vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.16. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 24. száma!

Csurka István: Elbugázott választás (2.oldal)

A szlovákiai választást a magyarságtól ellopták, népiesen szólva – elbugázták. A Magyar Koalíció Pártja nem jutott be a törvényhozásba, de a Bugár Béla-féle nemzetközi vegyes, a szlovák, cigány, zsidó és csak részben és csak névleg magyar, nyolc százalékkal, igen. Ez, valljuk be, nagy pofon a szlovákiai magyarságnak, de még nagyobb Magyarországnak és az éppen most kormányzását megkezdő Fidesznek. Ezen nincs mit szépíteni. Bugár Bélát ismerjük. Peter Weisz urat is, aki sokáig itt volt nagykövet és volt alkalom megismerkedni a „Nyílt társadalommal” és főemberével, Soros Györggyel. Bugár szellemileg annyira magyar, mint amennyire egy Weisz szlovák. Az egyéves pártban 4 magyarnak mondható alak díszlik és 7 szlovák. A liberális charta szerint a cigány sem maradhat ki belőle. A Bugár Bélától, azaz a szlovák érdeket kiszolgáló gyászmagyaroktól, liberálisoktól megtisztított párt 4,3 százalékot kapott, annyit, amennyivel mi kiestünk 2002-ben. De ez csak érdekesség. Itthon a média máris őket ismeri el magyar pártnak, ez viszont nem érdekesség, hanem liberális hazugság. Egyes magyar politikusok is tesznek ilyen hülye kijelentéseket, kínjukban, de ostobán. Bugár Béla pártja tipikus vazallus párt, rosszabb és nemzetietlenebb kiadása a régi, a románokkal előnytelenül kiegyező, de románokat magába soha nem foglaló – a románok is tartózkodtak a belépéstől – RMDSZ-nek. Egy teljesen egyirányú híd két nemzet között, csak a magyarságból a szlovákságba lehet közlekedni rajta. Ezért csinálták. Szlovákia eddig nem volt liberális, hanem Meciarosan nacionalista, soviniszta, Hlinkásan-Slotásan, kalandosan nacionalista, mostantól szecskásan, rendetlenül liberális lesz. Ha sikerül.

Interjú Duray Miklóssal, az MKP ügyvezető elnökével (Medveczky Attila, 5.oldal)

– Ki pénzeli Bugárékat?

– Nagy szlovák vállalkozók és a Slovnaft, ami a Mol kezében van. Tehát a Mol pénzelte a Hidat, hogy gyengítse a felvidéki magyarság hiteles képviseletét. Sajnos azok a magyarországi vállalatok, melyek Szlovákiában is terjeszkednek, nem képviselik a magyar érdeket.

– Szintén érdekes a komáromi Trianon-emlékmű esete, amit Slota felavatott, majd a választások előtti éjjelen valaki megrongált. Miért pont akkor? Kinek az érdeke lehetett ez az időzítés?

–Ez eléggé gyanús eset. Egy térfigyelő kamera rögzítette a rongálást. Nem úgy történt, hogy valaki odarohant, megrongálta az emlékművet, aztán elszaladt. Éjjel egy ismeretlen odaállt autóval, szép komótosan elővette a kalapácsot, s elkezdte az emlékművet vele verni, majd mikor ezt megunta, beült az autójába, s továbbhajtott. A rendőrség pedig csak 15 perc múlva érkezett a helyszínre, pedig belügyi kameráról van szó. Azt viszont felelős politikus nem mondhatja, hogy ezzel az akcióval direkt az MKP-nak akartak ártani.

 Szól a Csángó Rádió! (5.oldal, Medveczky Attila)

Interjú Lőrinc Cselesztinnel, a rádió szerkesztőjével

Nagyon szeretném, ha munkámba bekapcsolódnának elsősorban csángó munkatársak, mert a rádió jellegét így tudnám megőrizni. Sajnos az első időszakban nem tudok fizetni, de a későbbiekben fizetés ellenében kérem a munkát. Több műsorra gondoltam: népzeneire, irodalmira, történelmire, kulturálisra. A csángó falvak életét is be szeretném mutatni. Ez nagyon nagy munka és egyedül nem lesz olyan jó a minősége, még akkor sem, ha ezt nagyon akarnám. Azért gondoltam a külföldön élő csángókra, mint munkatársakra, mert sok jót hallottam róluk, és bízom a segítőkészségükben, és a becsületességükben. Nálam ez a két tulajdonság nagyon sokat számít. Természetesen minden építő jellegű javaslatot örömmel fogadok.

