vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.09. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 23. száma!

Csurka István: Gáza és a Piacok (2.oldal)

Az IMF és a Bajnai- Oszkó által kialkudott hiánycél tartásának vállalása, akár akarjuk, akár nem, meghátrálásnak látszik. Az ellenség legalább ezt a látszatot akarja megteremteni.. Hála Istennek, ez csak vasárnap estig tartott. Akkor valamelyik kereskedelmi tévé – lehet mindkettő – a hírek között beolvasott egy a „The New York Times”-ra való hivatkozást. A Sulzberger Jr. tulajdonú világlap is oda nyilatkozott, hogy a magyar kormányférfiaknak tartaniuk kell a pofájukat, mert „a piacok” fölöttébb érzékenyek és, lám, egy ilyen freudi elszólásra kivonulnak. Ha akarják, ha nekik úgy tetszik, ha úri kedvük úgy találja, leütik fekete huszárjaikkal a magyar gyalogot a tábláról. Jobb, ha alkalmazkodunk, behúzzuk a farkunkat, és folytatjuk azt a nemzetvesztő hitel-kamat, megint hitel, megint kamat politikát, amely az utolsó húsz évben a magyarság koporsóját feltette a megásott sír száját áthidaló deszkákra. Majd ők, amikor jónak látják, kirántják ezeket a hídlásokat, noha a halott még felül a koporsójában, és időnként enni kér. (Nem vitatom, ebben a levezetésben van valami összeesküvés szerű, de kérdezem: miben nincs ma összesküvés? Az „a piacok” maga, nem összeesküvés?) Valóságos megkönnyebbülés volt tehát számomra, hogy megint a New York Times felől fúj a szél. Mint 1987-ben, a lakiteleki sátorozás közben, amikor még helyben vettük a hírt, hogy összebújtunk a nem-jurta sátorban, mi, magyar nacionalisták és antiszemiták.

A kettős állampolgárság ügyéről és a Magyar Nemzeti Tanács-választásokról Ágoston Andrást, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnökét kérdezte Medveczky Attila. (5.oldal)

– A vajdasági magyarok hogyan fogadták a magyar parlament döntését a kettős állampolgárságról?

– Nem akkora örömmel, mint amekkora a kiábrándultság volt 2004. december 5-e után. Akkor azonban a fogcsikorgatás, a düh gyorsan belesimult a vajdasági magyarok többségénél már meglevő, a reménytelenségében is elszánt hangulatába. A düh a Nagy Gáspár-i düh volt, „Hogy még mindig a Haynauké a világ...” Most viszont egy ezzel ellentétes folyamat zajlik. A reménytelenségben is elszánt hangulatot a kettős állampolgárságról szóló törvény alapjában változtatta meg. De nincs kirobbanó öröm. Ma a reményteljes óvatosság ambivalens érzelmei uralkodnak közösségünkben. Meg a végletes racionalizmus: akkor hova mehetünk ezzel az útlevéllel szerencsét próbálni? Ismeretes, hogy a múlt század hatvanas-hetvenes éveiben mintegy 40 ezer vajdasági magyar ment el vendégmunkásnak a nyugati államokba. A mítosz máig hat: mehessek csak dolgozni, feltalálom én magam. Idő kell hozzá, s a Fidesz-KDNP határozott nemzetépítő tevékenysége, hogy az ambivalens érzelmek bizalommá, s egyszer talán hálává nemesedjenek. Mi a Vajdasági Magyar Demokrata Pártban nagy elégtételt érzünk. Bizakodunk.

 „Az MKP-nak az elkövetkező időszakban erőteljesebben kellene foglalkoznia a nemzetstratégiai kérdésekkel is.” – nyilatkozta Ladányi Lajos, a Magyar Koalíció Pártja országos elnökségének tagja, képviselőjelöltje a Szabad Újság hetilapnak. Egy leendő felvidéki magyar közalapítványról, annak feladatairól és a szlovák nyelvrendőrség eljárásairól Ladányi Lajost kérdezte Medveczky Attila. (5.oldal)

– Milyen nemzetstratégiai kérdéseket kéne erőteljesebben megfogalmazni?

–A legfontosabb az önmeghatározásunk: kik vagyunk, s mit szeretnénk abban a specifikus helyzetben, amibe a felvidéki magyarság került. Az MKP az egyedüli politikai képviselete a felvidéki magyarságnak. Így az, hogy ez a párt mit szeretne elérni, az meghatározó az egész felvidéki magyarságra nézve. Sokszor még a fogalmak sincsenek tisztázva az önmeghatározáson belül. Beszélünk szlovákiai, máskor pedig felvidéki magyar kisebbségről, szlovákiai magyar közösségről és arról is, hogy a magyar nemzet része vagyunk. Világosan ki kell fejezni tehát a státuszunkat, s ebből kiindulva azon céljainkat, amelyek megvalósulásai a felvidéki magyarság javát szolgálnák.

