetemi tanár vezette be ezt a fogalmat nagydoktori értekezésében. A szó nem eredeti találmány, Amerikában akkor már javában használták az agrobiznisz szót, ami magába foglalta a földművelést, annak műszaki kiszolgálását, és a feldolgozóipart. Az amerikaiak fittyet hánytak az osztályszempontokra. Nálunk az váltott ki a Biszku Béla köré csoportosuló holdudvartól felháborodást, hogy nem vette figyelembe az osztályszempontokat. Hogy hogyan lehet összekeverni a fejlettet a fejletlennel, a munkásosztályt a parasztsággal, az ipart a mezőgazdasággal? Ez gyanús. Megindult hát a háború, elsősorban a Népszabadság vezényelte  szóüldözési hadjárat.

Furcsa helyzet volt ebben az időben a Népszabadság vezetésében. Szamos Károly főszerkesztő helyettes – Szamóca – Biszku embere volt, Földes István Nyers Rezsőé, Rényi Péter meg Aczél Györgyé. El lehet képzelni, milyen háború dúlt e három főújságíró között. Akik a gyakorlatban az élelmiszergazdaság fogalmának hívei voltak, cselekedni is próbáltak. Ez időben a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter dr. Dimény Imre (képen) volt. Az ő vezénylete alatt fejlesztették a mezőgépipart is, mert a rendelkezésünkre bocsátott szovjet gépek, román gépek és NDK-ból származó gépek nem tartoztak a világ mezőgépiparának élvonalához. Csak egy példát használjunk: az SZK-típusú kombájnokon 178 zsírzóhely volt, egy John Deer kombájnon meg 16. Aztán nem beszélve a szovjet kombájnok által produkált szemveszteségről és a nyugati gépek hasonló paramétereiről.

Abban az időben alakította ki Dimény Imre a MÉM, az egységes mezőgépipari hálózatot. A mezőgéptröszt a MÉM felügyelete alatt dolgozott. A Budapesti Mezőgazdasági Gépgyár, a Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Gépgyár, az ÉLGÉP – élelmiszergépgyártó vállalkozás – meg a „KGM tulajdonában” volt. A mezőgépgyártó és szolgáltató tröszt, a mezőgép tröszt vezére egy híres mezőgépész, Pesti László volt. Elhatározták, hogy szépen a fű alatt hozzákezdenek a magyarországi traktorgyártáshoz is. Pesti helyettese, Csillag Nándor kiváló szakemberként ténykedett. Nyugat-Európában összevásárolták a különböző alkatrészeket, és itthon Budaörsön a mezőgéptröszt udvarán összeszereltek egy komplett traktort. Ez volt a bemutató példány. Ebben az akcióban volt egy gyenge pont, az engedély nélküli külkereskedelem. Mert ugyebár különbség van az alkatrészbehozatal vagy a traktorbehozatal között. A Népszabadságék e fogalommal operáltak, és az engedély nélküli külkereskedés miatt perbe fogták a MEGÉV vállalat (Mezőgazdasági Gépalkatrészgyártó Vállalat) igazgatóját, Kovács Andort. Kovács Andor jó káder volt, párttag, munkásőr, és ráadásul zsidó is. Mindez nem jelentett védelmet Kovács Andornak, a Biszku-féle gépezet beindult, és Kovács Andort 18 hónapi börtönbüntetésre ítélték. Szamosi Károly, a Népszabadság főszerkesztője telefonálgatott különböző szerkesztőségekbe, hogy ne foglalkozzanak az élelmiszergazdaság fogalmával, különösen ne a mezőgéptröszttel, mert az a társaság úgy ahogy van, ülni fog. Így is történt, hogy pert zúdítottak a mezőgéptröszt invenciózus vezérigazgatójának nyakába, helyettesét, Csillag Nándort is elkapták „a jog őrei”. Pesti László, aki egyébként egy rendkívül jó megjelenésű, elegáns, fess idős úr volt és eredményes gazdasági parancsnok, egy este hazasétált a budai lakásába, megírta a búcsúlevelét, amiben közölte, hogy nem engedi, hogy egy tisztességes életet – mármint az övét – beszennyezzenek, ezért tenkezével véget vet magának, és öngyilkos lett. Ez volt 1974-ben. Pesti Lászlót a párt temette el, és a megye kommunistái hozsannával búcsúztak el a párt hű katonájától, aki 1945-től kezdve volt kommunista.

Ekkor volt igazságügyminiszter Korom Mihály. Csillag Nándor vezérigazgató-helyettest a bíróság 6 hónapi börtönre ítélte, és börtönbe is csukta. Ekkor nyüzsögtek Biszku Béláék a nagyipari munkásság érdekében. 50 nagyipari vállalatot kiemeltek a többi közül, és őket állami stafírunggal kisegítették, mert a csőd szélén állt valamennyi. Lényegében ez volt az utolsó baloldali akciója Biszku Bélának, természetesen mérhetetlen károkat okozva ezzel a „népgazdaságnak”. Még talán annyi időre futotta erejükből, hogy néhány perbe fogott budapesti és Budapest környéki tsz-elnököt is börtönbe zártak. Ők meg a melléküzemükben ipari tevékenységet folytattak. Ebben Biszku Bélának segítségére Cservenka Ferencné megyei elsőtitkár volt. De ez már igencsak 1975-76 tájéka lehetett, amikor látva, hogy egyre több tsz-elnök kerül hűvösre, Szabó István, a TOT elnöke felkereste pályatársát, Losonczi Pált, az Elnöki Tanács elnökét, aki szintén tsz-elnök volt korábban: „Pali, ez lehetetlen. Mi itt furikázunk a belvárosban az A-s számú Mercedeseinkkel, közben a paraszt testvéreinket meg börtönbe vágják.” Losonczi megértette Szabó méltatlankodását, délután a perbe fogott tsz-elnökök már szabadlábon voltak. Biszku azután nem sokkal elköszönhetett a hatalomtól, mert Kádár János őt is kivágta. Kapott egy új funkciót a párttól, ő lett a SZOT számvevőbizottságának egyik tagja.

A történethez még annyi tartozik hozzá – a végkifejlet 1980-as évek végén –, hogy Losonczi Pál józan paraszti eszű ember, odafigyelt Pozsgay Imre okfejtéseire, és szimpátiával hallgatta az ideológiailag igencsak képzett Pozsgayt. Erre Kádár magához rendelte Losonczit, és közölte vele: „az a szék, amiben maga ül, oda nem osztottak hatalmat”. Ezek után mi történhetett más, Losonczi Pál lemondott az Elnöki Tanács elnökének tisztéről.

 

–bégyé –