vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.04. 

Szolnok szerzeteseire emlékezik

A szolnokiak június 6-án az egykori ferences templomban és a szintén ferencesek által épített kultúrházban „Szerzetesek a vörös csillag árnyékában” címmel emlékeznek az egykor itt működő ferences barátokra, a mártírhalált halt Sándor István szalézi testvérre és a kolostorban, mint internáló helyen 1950 nyarán fogva tartott szerzetesekre.

 Hatvan évvel ezelőtt XII. Piusz pápa szentévet hirdetett Jézus születésének 1950. évfordulója alkalmából. Ünnepelt a világ, ugyanakkor a vasfüggöny mögött a történelem legsúlyosabb megpróbáltatása várt a magyar egyházra a szerzetesrendek feloszlatásával, amely több mint 12 ezer férfi és női szerzetest érintett. 1950 júniusában különös kegyetlenséggel ezreket üldöztek el rendházaikból és tették őket földönfutókká. Lelkipásztorokat, tanárokat, ápolónővéreket, hitoktatókat, mindazokat, akik szerzetesi szegénységet fogadva csendben szolgálták a magyar népet szerte az országban.

 A szolnoki megemlékezés a katolikus temetőben kezdődik, ahol megkoszorúzzák a ferences atyák sírboltját, majd a Szent Imre Kultúrházban Dobszay Benedek a ferences rend mai helyzetéről, illetve Kálmán Peregrin a rend feloszlatás előtti országos és szolnoki tevékenységéről tart előadást. Ezt követően a szerzetesrendek képviselői és Szalay Ferenc polgármester emléktáblát avatnak az egykori ferences kolostor homlokzatán. Az ünnepi megemlékezés 19 órakor szentmisével zárul.

 

(Forrás: ofm.hu)