 Se nem szép, se nem rút

Mikszáth Kálmán: A tisztelt ház c. könyvét Győri Béla mutatja be (7.oldal)

No de nemcsak léhűtő jelöltek csinálták a káoszt, a tisztelt házban is voltak káoszkedvelők. Ugyanis azt írja Mikszáth Kálmán, hogy „Egy ügyes fogás többet ér tíz beszédnél. Azaz hogy a beszéd egy idő óta már éppen már semmit sem ér. Talán ebben a véleményben volt Emich is. Amikor egyszerűen így szólt leendő választóihoz:

–- Én Emőkei Emich vagyok. A többit majd elmondja tisztelt barátom, Ország Sándor.”

Se szeri se száma a tisztelt házban zajlott mulatságos történeteknek.

„Tisza Kálmán, a későbbi generális beszédje közben friss pápaszemet váltott.” Tiszának az volt a szokása – mármint Kálmánnak –, hogy egyszerre két szemüveget hordott magával. De egyszer otthon hagyta az egyik szemüveget.

„Mosásban van – mondták tréfásan a parlamenti gúnyolódók.”

Körültekintően széjjelnézhetünk az Országgyűlés színhelyén, annak folyosóján.

„Egy évtized parlamenti története tehát még a Sándor utcai országházban játszódik le, melyhez két évtized emlékei tapadnak, s melyet már megszoktak a honatyák, kiknek nehéz érzés lesz elhurcolkodni. (Ez az épület ma is megtalálható a Bródy Sándor utcában, ebben lakik az Olasz Intézet.)”

 Teljesült Kallós Zoltán régi vágya: május 21-én megnyílt Válaszúton a róla elnevezett múzeum és népművészeti központ. Az épület valaha a Kallós családé volt, amit persze a háború után elvett a román állam. A gyűjteményről és a Kallós Alapítványról Kallós Zoltán pedagógust, néprajzkutatót kérdezte Medveczky Attila. (9.oldal)

 Gasparovic megdicsérte a pártütőket (10.oldal)

Miként kommentálták a szlovákiai lapok, politikai elemzők a június 12-ei országgyűlési választást? –kérdezte Medveczky Attila Karaffa Attilát, a Felvidék.ma szerkesztőjét.

– Mennyire lepte meg ez az eredmény? Gondolta, hogy Most-Híd és a Szabadság és Szolidaritása (Sas) ilyen sok voksot fog kapni?

–Nem a szlovák pártok eredménye, hanem a Magyar Koalíció Pártja sikertelensége volt számomra meglepő. A Most-Híd nevezetű hibrid párt megosztotta a magyarságot, sajnos sikerült a média ilyen irányú agymosása, így több felvidéki magyar is rájuk szavazott. A Most öndefiníciója szerint egy szlovák–magyar polgári párt, tehát nem került be magyar politikai erő a törvényhozásba. A Sas eredménye nem lepett meg, mert az előrejelzések azt mutatták, hogy jól fognak szerepelni a választáson. A szlovákiai lapok egyöntetűen változásról, jobbközép koalícióról beszélnek, Fico hatalmának végét jósolják, s kiemelik: a szlovákiai magyarság nemet mondott a radikalizmusra és a Most- Hidat választotta. Ez a kijelentés nem helytálló, mert az MKP nem egy hagyományos radikális párt.

 Kitörni a szellemi drogok rabságából (11.oldal, Medveczky Attila interjúja)

Horváth Lajos, festőművész: Nem hiszem, hogy ami Nyugaton kellő propagandával létrejött, az számunkra feltétlenül egy igazodási pont. Itt nem arról van szó, hogy ne figyeljünk a világ művészeti törekvéseire, de képesek legyünk eldönteni azt: mit kell ezekből átvennünk. Sokkal több olyan irányzat jelent meg a 20.században Nyugaton, melyekre nem kellett volna reagálnunk. Sajnos mi szinte minden módosítás nélkül átvettük ezeket az izmusokat, mert arra gondoltunk: ezt kívánja a korszerűség parancsa. Itt érkeztünk el a korszerűség kérdéséhez. Az F-csoport tagjait konzervativizmussal vádolják, azzal, hogy nem korszerűek. Ha valaki kellő figyelemmel nézi a festményeimet, akkor rá kell jönnie: a mai kor szellemiségéről „beszélek” hangulati, érzelmi megfogalmazásokon keresztül. Színnel, színformával dolgozom, szerkesztek, rajzolok, de mindig egy nemes cél érdekében.

