vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.04. 

Janukovics nem akart együttműködni Moszkvával nukleáris kérdésekben

Április közepén Moszkva gázárengedményt nyújtott Kijev számára az új Fekete-tengeri orosz flottára vonatkozó szerződés miatt. A szevasztopoli bázis kérdésének rendezése után Oroszország azt várta, hogy következő lépésként Ukrajna megengedi a Roszatomnak - az Oroszországi Föderáció atomenergetikai iparágát összefogó és felügyelő állami vállalatnak – a Hmelnyickiji Atomerőmű 3. és 4. energiablokk építését.

 Moszkva még azt is bejelentette, hogy kész a projekt megvalósítására 5-6 milliárd dollárt kiutalni. A kormányközi megállapodást június 1-re tervezték aláírni. A dokumentumok előkészítésére április végén jött ki utasítás a Vlagyimir Putyin orosz és Mikola Azarov orosz kormányfő elnöksége alatt vezetett kormányközi bizottság ülésén, ugyanakkor a behirdetett megállapodás megvalósítása nem történt meg, írja a Delo. c. lap.

 „Az összes dokumentum már régen készen áll, vállalati szinten egyeztették is, ugyanakkor az ukrán kormány nem hajlandó utasítást adni az Energoatomnak arra, hogy írja alá a megállapodást” - mondta a Roszatom egyik tagja. Az ukrán atomkonszernben megerősítették ezt az információt, és megjegyezték, hogy előzetes egyeztetés szerint két héttel elhalasztották a megállapodás aláírást. Könnyen elképzelhető, hogy ezek az időpontok nem marad életben - ahogy Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője magyarázta, jelenleg az atommegállapodás aláírásának a kérdése nem a legaktuálisabb.

 Még mindig nincs egységes álláspont az orosz nukleáris üzemanyag Ukrajnába történő szállításával kapcsolatban. Kijev kész egy új hosszú távú megállapodás aláírására, de az orosz konszern által felajánlott 25 éves időtartam nem talált támogatást az ukrán fél részéről. A megállapodás felgyorsítása nem sikerült, és még Szergej Kirienko, a Roszatom vezetőjének több fél milliárd dolláros árengedmény biztosításának ígérete sem segített a kérdést eldönteni – írja a Podrobnosti.ua internetes hírportál.

 A nukleáris ágazatra vonatkozó közös projektek nem az egyedüliek, melyek életbe lépését Kijev akadályozza. Putyin Gazprom és Naftogaz egyesítésére utaló javaslata szintén nem nyert egyértelmű támogatást ukrán kollégái részéről. Az energiavállalat hivatalos közléseiben viszont azt állítják, hogy aktívan folynak a két vállalt összeolvasztására - többek között egy közös vállalat létrehozására vonatkozó – verziók kidolgozása. A Naftogazban ugyanakkor azt állítják, hogy az ukrán holding nem szeretne a Gazpromhoz „közeledni.”

 Az ukrán elnökválasztás után Moszkva és Kijev közötti együttműködésben bekövetkezett úttörés nagy részt az ukrán üzleti elitnek az új kormányfőre gyakorolt nyomásnak köszönhető – vélik diplomáciai körök, akik a vaskohászat és vegyipar védelméért cserébe olcsóbb gázt követelnek Janukovicstól. Most ukrán üzleti körök védelmet akarnak azért, hogy orosz állami vállalatok nehogy bekebelezzék őket.

 

(Forrás: karpatinfo.net)