vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.11. 

Te teremted önmagad

Gál Péter: A New Age keresztény szemmel 2.

Tegnap este valamelyik zagyva tévén filmet néztem. Arról szólt, hogy egy fiatalember elindul Peruba. Peru magas helyen létező ország. Egy nő rábeszélésére indul útnak. Valamiféle titkos jegyzőkönyv 9. fejezetét keresték. A fiú megérkezik Peruba, és látunk egy ferences rendi szerzetest, egy helybéli diktátorszerűséget, egy másik fiatalembert, meg egy másik nőt. A dolog lényege, hogy végül megtalálják a titokzatos jegyzőkönyv 9. fejezetét, amelyik színtiszta New Age-es hitvallás, és ehhez köze van Szent Ferencnek magának is.Rendben van, hogy ezt a sok marhaságot összehozták egy mérsékelt izgalmú filmben, de Szent Ferencet azért kihagyhatták volna, annak ellenére, hogy ez a drága szent valóban rendelkezett rendkívüli képességekkel, szó szerint beszélt a gubbioi farkassal is. No de ez nem New Age találmány, hanem valóság.

Lévén, hogy napok óta emésztem Gál Péter hittudományi tanár New Age keresztény szemmel című könyvét, nézegetem az interneten meg másutt is, hogy milyen nyomokat találok. Mindenütt ott vannak a New Age-es nyomok. Otthonomban asztalra került egy amerikai nő két könyve. Az egyiknek az a címe, hogy Éld az életet! A másiké: az Erő benned van. A talentumos szerző neve: Loiuise L. Hay. Egy nő. Szőke. És úgy mosolyog, mint egy amerikai szupernő. Na de hát ő az is. Szinte 38 foga van, annyira nevet. Forgatom a két könyvet, csinos könyvecskék, nagybetűs írások, sok bekezdéssel, rendkívül sok alcímmel. Szóval a könyv fele akkora terjedelmű, mint aminek mondja magát. El is árasztották vele a világot. Nálunk az Édesvíz Kiadó ajándékozta meg a tanulatlan közönséget ezzel a két marhasággal. A hölgy a New Age mozgalom nemzetközileg elismert vezéregyénisége. Gazdag  és sikeres!

Korábban az egyik kulturális intézetünkbe egy új üdvöske lépett be, ő is vezető. Első feladata volt, hogy szobáját átvizsgálta, és a feng-shui útmutatása alapján újra rendeztette – közköltségen terjesztették a New Age egyik vezető táborának, a feng-shui-soknak a világképét. Erről is olvastam szép, látványos könyvet. Amikor letettem a könyvet a kezemből, elborzadtam: „Te Úristen, engem a sátán kísért!”

A feng-shui terjesztése állami pénzből. Szép! Képzeljük el, mi lett volna a hölgyből, ha keresztet rak az országos intézmény falára. Biztosan felnégyelték volna.

Hogy a kísértésnek ellenálljak, nem esik nehezemre, folytatom Gál Péter könyvének ismertetését. Mindenekelőtt egy alaptétel, mégpedig János evangélistától, akire hivatkozik Gál Péter:

„Szeretteim, ne higgyetek minden léleknek, hanem vizsgáljátok meg a lelkeket, hogy Istentől származik-e, mert sok hamis próféta ment ki a világba. (Jn. 4,1)

A New Age kihívás a kereszténység felé. Szelíd módszerrel akart uralomra jutni, mégis kiderült keresztényellenessége, amely jellemzi a gyökereit, tanait és módszereit. Keresztény szempontból a New Age a gnosztikus eretnekség modern változata…

Ami eretnekségnek számított a kereszténység indulásának idejében, az ma sem lehet más, különösen ha a Biblia üzenetével, az élő egyházi közösségek hitével összevetjük. Így tehetjük ma is mérlegre.”

„A New Age-ben, az, amit ősbűnnek az ősi teremtményi gőg kísértésének nevezünk.”

Megállapítja a szerző a New Age kitételéről – én vagyok az Isten –, „azt teszem, amit akarok.” Ezzel szemben a kinyilatkoztatás alapján állva a következőket kell tudni.

