vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.11. 

Miért nem lehetett moszkvai nagykövet Gosztonyi János?

Rajnai Sándor egykori belügyes, a Magyar Népköztársaság bukaresti embere, aki Nagy Imrét Snagovból bilincsben hozta haza, betöltötte a moszkvai nagykövetség pozícióját is. Nem jött be. Az oroszok nem szeretik az árulókat, meg kritikus szemmel nézték a zsidó diplomatákat abban az időben. Rajnai Sándor gyorsan haza is került e különleges megbízatásból. Ebben az időben a Népszabadság főszerkesztője Gosztonyi János volt. Gosztonyi János kemenesaljai szegény családból származó politikus, parasztpárti képviselő (Veres Péter mondott le javára a mandátumáról), a NÉKOSZ-mozgalom egyik vezetője, egyszóval baloldali ember volt, de mondom, parasztpárti. Volt ő osztályvezető a pártközpontban, szerették a munkatársai, becsületes embernek tartották. Joggal. Voltak súlyos kritikai megjegyzései. Egy társaságban egy alkalommal Budapesten a Szófia étteremben jó hangulatban énekelte: „Magas a pártközpont, száz szoba van benne, de az én bánatom mégsem fér el benne.”

A Gosztonyi-féle nótát rossz néven vették, erről az epizódról most nem szólok bővebben, mert rövidesen egy könyv jelenik meg a politikai közelmúltunkról, ahol a szakavatott szerző ezt majd pontosan leírja.

Egy a lényeg: a Politikai Bizottság – ha jól tudom – kéthetenként ülésezett, és gondban volt Kádár, hogy ki legyen a moszkvai nagykövet. Ki legyen a kádárista bizalmi ember a nagyvárosban? Három ülésen egymást követően erről tanácskoztak. Ezeken az üléseken Gosztonyi a Népszabadság főszerkesztőjeként ott ült.

Ebben az időben Gosztonyi János családi állapotában változás következett be. Feleségül vett egy orosz vagy baltikumi gyönyörűséges nőt, egy stewardesst. Erre azért már felfigyeltek a pártközpont illetékes felfigyelői. A harmadik politikai bizottsági ülés után Gosztonyi bent maradt Kádár szobájában, és a következőket mondta: „Kádár elvtárs! Látom, nagy gond ez a nagykövetségi állás, én szívesen elvállalom.” Kádár felkapta a fejét, de nem válaszolt. A következő politikai bizottsági ülésen viszont Kádár marasztalta Gosztonyi Jánost egy rövid beszélgetésre. Ez a következőként zajlott le. Kádár kezében egy Népszabadság, kinyitva. Ránézett Gosztonyira, és rázni kezdte az újságot dühösen. „Miről írnak már megint maguk?” Azt tudni kell, hogy Kádár soha nem olvasta a Népszabadságot, és nem nézte a tévéhíradót. Gosztonyi későbbi vallomása szerint „akkor abban a pillanatban tudtam, hogy sem moszkvai nagykövet nem leszek, és a pályafutásomnak szinte vége.” Így történt.Kádár nem szerette a háta mögött a Moszkva-barátokat. (Joggal.) Elég volt neki Biszku meg a Pullai.

A Népszabadság után Gosztonyi művelődési miniszterhelyettes lett. Ez bukás a javából. Majd kisvártatva a Magyarok Világszövetségének főtitkára. Ez még nagyobb bukás. Kádár nem bocsátotta meg az oroszbarátság gyanúját Gosztonyinak.

Így lett aztán nagykövet Moszkvában Rapai Gyula, aki végképp megbízható elvtárs volt, dolgozott a pártapparátusban, volt elsőtitkár Tolna megyében és Baranyában. Így aztán ő lett a Magyar Népköztársaság legszíntelenebb moszkvai nagykövete. És Gosztonyi János korán, 60 éves korában 1985. január 16-án meghalt. Soha nem szakadt el szülőföldjétől, a Kemenesaljától. A celldömölki temetőben síremlékén ez a felirat áll: „Innen indulok a világba, de pihenni ide térek.”

 

bégyé