vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.18. 

A munka becsülete
Demján Sándor: Kétszer volt államcsődben Magyarország – ezek egyikét sem vallották be

Emlékeztetőül az első eset:

(Draskovics Tibor előző pénzügyminiszter által 2004.októberében elrendelt intézkedés azokat is hátrányos helyzetbe hozta, akik kapcsolatban álltak olyan vállalkozással, amely pénzügyi helyzetét erősen befolyásolta az áfa visszatartás. Az intézkedés kedvezőtlenül befolyásolta a cégek üzleti kilátásait is. Az áfa-visszatartás elsősorban a tisztán magyar tulajdonú cégekre hatott kedvezőtlenül, miközben a külföldi tulajdonúak szinte meg sem érezték annak negatív hatását. Ellenkezőleg, még nyertek is a késedelmes kifizetésen, hiszen a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő, azaz 15-20 százalékos pótlékot fizetett a határidőn túli utalásokkor az APEH. Adóhivatali anekdoták születtek arról, hogy egyes multicégek azt szerették volna megtudni, mennyi ideig számíthatnak a piaci hozamoknál jóval kedvezőbb kamatokra, mert ezt figyelembe véve készítenék el pénzügyi jelentéseiket.)

Amikor a kormány visszatartotta a vállalkozóknak fizetendő áfát, ezzel mintegy ötszáz milliárd forintot „rántottak ki” a gazdaságból, ez volt az első, második esetben akkor kerültünk ilyen helyzetbe, amikor az IMF és az EU hitelét megkaptuk, és nagyon jó pozícióból nagyon negatív helyzetbe lavírozta az akkori kormány az országot.

A Demján által emlegetett második eset:

(Az elkövetkező években az ország kiszolgáltatottsága hitelezőivel szemben nemhogy csökkenne, de nőni fog, és a realitás az, hogy a válság mélyülni fog – mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke 2008-ban, amikor 25 milliárd dollár hitelt szavazott meg. Gyurcsány védőpajzsnak nevezte az IMF-támogatást.

Az ÁSZ elnöke szerint az sem zárható ki, hogy Magyarország újabb IMF-hitelre szorul. Mint mondta, az adósságspirálból való kitörés vagy éppen a mélyebbre kerülés a reálgazdaságban dől el. A puszta egyensúlyt az újabb és újabb megszorítások – miközben egyre elviselhetetlenebb terheket okoznak – csak ideig-óráig tudják fenntartani. Belőlük nem lehet gazdaságot építeni, megélni, értékteremtés nélkül nincs jövő, nincs semmi.

Véleménye szerint a realitás az, hogy a válság mélyülni fog. Sőt azt mondom: a késleltető hatások miatt a lakosság a krízisből eddig még szinte semmit sem érzett meg.  Az uniós források hatékonyabb felhasználására nagy szükség van, azonban ezek nehézkesen indultak be.

A magyar állam költéseivel kapcsolatos kérdésre Kovács Árpád azt mondta, az utóbbi évben a megkurtított államháztartás százmilliárdokkal kevesebbet költött, mint amennyi bevétele volt. A pozitív egyenleget az adósságszolgálat rendkívüli terhe rontotta le – mondta. Úgy fogalmazott: senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy az elkövetkező időszak rendkívül kemény lesz, a szigorítások miatt növekszenek a kórházi várólisták, emelkedik a munkanélküliség, a fizetések megkurtítása megélhetési, hiteltörlesztési gondokat okoz.

Az ÁSZ elnöke úgy véli, Magyarországnak már jó ideje nincs jövőképe, és az intézkedések hatásai sem ismertek. „Nyilvánvaló, hogy ami eddig történt, az kevés” – fogalmazott. Az Állami Számvevőszék jövőbeni terveiről szólva Kovács Árpád megemlítette, kivizsgálják, hogy a 4-es metró építési költségei miért nőttek meg. Közölte: a költségvetési zárszámadással kapcsolatban már többször foglalkoztak a témával, a 4-es metró ellenőrzését a jövő évre beütemezték. Megjegyezte: egy félkész projektet kell vizsgálniuk, ami jóval nehezebb, mint egy befejezett, pénzügyileg lezárt beruházás ellenőrzése.)

Csak a termelés és a munka becsületének visszaállítása hozhatja meg a kitörést. Most minden adott a kormány számára, hogy elkerülje az államcsődöt, de törekedni kell a kisebb és hatékonyabb bürokráciára, s mindennél fontosabb a termelő tevékenység támogatása, a munka becsületének visszaállítása. Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke, nagyvállalkozó   szerint lehet adót csökkenteni, különböző kiemelt programokat indítani a gazdaság fellendítésére. A szükséges forrás megteremthető például – az állami apparátus csökkentésével. Ez nem növeli a munkanélküliséget, mert az innen kikerülőket fel fogja szívni a szolgáltatási szektor, mivel képzett személyekről van szó.

Az iparon és mezőgazdaságon túl a növekedéshez hozzájárulhat a külföldi turizmus, valamint forrás lehetne a tőkekivitel is, amire azonban Magyarországnak nincs lehetősége, lévén erősen tőkeszegény ország. Magyarországon mindössze félmillió ember végez fizikai munkát, holott 1-1,5 millió embernek kellene termelnie. A fizikai munkát tisztelni kell, ez ad új hozzáadott értéket; növekvő életszínvonal csak bővített újratermeléssel lehetséges. Egyszerű mechanizmusokat kell találni. A globalizációnak egy ilyen kis ország ki van szolgáltatva, ha lenne ellene stratégiánk, a javunkra is fordíthatnánk, csakhogy a globalizációhoz való alkalmazkodás során túlzó érzelmek helyett nagyon reális, technokrata módon kellene szemléljük a folyamatokat.

A következő időszak feladata a tőkével ellátott vállalkozói réteg kialakítása. A polgári demokrácia jellemzője ugyanis, hogy az emberek legalább felének van saját vagyona. Változtatni kell, úgy, hogy az uniós források tőkepótlásként is funkcionáljanak a kisvállalkozások segítése érdekében. Tíz állattartó hadd csináljon közösen sajtüzemet. Az állattartás korszerűsítéséhez magas tőkejuttatás szükséges, így ők foglalkoztathatnak azután másokat a környezetükben. Ez itthon is járható út lenne: A sikerhez az oktatás egész szerkezetét is meg kell változtatni. A humán-reál szféra diplomásainak arányát helyre kell billenteni. Nem tartható tovább, hogy annyian jelentkeznek pszichológusnak, mint mérnöknek. Sem az, hogy azt mondják a gyerekeknek: tanulj, mert különben dolgoznod kell. A dolgozó ember tiszteletét és becsületét vissza kell hozni.

 

Szerk.