„Isten nem esik egybe a világgal: nem a világ immanens lelke ő (panteizmus). Nem is emanációként (kisugárzással) jött ki Istentől szabad akarata nélkül a világ. Ugyanilyen téves azt állítani, hogy Isten egybeesik (azonos) az emberrel. Benne lakik kétségtelenül, de ez nem akadályozza meg azt, hogy az emberrel szemközt lévő is maradjon, mint teremtője, ura és megváltója. Isten és az ember között az alteritás (másság) kapcsolata van. Isten: más. Isten úgy áll az emberrel szemközt, mint én és te a szabad én és a szabad te, akik szeretetben egymás partnerei, összekeveredés és öszszezavarodás nélkül. A szeretet egyébként sosem eredményez fúziót: sőt a másság megalapozója. Márpedig a New Age egyik alapvető tétele az, hogy minden mindenben van, hogy Isten egybeesik az emberrel, és hogy vagy az egész világ isteni, vagy Isten azonos a kozmosszal. A keresztény hittel ez összeegyeztethetetlen.”

„Mivel minden mindennel azonosulhat, értelmét veszti az erkölcsi jó és rossz megkülönböztetése. Nincs többé bűn, de mert az emberben ösztönösen dolgozik a lelkiismeret, a különféle pszichotechnikák feladata a bűntudat eltörlése.”

Hát ezt is a New Age mondja. Nem mástól, csak az akaratunktól függ a világbéke megteremtése. Ugyanis:

„A New Age sokat hangoztatott célja a világbéke. Számos meditációs programmal kívánja elérni az egyén ellazulását, elnyugvását, kitűnt azonban, hogy a béke megvalósításának valódi eszközei az ellentétek elsimítása, az egységesülés. Ha elérjük a magasabb tudatszinteket, ha mindenki kellően átalakul, felszámolva régi berögződéseit, ha mindenki meditál, s ennek útján látnokká, prófétává, s közben sikeressé, gazdaggá lesz, ha levetkőzi bűntudatát, minden negatív gondolatát, ha mindenki megszerezte magas koncentráló képességét, és hihetetlenül megnövelte intelligencia hányadosát, közben tudatosította az egység elvét, akkor jön el a világbéke.”

Ezzel szemben a béke fogalmával kapcsolatosan mást mond a kinyilatkoztatás.

„A béke Isten ajándéka, amelyet az Úr megad népének, ha az hűséges (Iz 26,12). A béke Isten jelenléte az ember és ember, valamint Isten és ember közötti harmóniát a Messiás állítja helyre, mivel a béke képességét az ember a bűnnel elvesztette. Isten békéjének beteljesedése pedig a Megváltó második eljöveteléhez kapcsolódik. A Szentírás szerint a béke soha nem az asztrológiai folyamatok, nem az együtt meditálók szaporodása, nem az ember erőfeszítése eredményeként jön létre, hanem Isten műveként. Az igazi békét a földi élet után kapja Istentől az igaz ember. A béke a jóakaratú emberekhez jön el, amikor Isten fia megszületik. Ő pedig tanítja: „Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket.” (Mt 5,9) Így köszönti barátait, „Békesség veletek!” De mindennel megalkuvó békét hoz az emberek közé, tanítványait az üldözésektől sem akarja megóvni. Jézus ugyanis nem a világ békéjét adja, az különbözik saját isteni békéjétől.”

Na most egy gyors fordulattal címszerűen nézzünk néhány New Age-es szuperszsztár fogalmat. Itt van mindjárt a szuperman. Ez a szuperman:

„Magasabb tudatszintű, titkos erővel és hatalommal, kozmikus tudással rendelkező Vízöntő-ember, az új mágus, aki a gyermekek elé korlátlan hősként, a felnőtt elé Istenként van állítva. A szuperállapot célja: Istenné legyél.”

Hát ilyen a szuperman. De lesz még meglepetésben részünk a továbbiakban is. A reinkarnáció!

Egy közeli jóbarátunkat temettük, egy rádiós sportújságírót Rákoskeresztúron, és a rádiós búcsúztató azzal fejezte be búcsúbeszédét: „Hiszek a reinkarnációban, találkozunk odafenn.”

Vagy a Nirvánában kedves kolléga, egy más állapotban. A szertartást végző római katolikus lelkész szelíd szavakkal helyrerakta a búcsúztató sportost, csak annyit mondott: a katolikus anyaszentegyház pedig nem hisz a reinkarnációban, sőt, ezt a tudati állapotot károsnak tartja. Szóval mindenfelé terjed ez a New Age.