 Születésnapját ünnepli az Újpesti TE – Kovács Attila írása (12.oldal)

Az Újpesti Torna Egylet mind az olimpiai aranyérmek, mind pedig az olimpiai pontok számát tekintve a legeredményesebb magyar sportegyesület! Jelenleg huszonnégy szakosztállyal rendelkezik az ÚTE, amelyek között a klasszikus magyar sikersportágak (kajak-kenu, birkózás, vízilabda, vívás, öttusa), a népszerűségben élen járók (labdarúgás, jégkorong) és a kevésbé ismertek (sí, modellező, kerékpár) egyaránt képviseltetik magukat. A klub tizenhárom örökös bajnokot választott eddig saját egykori sportolói közül.

 Szőcs Zoltán: Sajátságos nemlátó szemekkel (15.oldal)

Néhány év türelem – sugalmazta Fock elvtárs – és rossz álommá válnak a megyényi területet elöntő árvizek. Nos, ami azt illeti, az árvizek rossz álommá válási metamorfózisa elmaradt, de nemcsak Fock elvtárs hivatali ideje alatt, hanem az őt követő minden magyar kormány következetes és nyomatékos ígérgetései ellenére is. Voltak itt ilyen tervek, meg olyan tervek – a rendszerváltozást követően szavakban a jobb- és baloldal egyként egyet is értett velük –, de tavasszal vagy ősszel menetrendszerűen jöttek az árvizek – láttam Hornot, Orbánt, majd Gyurcsányt gumicsizmában pózolni a gát tetején – és az illetékes szakemberek mindig nagyon meg voltak lepődve, s hogy ezt valahogy leplezzék, cikornyás nyilatkozatokban foglalták össze, hogy mit kellett volna tenni tavaly, tavalyelőtt és az előtt, hogy a „védművek” megszülessenek, és hogy mindezt miért nem tették meg.

 A templom, és aki felszenteli

Interjú Dr. Veres András püspökkel (19.oldal, Győri Béla)

Győri Béla: Június 19-én, szombaton 17 órakor Dr. Veres András megyéspüspök szenteli föl a magyarföldi ökumenikus templomot. Dicsértessék a Jézus Krisztus.

Dr. Veres András: Mindörökké, ámen.

Gy. B.: Ez egy szép hír. De mégiscsak van egy kérdésem: van katolikus vallás és egyház, van evangélikus, meg református is, de ökumenikus vallás nincs. Hogy állhat össze mégis egy ökumenikus templom?

V. A.: Mindenképpen jó hír a templom megépülése, bármennyire – hála Istennek – napjainkban ideológiai, politikai oka nincs annak, hogy templomot építsünk, nem volt ez így mindig, tudjuk. Mégis rendkívülinek számít egy ilyen templom, mert nem valamely felekezethez tartozó templom lesz, hanem egy ökumenikus kápolna, sőt valójában tulajdonjogilag egy településnek, vagyis egy alapítványnak a település javára létrejött alapítványnak a temploma lesz ökumenikus használatra fogjuk fölszentelni. A helybeli polgármester gondolt egy nagyot: azon a településen, ahol ő nagyon szeret lenni, és ahol polgármesterré választották, emberemlékezet óta templom nem volt és ezért elhatározta, hogy megajándékozza a közösséget vele. De mivel a környéken más felekezetűek is élnek, döntően evangélikusok, ezért azt a vágyát fogalmazta meg, hogy olyan templomot szeretne, amit mind a három felekezet szükségszerűen alkalomszerűen használni tud, így kerül sor arra, hogy mind a három felekezet jelen lesz a templom megáldásánál és miután a polgármester úr felkért, hogy szenteljem fel a templomot, örömmel vállalkoztam rá.

 25 éve volt a monorierdei találkozó (20.oldal)

Két generáció nőtt fel azóta, hogy Csurka István író vitaindító előadása elhangzott Monorierdőn. A rendszerváltoztatás igényével született tanulmány lényeglátását és tartalmának valódi súlyát a pártállam utódainak szócsövei ma is szeretnék kisebbíteni, jelentéktelennek bemutatni. Az akkor elhangzottakat felidézve (a lényegi mondanivalót nem érintő rövidítésekkel) végigkísérhetjük a Csurka István által kultúrbugrisoknak nevezett réteg mesterséges megteremtését, a nemzetfenntartó parasztság hagyományos kultúrájának szétverését és helyette az önmagát újratermelő kvázikultúra kialakítását.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyraforum.hu