vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.16. 

Június 16: Ötvenhatos Vértanúk Napja

1956 végétől 1961 nyaráig zajlott a Kádár-rendszer megtorlásának azon szakasza, amikor a forradalomban és szabadságharcban való részvétel miatt Magyarországon tömegével hoztak halálos ítéleteket és hajtották végre azokat. Az első hónapokban gyakoriak voltak olyan halálesetek, melyek az embertelen bánásmód miatt, a „vizsgálatok" közben következtek be. 1957-től már bírósági eljárások keretében születtek tömegével a halálos ítéletek. 1958. június 16-a a megtorlások gyászos mélypontja. Nagy Imre és mártírtársai kivégzése az egész világ számára azt üzente, hogy a diktatúra nem ismer határokat a bosszúban: akárcsak 1849-ben, a törvényes miniszterelnököt is ki merik végezni. A kivégzés elsődleges célja az ország teljes lakosságának megfélemlítése volt, az üzenete pedig az, hogy senki sem érezheti magát biztonságban, bárkit bűnösnek találhat a hatalom, bárkinek elveheti az életét.

 A megtorlás 228 hőst ért utol. Áldozatvállalásuk az egész magyar nemzet mártírjává tette őket. A hatalom féktelen dühét mi sem jellemzi jobban, minthogy ez a szám majdnem kétszerese a Haynau által 1849-ben elrendelt kivégzéseknek.

 A magyar társadalom szinte minden csoportjából és rétegéből kerültek ki a vértanúk. A munkások és földművesek nagy száma mellett tanárok, katonatisztek, sorkatonák, rendőrök, egyetemisták, középiskolások, mérnökök, könyvelők, újságírók, színházi rendező, filmes, dramaturg, miniszter és miniszterelnök is található a kivégzettek között. A mártírok és a mártír miniszterelnök sorsa összefonódott az áldozatvállalásban, életük feláldozásában. Sokfélék voltak, sokféleképpen gondolkodtak, de mindannyian feláldozták azt, ami minden embernek a legdrágább: az életüket. Halálukban nemzeti egységet teremtettek, a szabadság utáni vágy nemzeti egységét.

 1989. június 16-án a magyar nemzet újratemette Nagy Imrét és mártírtársait. Azóta ezen a napon emlékezünk minden 1956 után kivégzett magyar vértanúra. A mártírok halála a magyar szabadság és demokrácia mélypontja volt, ezzel szemben újratemetésük, a végső tisztesség napja a szabadságért és demokráciáért zajló rendszerváltozás csúcspontja lett. Életük, haláluk, de még végtisztességük napja is bizonysága annak, hogy nem hiábavaló az áldozatvállalás, ha a szabadságról, a demokráciáról van szó.

 

sz.