vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.11. 

Csak a szlovák ellenzéknek van gazdasági koncepciója

A gazdasági válság nem csupán a hazai vállalkozóknak jelentett súlyos érvágást, hanem az államháztartásnak is – épp a kormány a válságra hivatkozó pénzszóró politikája miatt. A gazdasági elemzők szerint a válságból a leggyorsabban az állam átgondolt és takarékos gazdálkodásával, és a vállalkozói környezet javításával kerülhetünk ki. Mit ígérnek e téren a választásokon legesélyesebb pártok?  

Hogy a szlovák államháztartás katasztrofális állapotban van, azzal a gazdasági elemzők már rég tisztában vannak. A pénzügyminisztérium az idei évre ugyan a bruttó hazai termék 5,5 százalékának megfelelő államháztartási hiánnyal számolt, a Gazdasági Elemzők Klubjának legfrissebb felmérése azonban már a 7,4%-os deficitet tart a legvalószínűbbnek, és ezen a kormány csak úgy segíthetne, ha visszafogná a költekezését. A választásokon induló pártok többsége, legalábbis az elemzők szerint, nem kínál semmilyen konkrét intézkedést az állami gazdálkodás rendbetételére.

A pártok többnyire képtelenek felfogni, hogy az ország számára jelenleg nem az a fontos, hogy milyen újabb kiadásokkal terhelhetnék még az állami költségvetést, hanem hogy hol takaríthatnának meg minél nagyobb összeget. Ahhoz ugyanis, hogy a gazdaságunk minél hamarabb kilábaljon a válságból, az elkövetkező időszakban növelni kellene a hazai vállalkozók konkurenciaképességét. A délibábos szociális ígéreteket azonban vagy csak az utánunk következő generációk adósságba hajtásával, vagy az adók növelésével lesznek képesek teljesíteni. Ez utóbbi azonban tovább rontana a vállalkozók konkurenciaképességén, ami újabb cégbezárásokkal és elbocsátásokkal járna. Az elmúlt hetekben a pártok programjait ilyen szemszögből az INESS és INEKO gazdaság- és társadalomkutató intézet, és Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) is megvizsgálta.

 Smer

Az, hogy ez elmúlt négy évben a kormány két kézzel szórta értelmetlennél értelmetlenebb dolgokra az adófizetők pénzét, nagyrészt a Smer számlájára írható, így nem csoda, hogy a párt a parlamenti választásokra összeállított programjában sem említ olyan konkrét intézkedéseket, amelyek az államháztartási hiány csökkenéséhez, és így az adófizetők által befizetett pénz felelősebb felhasználásához vezetnének. A párt ugyan bevezetné az elektronikus aukciókat és a központi közbeszerzést, megszabná a kiadási plafont és csökkentené a korrupciót, az INESS szerint azonban ezek nem tekinthetők takarékossági intézkedéseknek, mivel a megvalósításuk az államigazgatási alkalmazottak motiváltságától függ. Mivel ez utóbbin nem kívánnak változtatni, a fent jelzett célok megvalósításával kapcsolatban erős kétségek merülnek fel. A párt számára a gazdasági válság egyetlen kihívást jelent, mégpedig azt, hogyan növelhetné a lehető legnagyobb mértékben az állami kiadásokat. Nem kevésbé fontos számára azonban az állam szerepének a megerősítése is, ami a Smer forgatókönyve szerint újabb, a piacot súlyosan deformáló árszabályozásokat, és a párthoz közel álló vállalkozók által kiemeltnek tekintett ágazatok állami támogatását jelenti. Mindez a vállalkozói környezet további romlásához vezet, ami megnehezíti a kilábalásunkat a gazdasági válságból.

 SNS

Nem csoda, hogy a nemzetiek a választási kampányukat kizárólag a magyarellenességre építik, hiszen a gazdasági intézkedéseik, még a legóvatosabb elemzői vélemények szerint is katasztrofálisak. A Szlovák Vállalkozói Szövetség elemzése a párt által felvázolt célokat és azok megvalósíthatóságát is elmarasztalta, a szakmai szövetség által kidolgozott választási programok toplistáján az utolsó helyre szorultak. Az államháztartással kapcsolatos terveiket a programjuk egy mondatban jelzi. Ebben azt ígérik, hogy 2013-ig az államháztartási hiányt 3 százalék alá szeretnék csökkenteni. Hogy ezt hogyan érnék el, arra nem adják meg a választ.