 Köveket a lábára! (6.oldal) (Zsille Gábor fordítása)

Varsóban különleges eseményre került sor június 6-án, vasárnap: ünnepi szentmise keretében boldoggá avatták Jerzy Popieluszkót (1947– 1984), a kommunista titkosszolgálat által kegyetlenül meggyilkolt katolikus papot. Popieluszko szoros összeköttetésben állt a lengyel ellenzéket tömörítő, Lech Walesa vezette Szolidaritás-mozgalommal. Vértanúhalála a nyolcvanas évek Lengyelországában a hősiesség jelképévé nemesült. Az alábbi részletek egy ismert történész, Grazyna Sikorska Jerzy Popieluszko, a kommunizmus áldozata című kötetéből valók.

„Jerzy atya még ezt a verést is túlélte. Megint eszméletre tért, és megpróbálta felrúgni a csomagtartó tetejét. A kocsi megállt az erdőben, kivonszolták a csomagtartóból, és újra verni kezdték. Nyaka és lábfeje köré kötelet hurkoltak, úgy, hogy kapálódzás vagy ellenállás esetén megfojtsa magát. Szájába különféle rongyokat tömtek, és ragasztószalaggal letapasztották. A ragtapaszra egy köteg gézt is tettek, amit úgy rögzítettek egy hosszú csík ragasztószalaggal, hogy teljesen lefedték vele az orrát, a végét pedig a nyaka köré tekerték. Ennek következtében Jerzy atya légzése nagymértékben megnehezedett. Piotrowski kiadta a parancsot: „Köveket a lábára!” Mindkét lábfejéhez egy-egy súlyos követ kötöztek, és visszagyömöszölték a csomagtartóba. Piotrowski megparancsolta, hogy hajtsanak a Visztula töltéséhez. Útközben megállította őket egy rendőrautó, de meglengették előtte a különleges igazolványukat, amely mindennemű közúti ellenőrzés alól mentesített. Megérkeztek a folyó töltéséhez. Kiemelték Jerzy atyát a csomagtartóból, és bedobták a vízbe. A nehéz kövek lehúzták a mélybe.”

 Remegve, félve álmodnak a nők

Krúdy Gyula: Aranykéz-utcai szép napok c. könyvét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Az elmúlt hetek és hónapok tömény politikai csatározásai kissé elfárasztották a lelket. Vágyunk valami különös, szép csendességre. Jó lenne elutazni Podolinba, és sétálni a macskaköves téren, ott, ahol valamikor a gyerek Krúdy bolyongott. Oda németet tanulni ment. Soha nem tanult meg németül, de sok álmot látott, és találkozott régmúlt idők daliás embereivel, és persze sok-sok hölggyel. Szálljunk fel ismét Krúdy vörös postakocsijára, érkezzünk meg Pesten az Aranykéz utcába, és idézzük fel azokat a szép napokat.

„Néha 15 év előtt megholt apám ellátogat hozzám az éj csendjében. Ilyenkor kisírt szemmel ébredek fel. És miután senkit és semmit nem szeretek már, bizonyos nyugodt fölénnyel nézek vissza elmúlt esztendőkre, ősz hajakra, kínszenvedésekre, írásokra. Mennyit szerettem volna írni, ami igaz. Semmit nem írtam, csak színhazugságokat. Fanyar elégedetlenséggel nézek könyvtárnyi könyveimre, mint az árvaházi igazgató növendékeire. Sokan vannak. Egyiket-másikat vasárnapiasan megmosdatták, a cipője sem lyukas, és talán elbolondít valahol egy ártatlan szívet magános délután. Az igazi, az egyetlen, a legkedvesebb könyvem azonban nem jelent meg nyomtatóműhelyben. Amit magamban gondoltam, amit egyedülvalóságomban láttam, amit gőgös elvonultságomban kinevettem, vagy sajnáltam.

 Jó-e az erős forint Magyarországnak? (9.oldal)

A magyar véleményferdítők rácsatlakoztak a bolhára és akkora elefántot fújtak belőle, hogy még a CNN adásába is belelógott. Kósa Lajos ténymegállapítása, a gazdaság és az állam katasztrofális helyzetéről természetesen semmit sem befolyásolt, nagyjából mindenki tudta évek óta, hogy a magyar állam a teljes csőd szélén táncol. Ezért és az új rendszer megbéklyózása szándékával – adott az IMF egy csomó hitelt, ezért magyarázta Bajnai egyfolytában a világválság okozta károkat. A 70-es évektől fennálló permanens államcsőd-közeli állapot elsődleges oka a teljes gazdasági dilettantizmus, a tervgazdálkodás, a Fekete János fémjelezte új gazdasági mechanizmus, majd a privatizáció és a félreértelmezett szabad piac, másodlagos pedig az ezeket kihasználó folyamatos lopás. Oda jutottunk, hogy a magyar gazdaság legnagyobb szereplője és pénzforrása a magyar állam, így a sikeres gazdasági tevékenységek lényegében az állam fejésében merültek ki.

