vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.18. 

Egyéves a Ferences Sajtóközpont

A ferences rend alapításának 800. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év egyik gyümölcse, hogy a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány most egy éve, 2009. június 15-én sajtóközpontot állított fel.

 A központ igazgatója, Szerdahelyi Csongor az évforduló alkalmából június 14-én Rómában találkozott a ferences rend legfőbb elöljárójával, Rodriguez Carballo miniszter generálissal és Roger Marchal közép-európai ügyekért felelős definitor generálissal. A magyar újságíró tájékozódott a rend világszerte folyó sajtótevékenységéről, és ismertette a magyar tartományon belüli kommunikációs munkát, terveket.

A Ferences Sajtóközpont anyagait rendszeresen kapják és használják az egyházi és világi sajtóban dolgozó szerkesztőségek. Így az egyház értékei iránt érdeklődő közönség most sokkal több híradással találkozhat a szerzetesi élet eme sajátos, ősi és mégis korszerű ágáról.

A két római rendi vezető, akik nemzetiségüket tekintve spanyol, illetve francia szerzetesek, pünkösdkor Csíksomlyón jártak és részt vettek a nagybúcsún, ami valósággal lenyűgözte őket. Nemcsak a hatalmas tömeg, a becslésük szerint közel félmillió magyar hívő jelentett számukra elementáris élményt, hanem az a tény is, hogy a jelenlévők jelentős része fiatal, valamin hogy egy szívvel–lélekkel együtt énekelt–imádkozott minden korosztály. A közép-európai ferencesek között a magyar és az erdélyi rendtartomány jelentőségét Roger Marchal szerint az is mutatja, hogy e két provinciában folyamatos növekedés tapasztalható az utóbbi években.

A római rendi vezetés világszerte szeretné megújítani a ferences kommunikációt, hogy a közel 15 ezer szerzetes, valamint a tevékenységük által elért sokmillió hívő kölcsönösen információhoz jusson a ferences világ eseményeiről, törekvéseiről és hogy az egymás iránti szolidaritás erősödjék.

 

(Forrás: ofm.hu)