A drága jó Hernádi Gyula író bejött egyszer hozzám a rádióba, és elmondta, hogy foglalkozik ezzel a reinkarnációval számítógépes módszereket is igénybe vesz. Munkája során megállapította saját magáról, hogy ő 1632-ben Bulgáriában volt vándor gyógyszerész. Amikor elámultam ezen a tudományos megállapításon, megígérte nekem, hogy számomra is elkészíti a számítógépes történetemet. Nem kértem a szíves felajánlásból, így nem tudhatom, hogy 1711-ben éppen mit csináltam. A reinkarnáció lényege, hogy az ember bűnben él, meghal, a lelke odébb megy, beleköltözik egy másik élőlénybe, és ez mindaddig tart, amíg meg nem tisztul minden előző életeiben elkövetett bűneitől. Aztán majd belekerül a Nirvánába. Na de hát ez a reinkarnáció nem- igen ment, hacsak nem egyedül a mi kiváló író barátunknak, Hernádi Gyulának.

Joseph Ratzinger (XVI. Benedek pápa), akit ezek a vízöntős korszakbeli nagy tudósok a Vatikán pitbulljának tartanak, a következőt írja:

„Ha az ember elfogadja ezt a látást, megfordítja a kereszténység perspektíváit: Krisztust átteszi a múltból a jövőbe, a megváltás így csak a jobb felé vezető szükséges fejlődés. Az ember csupán egy ivadék, amely csak az idő múlásával tökéletesedik. Így aztán nincs is megváltás, mert megváltanivaló bűn sem volt, csak valami olyan hiányosság, ami természetes… Evolucionista világszemléletben nyilvánvalóan nincs hely az áteredő bűn számára. A keresztény nem tenne eleget testvéreiért, ha nem hirdetné nekik Krisztust, aki mindenekelőtt a bűntől való szabadulást hozza…

Ha nem hirdetné, hogy eredeti, lényegi helyreállításhoz külső segítségre van szükségünk. Ha nem hirdetné, hogy az önmegvalósítás az önmegváltás hangsúlyozása nem üdvöt hoz, hanem tönkremenetelt. És végül ha nem hirdetné: ahhoz hogy az ember megváltódjék, rá kell hagyatkoznia a szeretetre.”

Itt le is zárhatnánk XVI. Benedek szavaival e könyv ismertetését, mert Róma locuta causa finita. Róma szólt, az ügy be van fejezve. De nem nyugszanak a New Age-esek. Mindjárt nézzük meg az új fejezetet, a reikit, a New Age nagy találmányát. A reiki a nagy fény átadó. Azt állítják magukról ezek az ártatlan álmodozók, hogy

„A megváltás úgy látszik, mégis reikivel jön el, amikor ellátogat egy helyiségbe egy reiki mester: „új nagy korszak indul Magyarországon, és itt Nagykanizsán is: a megváltás korszaka. Köszönöm, hogy meghallgattak” – fejezi be előadását a reikis, a szöveget közli egy plébános, az Iharosberényi Krónika lapjain 1994 áprilisában, II. évfolyam 5. számában.”

Na már most azóta már eltelt hat év, és Nagykanizsán nem jött el a megváltás korszaka. De ne legyünk türelmetlenek. Van itt még más is. és essék szó a transzcendentális meditációról.

„A transzcendentális meditáció mindenki számára tiszta gyakorlati eszköznek látszik. A hajdani Beatles együttes kedvencének, Maharishi Mahesh jógi tanulmánya ez, aki magát az „istenhez vezető mechanikus ösvény tanítójának” hirdeti, de ezen túl szövegeiben Istenről már nem sok szó esik. A TM, mármint a transzcendentális meditáció az elmélkedés egyfajta technikája. Mit ígér? Szabadulást a feszültségek alól, a koncentráció magas fokát, tanulási teljesítmények növekedését, a teljes nyugalom elérését, csökkenti a stresszt, javítja az egészséget, javítja a kapcsolatokat és elősegíti az egyén fejlődését és boldogságát, összehangolja az élet természeti törvény evolúciós erejével, ezért úgy tekinthető, hogy a világbéke lényegi alapját teremti meg.”

Szóval minden jót elintéz a transzcendentális meditáció. Talán még azt tehették volna hozzá ezek a nagy gondolkodók, hogy és a Magyar Köztársaságban minden élő állampolgárt felvesznek az írószövetségbe.