 Isten éltesse Buzánszky Jenőt!

Puskás Öcsi: „Bányász, ne félj, minden rendben lesz!” (10.oldal, Kovács Attila interjúja)

– Milyennek látja a magyar labdarúgás jelenét?

–A futball és az ország sorsa összefügg. A magyar foci is mélyponton van, és bizony úgy érzem, nem lesz könnyű és gyors a kilábalás. A mélypont okát pedig elsősorban a fiatalok mentális problémájában látom. A futballhoz fizikai és lelki erő is kell. Csak a kettő együtt vezethet sikerre. Manapság sajnos nem látom a lelki erőt a futballistáinkban. Ugyanígy hiányolom az alázatot is, ami szintén nélkülözhetetlen. Ezek azonban társadalmi okokra vezethetőek vissza, és máris érthető, miért mondtam azt, hogy a futball és az ország sorsa összefügg egymással. Nem érdemes áltatni magunkat a fociban sem. Ahogyan nehéz lesz az országot talpra állítani, ugyanúgy nehéz lesz a futballfeltámadás is. A mélyből felkapaszkodni ugyanis mindig sokkal-sokkal nehezebb, mint oda lezuhanni. Ennek ellenére azért reménykedem a jobb magyar futballjövőben is!

 Magyarok a „román néptengerben” (11.oldal, Medveczky Attila interjúja)

Batizán Attila, rákosdi református lelkész, az Erdélyi IKE elnöke: Nálunk, Hunyad megyében egy 1895-ös jegyzőkönyvben írja le egy református lelkész azt, hogy az emberek azért nem járnak istentiszteletre, „mert egymás közt az oláh nyelvet beszélve nem értik az istentisztelet nyelvét, a magyart”. Tehát már a trianoni békediktátum előtt is megvoltak sajnos a beolvadás jelei. Nagyon sok oka lehet annak, amiért a magyarok ebben a „román tengerben” feladják identitásukat. Dél-Erdély a bécsi döntés után is Románia része maradt, s ekkor fokozatosan üldözték a magyarokat. Rákosdon még az is előfordult, hogy a saját házában verték meg azt, aki otthon magyarul beszélt. Könnyű a tömbvidéken élőknek elítélni a beolvadás miatt az ittenieket, azonban semmiképp sem szabad ezt tenniük. Inkább azért kell dolgoznunk, hogy ez a folyamat lelassuljon, s minél többen beszéljék őseink nyelvét. Ma már nem olyan erős az asszimiláció, a beolvadás. Ami igazán aggasztó: a népességfogyás.

 Pest megye kultúrájáért (12.oldal)

Noseda Tibor, karnagy: Részt vettem 1956-ban a gimnázium diáktanácsában. Osztályfőnököm az a Berzsák Béla volt, aki a megtorlás éveiben büszkén hangoztatta: néhány orosz tankot ő vezetett be a főváros utcáira. A tanári szobába hosszú ideig géppisztollyal a vállán járt be. Berzsák tudott a forradalmi szerepemről, így az iskolában ott tett nekem keresztbe, ahol csak tudott. Így a Kölcsey Gimnáziumban érettségiztem. Ebben az iskolában mindenben támogattak. Majd műszaki tanári diplomát szereztem. Azzal először Kispesten tanítottam a Rózsa téri általános iskolában. Ezt követően az Ady Endre úti általános iskolában oktattam.

 Elillanó évek

        Portréfilm Csurkáról – (15.oldal, Szőcs Zoltán írása)

A film címe becsapós: valójában nem is foglalkozik az elillanó, csapodár évekkel, sokkal inkább azzal a változatlan és változtathatatlan sorssal, ami ezen évek hozadéka volt. Hogy az embereknek hozzájuk csatolt sorsuk van, és ez a sorsuk a jellemükben nyilatkozik meg leginkább, már a preszókratikus filozófusok is tudták. Két és fél ezer évvel később Thomas Mann tette hozzá: a fejlődés egy a sorssal. Erre hivatkozva felelősséggel mondhatom, a most 76 éves Csurka István írói és politikai pályája – (e kettő néha szétválasztható, néha nem) – folyamatos és töretlen fejlődési ívet mutat. Ez még akkor is így van, hogy látszólag betemette az idő leggrandiózusabb álmait, a MIÉP-et, vagy a Magyar Út Köröket! Nem árt vigyázni az ilyen summázatos kijelentésekkel, ugyanis az életet hirdető, a jövő felé mutató eszmék váratlan feltámadása, az idő mély kútjából való hirtelen kicsobbanása a legkevésbé sem ritka. Sőt, szinte prognosztálható.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyraforum.hu