vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.25. 

Időleges őrségváltás

„Utólagosan derül ki, de ez csak növeli az ámulatot, mert hisz egyben hitelesíti a tényt, hogy mennyi született bűnöző beteges önmutogató veszi kézbe és milyen könnyen, majd folyamatosan a kormánykereket kis és nagy népek történelmi járművein.”

Illyés Gyula

 Ha egy párt kongresszusán az egyik tag szartúrónak nevezi társait, akik ezt még ráadásul meg is tapsolják akkor ez már valóban maga az erózió. Az okos,alapos és hiteles politikus felelőtlen kijelentéseket nem tesz. Ha egy választást,mintegy kétharmados többséggel nyerő párt kormányának az első intézkedéseit valaki parasztvakításnak tartja, akkor az maga az erre szavazó állampolgárok megalázása és semmibe vétele. A tehetség és a gátlástalanság két különböző fogalom, amit gyakran összetévesztenek. Az egyik mentalitás alázatos, a másik kontrollnélküli és veszedelmes. Gy.F. packázik velünk.

Várja a reakciót és még immáron most már másodszor is az utcára terelné az embereket.

Először azért tettette,hogy még maradhasson a hatalomban,másodszor pedig azért,hogy visszatérjen. Mint Fantomas. De ha egyszer van börtön és őrültekháza, akkor azokban valakiknek ülniük is kell. Az egyikben bűnözőknek, a másikban pedig elmeháborodottaknak.

A skizofrén emberünk egyik fele itt, a másik meg amott. Éppen ezért sietni kell a Gyorskocsi utcai börtön felújításával és az OPNI megtartásával és megnyitásával. Isten malmai lassan őrölnek, de azért őrölnek.

Amikor a fél országot elönti az árvíz,akkor hogyan lehetett egymilliárdért lóversenyt rendezni a Hősök terén? Hogy már nem lehetett visszavonni? Ez ugyan lehetséges,de ennek az empátianélküli gondolkodásmódnak nincs jövője,mert önző ,magának élő és haszonleső.

Ezek az előző életüket már el is tagadó,a politikában , a sportban és a kultúrában ismét pozícióért, pénzért sorban álló,színváltoztató kaméleonok.

Meg kell történnie az igazi őrségváltásnak az értékek mentén. A valódi művészek,akik már hosszú ideje,szó szerint tengődnek,mert nem játszanak,  vagy már nem játsszák darabjaikat, addig még mindig az értéktelen magamutogatók és gátlástalanok vannak a képernyőkön és a színházakban egyaránt. Szőcs és L.Simon uraknak ajánlom a teljes budapesti Brodway megtisztítását, a Nemzeti Színház új koncepcióját, egy Gyermekszínházat valamint a magyar még élő és sajnos köztünk már nem levő, de örök életű klasszikusaink állandó bemutatóit.

Olyan ma élő író is van Magyarországon, aki saját magát luxusnak, etelonnak és értéknek tartja magát, ugyanakkor nagyszerű kortársának a neve kimondását is megtagadtatta.

 „Jöjjenek az igazak és jók, a tiszták és békességesek” és majd ezután jöjjön egy egészséges és tehetséges elkeverés.

Lesz majd munka bőven a sok „ezer új Kőmíves Kelemennek” a gátakon, a földeken,a házak és víztározók építésénél. Újrainduló postavonatokkal, vasútvonalakkal, megerősített hadsereggel, jól ellátott és hatékony rendőrséggel, elszámoltatással. Mert még áll a bál az új világban, a már lecsengett és a most alakuló erőviszonyok között. Azonban a sarokba szorított róka még veszélyes is lehet. Könnyű playback-kel énekelni, s nehéz dolga van annak a kiváló focistának, akinek olyan ellenfelei vannak, akik a pályán csak arra törekednek, hogy a másikat felrúgják.

 

Agárdi László