Egyébként ez a pofa – bocsánat úr – is mérhetetlenül meggazdagodott tanítása révén. És ezek után jönnek a tűzön járók, komolyan mondom, van ilyen a New Age-ben, és senki meg sem égette a talpát. Na de hogy hogyan csinálták, azt olvassák el Gál Péter könyvéből, mert én már a vastag röhögéstől nem akarom megismételni ezt a fejezetet. Tűzön lehet járni. Aha!

Voltam tíz-egyvalahány éves, fogékony a szellemi világra. Elvittek egy idős asszonyhoz, családi körében szellemidézéssel foglalkoztak. Nosza rajta, én is idézni akartam. Volt egy asztal, körbeültük, egy nagyméretű rajzlap, azon különböző figurák voltak, és rajta pohár. A pohár megindult. Kérdezték, hogy kit akarok megidézni. Mondtam, mert időszerű volt: Josiph Visszárionovics Sztalint. Sztalin pedig nem jött. De nem jött a többi megidézett szellem sem. A szellemidézés most is divatban van egyes körökben.

A spiritizmus. Ennek vannak ókori gyökerei. A legnagyobb hatással a modern spiritizmusra a protestáns felekezetalapító, Emmanuel Swedenberg (1688-1772) volt, aki jelentős erkölcsi kihágások után a valláshoz fordult, gyakori látomásokban részesült, mintegy 30 éven át érintkezett a szellemekkel. Régen volt 1700, szörnyű régen. Hatása ma is létezik. A spiritizmus formálja azt a nézetet, mely szerint a halál nem is valóságos, de maradjunk annyiban, hogy ezt hirdeti a New Age is.

Na és nézzünk a természetgyógyászatra is.

„Az utóbbi öt év alatt hazánkban is kifejlődött a természetgyógyászat, számtalan képviselőjével és hívőjével. Gyurcsók József, e nevet ki ne ismerné.”

A látogatói azon tűnődnek, hogy milyen ember a mester, és egyáltalán ember-e.

A szellemgyógyászat, a kineziológia és az akupunktúra. Megint a sátán kísértésénél kapom magam. Erős dohányos vagyok, így az egyik igen közeli ismerősöm elvitt akupunktúrára, hogy szoknék le erről a két-ségkívül bűnös magatartásról. Egy egykori vállalatigazgató volt az akupunktőr. Mind a két fülembe 7-7 tűt szúrt bele. Na, ezt tűrtem 3-4 alkalommal, a cigaretta nem csökkent, sőt, jobban kívántam az izgalmak okán. Abbahagytam az akupunktúrát.

Egy dolgot állapítsunk meg. Kína orvosi kultúrája 6000 éves. Az európai sem éppen mai keletű. De a kettőt összekeverni nem szabad, nem lehet, sőt, tilos. A világ e tekintetben sem egységesül. De térjünk vissza a feng-shuira. Jelentése: szél és víz.

„Sokáig titkos tudománynak tartott délkelet-ázsiai térrendezés tana, amelyet a terek akupunktúrájának is neveznek. 4000 éve Kínában kialakult a hiedelem, mely szerint a sírok megfelelő elhelyezése szerencsét hoz a következő generációknak. Később a rendszert kiterjesztették a lakóházakra is. Tehát a lakóházak olyanok voltak, mint egy temető. Valójában egy ősi életfilozófia, amely a test, a lélek, a világ harmóniáját próbálja megteremteni. Olyan ígéretei is vannak a módszernek, mint növekvő kereset, a családi siker az élet több területén, és boldog szerelmi élet.”

Na, most azonnal rohanok a feng-shui felé, mert nem bírok magammal.

A sátánizmus lenne az újabb fejezet, de az már annyira perverz és egyedülálló, hogy nem foglalkozom vele, csak egy mondatig. „Nincs Isten, mert ha lenne, nem tudnám elviselni, hogy ne én legyek az.” Ezt egyébként Nietzsche mondta. A másik pedig: „Önmagunkban más törvényt leltünk.” Ezt meg a drága jó Steiner mondta. Szóltam, ennyi elég.

Jó lelkiismerettel ismertettem Gál Péter tanár úr, a New Age keresztény szemmel című igen fontos könyvét.

 

Győri Béla