 HZDS

A párt programjának az egyik legnagyobb hiányossága, hogy a szociális ígérethegyek mellett nem szerepelnek konkrétumok azzal kapcsolatban, hogy minderre honnan is szereznek pénzt. A kiadások növelésével párhuzamosan ugyanis csökkentenék az áfakulcsot és a járulékok mértékét is, hogy ezt hogyan szeretnék elérni úgy, hogy közben ne vigyék csődbe az országot, arra már nem kapjuk meg a választ. A vállalkozók számára egy rendkívül konkrét ígéretük is van: „25 százalékkal javítunk a vállalkozói környezeten” – áll a programban, amely természetesen nem ad magyarázatot arra, hogyan is jutottak épp ehhez a számadathoz. Azt azonban megtudhatjuk, hogy még szigorúbb árszabályozást vezetnének be, és még nagyobb támogatásokat nyújtanának egyes, általuk kiemeltnek tekintett ágazatoknak, ami tovább deformálná a piaci környezetet.  

SDKÚ–DS

A legnagyobb ellenzéki párt megítélésében megoszlanak az elemzői vélemények. A Szlovák Vállalkozói Szövetség szerint ez az a párt, amely a gazdaság számára a legjobb megoldásokat javasolja, az államháztartási hiány csökkentése és a vállalkozói környezet javítása szempontjából is. Az INESS szerint azonban a párt nem határozta meg pontosan, min is szeretne takarékoskodni, ráadásul több olyan intézkedésük lenne (sztrádaprogram, szociális és egészségügyi kiadások, kiemelt ágazatok támogatása), amelyek miatt az államháztartási hiány akár még nőhetne is. Az INESS is elismeri azonban, hogy az SDKÚ konkrét lépéseket javasol a korrupció csökkentése és az állami pénzek átláthatóbb felhasználásának az érdekében.

 KDH

A KDH hosszabb távon ugyan több olyan intézkedést is javasol, amelyek az államháztartás ésszerű reformjához vezetnének, rövidtávon azonban a többi párthoz hasonló, a kiadásokat jelentős mértékben növelő ígéretekkel próbálják megnyerni a választókat. Ezzel szemben egy szóval sem említik, hogy ezen intézkedéseknek honnan teremtik elő a fedezetét, és arra sem térnek ki, hogyan csökkentenék az államháztartás már most rendkívül magas hiányát. Konkrét lépéseket javasolnak ugyanakkor a vállalkozói környezet javítására, miközben a legkisebb cégeket alacsonyabb átalányadó bevezetésével támogatnák.

 MKP

A párt szükségesnek tartja az államháztartási fegyelem erősítését. Programja szerint csökkentené az államháztartás hiányát, s 2013-ra ezt a nemzeti össztermék 3%-a alá kívánja leszorítani. Olyan növekedést támogatnak, amely nemcsak a nagyberuházók, nagyvállalatok és szűk csoportok elvárásainak felel meg, hanem a társadalom egészének növekedési igényére épül, egyben kiterjed az egész ország területére. Ezen a téren különös figyelmet kívánnak szentelni a dél-szlovákiai régió fejlesztésének. Ugyanakkor csak a szükséges mértékben avatkoznának be a gazdasági folyamatokba, céljuk megakadályozni a természetes monopóliumokkal való visszaélés lehetőségeit. A hatósági árszabályozás jogát szerintük csak a közüzemi díjak indokolatlan emelkedésének megakadályozása érdekében kell fenntartani. A párt kiterjedt figyelmet fordít az olyan konkrét területeknek, mint a mezőgazdaság és a kiemelt régiók támogatása. A Szlovák Vállalkozói Szövetség szerint az SDKÚ és a KDH után az MKP ígéretei számítanak a leginkább megvalósíthatónak.

 Híd

A párt az olyan kötelező varázsformulákon kívül, mint az átláthatóság, a korrupció csökkentése vagy a közbeszerzés javítása, kevés javaslatot tett arra, hogyan is javíthatnánk az államháztartás hiányán. A programja ugyan gyökeres járulékreformot ígér, azt azonban, hogy erre hogyan kerülne sor, már nem részletezi. A vállalkozók számára az adminisztratív költségek, és a vállalkozókra háruló kiadások csökkentésével kecsegtet. Intenzívebb együttműködést ígér a vállalkozók számára a törvényalkotás során.

 SaS

A Szabadság és Szolidaritás az egyedüli párt, amely kiszámolta, hogy a programjában szereplő ígéretei milyen hatással lennének a költségvetésre. Az általa jelzett megszorító intézkedéseknek köszönhetően megtakarított pénzösszeget azonban rögtön el is költenék az ígéreteikre, vagyis a jelenlegi államháztartási hiányt nekik sem sikerülne csökkenteniük. Az INESS szerint a párt felismerte a hazai vállalkozók legnagyobb problémáit, és ezek megoldására konkrét intézkedéseket javasol. Az SaS kivételnek számít abból a szempontból is, hogy egyedül ő szeretné felszámolni a befektetőknek nyújtott állami támogatásokat.

 

(Forrás: ujszo.com)