vissza a főoldalra

 

 

 2010.07.30. 

Országos hiánycikk lett a komolyság

Próbálom megérteni felemás helyzetünket, hogy végül is hova jutottunk húsz évvel a nagy nekibuzdulás után? Tény, hogy a rendszerváltozást – a szónak az eredeti, pártállami körülmények között megálmodott, vagyis monori-lakiteleki értelmében – nem tudtuk véghezvinni. Miképpen tény az is, hogy – neveztessék rendszerváltozásnak vagy bármi más folyamatnak – valójában minden, de minden alapjaiban változott meg 1989-hez képest. A változás, mint az árvíz, letarolta korábbi életünket, de az áradat mocskos hullámai között a régi rendszer is eredményesen átmentette magát, sőt, a jelek szerint szegény túlélő még újjáépítési segélyre is igényt tart, ha elég ostobák vagyunk adni neki. Ami nagyon karakteresen érzékelhető a mai közérzületben – és aminek kézzel fogható bizonyítéka a Fidesznek megelőlegezett kétharmados parlamenti bizalom –, az a határozott igény a rendcsinálásra, a korrekt, elfogadható, a nemzeti megmaradást feltétel nélkül szolgáló politikai struktúra megteremtésére.

Én magam sosem voltam a Fidesz túl nagy barátja. Indulásuk liberalizmusa taszított, későbbi pályamódosításaikat pedig egyrészt radikálisként keveselltem, másrészt gyanakvással figyeltem. Most mégis más a helyzet, legalábbis egy kicsit: a Fideszt, mint pártot, ma sem tudnám elfogadni magaménak, de Orbán Viktort, mint embert, ma – 2010 nyarát írjuk – hitelesnek és politikailag követhetőnek tartom. Hogy miért? Azért, mert az, és azért is, mert most éppen nincs más, aki jobb lenne nála. A Fidesz vezérkarában és a kormányban, Orbánon kívül valójában senkit sem érzek kimagaslóan hitelesnek, de mert a Fideszben az történik, amit Orbán mond, tiszta lelkiismerettel javaslom: ne bántsuk a Fideszt, adjunk neki időt a bizonyításra. Várjunk a kiértékeléssel. Próbáljuk meg elhinni Orbánnak, hogy tényleg komolyan gondolja, tényleg akarja azt, amit mond.

Érdekes dolog ez a komolyság, és a mi hozzá való viszonyunk. Ma nem divat komolynak lenni, sőt, egyenesen cikis. Az oltár előtt ugyan jól nevelten végigfeszengik a fiatalok a „holtomiglan, holtodiglan” meg a „jóban, rosszban, betegségben kitartás”, sőt még az „ásó, kapa, nagyharang” perspektíva felemlítését is, de aztán az KSH válási statisztikái félre nem érthetően bizonyítják, hogy egy percig sem gondolták komolyan az örökkön örökké valóságos üzenetét. A komolyság, mint társadalmat szilárdító malter, hol több, hol kevesebb mennyiségben mutatható ki úgy a politika, mint a magánélet szféráiban. E két sor tanúsága szerint ifjúként József Attila is átesett egy komolyodási folyamaton: „Komoly lett már hejehuja lelkem, / Addig jártam ősz Uramhoz én.” Bárhogy volt is a költő életében, ma a komolyság a legnagyobb hiánycikk Magyarországon: linkelődni, viccelődni, bliccelődni, jópofán vállvonogatni, nagy hahotázások közepette átverni, becsapni, kibalekolni a másikat, soha semmiért felelősséget nem vállalni, és a legsúlyosabb kérdésekre is maximum ennyit felelni: És akkor mi van? Ez a trendi, ez a sikeres, ez a menő mentalitás, minek következtében az elmúlt húsz évben a magyar társadalom egy vidám, kacagós, jókedvű temetői piknik képét mutatta, csakhogy Vörösmarty vízióját, a „sírt, hol nemzet süllyed el” nem népek vették körül, hanem felelőtlen, komolytalan, idióta magyarok, akik – pártjelvényekkel mellükön vagy anélkül – felfogni sem tudták, hogy egy történelmi temetés asszisztálói lettek. Miképpen azt sem tudták felfogni persze, hogy csakis rajtuk áll, senki máson: ha képesek lennének megkomolyodni, ha jelentőségének megfelelően kezelnék a helyzetet, visszacsinálhatnának mindent, betemethetnék ama sírt, és elmaradhatna ama temetés. Csakhogy a komolytalanság és a tisztánlátás nem összeegyeztethető sajátságok. (Részben ide tartozik, ezért megkérdezem: ha több komolyság szorult volna a felnőtt magyarságba, eladósodhatott volna ennyire, ilyen végiggondolatlanul százezernyi magyar család?)

Érdekes módon főleg a jövőt nem vesszük komolyan, és ha szorult is belénk némi komolyság, arra kizárólagosan a múlt tarthat igényt: a történelem emléke, Trianon gyalázata, ’56 dicsősége, az újratemetések emelkedettsége belső komolyságra utal, de ez a komolyság csak hátra tekint, előre nem, ami növeli helyzetünk tragédiáját.

A hit és a politika egy valamiben rokonok: akkora és annyi mozgósító energiát találunk bennük, amennyit tulajdonítunk nekik. Valójában tükrök, amelyek a beletekintő arcát adják vissza, méghozzá torzítatlanul. Az MSZP és az LMP destrukciója sosem érdekelt, ők nem léteznek számomra, viszont szomorúan tapasztalom nemzetinek minősülő körök társalgásaiban is, hogy kötelezően elvárt, kéjes gúnnyal, kétkedéssel beszélnek Orbán politikai célkitűzéséről, a 29 pontról, valamint a közintézményekben kötelezően kifüggesztendő Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat szelleméről. Hangos hahota, vérszegény poénkodás, önsajnálat és történelmi álokoskodás kíséri az orbáni kilábalás meghirdetését. Valahogy úgy csinál a jobboldal jelentős része, mintha ezt eleve nem lehetne komolyan venni, mert ab ovo komolytalan.

Így aztán kialakult egy képtelenül visszás helyzet: a nemzet legfontosabb, vérkomoly gondjainak orvoslására felírt recepten – (a korrupció kiirtása, az állami intézmények hatékonyságának és szolgáltatási jellegének növelése, a mindenkori népakarat tudomásulvétele, a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend jogaiba való visszaállítása stb.) – úgy röhögnek azok, akikért íratott, mint egykoron vihogtak az azóta bezárt lipótmezei sárga ház folyosóján sétálgató beutaltak.

Teremtő Isten, adj végre megnyugvást, békét és tisztánlátó komolyságot ennek a fáradt, elcsigázott népnek, hogy legyen képes legalább annyira hinni önmaga és gyermekei jövőjében, hogy kapásból nem röhögi szembe azt, aki a segítségét ajánlja fel neki. Méltósággal és bölcsen adjunk néhány évet Orbán Viktornak, nézzük meg, hogy mennyire veszi komolyan saját 29 pontját és a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatot. Ugyanis nincs okunk feltételezni, hogy nem tekinti kötelezőnek önmagára és kormányára nézve. Ha pedig – és ezt nem kívánom egyikőnknek sem – csak újabb csalódás és átverés bújna elő a szép mondatparavánok mögül, akkor ráérünk sutba dobni a bizalmunkat, és komolyan – akkor is nagyon komolyan! – oda csapni, ahova kell.

 

Szőcs Zoltán