vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.25. 

Megalakult az új cseh képviselőház

Megalakult június 22-én az új cseh képviselőház, a kétkamarás parlament alsóháza. A május végén megtartott választások eredménye alapján a 200 tagú testületben a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (ČSSD) 56, a Polgári Demokratikus Pártnak (ODS) 53, a TOP 09 pártnak 41, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSČM) 26, a Közügyeknek (VV) pedig 24 mandátuma van.

 A képviselők letették az esküt, majd elfogadták az alakuló ülés napirendjét. Ennek legfontosabb pontját a képviselőház vezetésének megválasztása jelenti.

 A házelnöki tisztségre két jelölt van: Miroslava Nemcová (ODS) és Lubomír Zaorálek (ČSSD). Szinte biztosra vehető, hogy a megmérettetésből Nemcová kerül ki győztesen, miután saját pártján kívül őt támogatják a TOP 09 és a Közügyek képviselői is, ami szolid többséget jelent.

 Az új cseh parlamenti alsóházban nőuralom várható, mert Nemcová valószínűsített házelnökké választásán kívül, a három alelnök közül kettő szintén nő lesz. A TOP 09 pártot Vlasta Parkanová, míg a Közügyeket pedig Katerina Klasnová fogja képviselni. Az új vezetés negyedik tagja alelnöki tisztségben Zaorálek lesz.

A május végén megtartott választásokat ugyan a szociáldemokraták nyerték, de nem nagy fölénnyel, s koalíciós partner hiányában nem tudtak többségi kormányt alakítani. Az új kormánykoalícióról az ODS, a TOP 09 és a Közügyek tárgyal, miután Petr Nečast, az ODS elnökét bízta meg Václav Klaus kormányfő a kormányalakítási tárgyalásokkal.

 Az alakuló koalíció egyebek között már megállapodott abban, hogy az új képviselői testületben csökkenti a tisztségviselők és a bizottságok számát is.

 Korábban a képviselőháznak annyi alelnöke volt, ahány párt volt az alsóházban. A jövőben csak három alelnök lesz, ami azt jelenti, hogy ezúttal a kommunisták nem kapják meg ezt a magas tisztséget. Vojtech Filip pártelnök, a képviselőház eddigi kommunista alelnöke a demokrácia megcsúfolásának minősítette az alelnökök számának csökkentéséről hozott döntést. A bizottsági tisztségek és helyek mintegy 30 százalékos lefaragásával viszont minden párt egyetértett.

 Az új tisztviselők megválasztására a hatályos szabályok szerint csütörtökön kerül sor.

 Jan Fischer leköszönő miniszterelnök bejelentette, hogyha ez megtörténik, akkor az általa vezetett kormány összhangban az alkotmánnyal pénteken benyújtja lemondását. Azt egyelőre nem tudni, hogy az államfő mikor nevezi ki Necast kormányfővé, s bízza meg az új kormány megalakításával. Az alkotmány szerint a kinevezett miniszterelnöknek a kinevezést követően harminc napja van arra, hogy összeállítsa kormányát, és a parlament elé terjessze a kormányprogramot.

 A jobboldali hármas koalíciónak 118 képviselője lesz a 200 tagú alsóházban. A rendszerváltás utáni két évtizedben ez lenne az egyik legnagyobb többséggel rendelkező kormány Csehországban.

 

(Forrás: ujszo.com)