vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.25. 

Szent Ferenc tér Hatvanban

Két szentmisén emlékeztek meg június 20-án Hatvanban a hatvan évvel ezelőtti szörnyű eseményekről, amikor az ÁVH elhurcolta a ferences atyákat és a védelmükre kelő hatvani családok tagjait.

Délelőtt Papp Tihamér mátraverebély-szentkúti ferences celebrálta a szentmisét, amit követően az egyházközség, a különböző egyesületek és az önkormányzat megkoszorúzták Kriszten Rafael és Lukács Pelbárt vértanú atyák templomon belüli emléktábláját, valamint a kolostor külső falán lévő, valamennyi áldozatra emlékező táblát is. Az esti szentmisét Kárpáti Kázmér gyöngyösi házfőnök celebrálta. A mise végén az atya megáldotta a templomkert új keresztjét, amelyet Zsemberovszky Mária állíttatott engesztelésül a 2004. december 5-i, csúfosan végződő, kettős állampolgárságról szóló népszavazásért. Kázmér atya megköszönte a jelenlévő egykori kitelepítetteknek, hogy a ferencesekért oly sok szenvedést vállaltak.

 Hatvanban megbecsülik a múltat. Bizonyítja ezt az is, hogy mindkét megemlékezésen nagyon sokan vettek részt. Nagy számban voltak jelen olyanok is, akik személyesen részesei voltak a megtorlásnak, a kitelepítéseknek. Az ő életük gyökeresen megváltozott 1950. június 19-én, amikor a ferences atyák melletti kiállásuk következtében deportálták őket és családjukat a Hortobágyra és Recskre.

 A hatvani önkormányzat főosztályvezetője, Palásthy Pál arról tájékoztatta a Ferences Sajtóközpontot, hogy a hatvanadik évforduló alkalmából az új-hatvani katolikus templom előtti parkosított terület augusztus 20-án felveszi a Szent Ferenc tér elnevezést, ezzel is emléket állítva a vértanú szerzeteseknek és a civil áldozatoknak.

 

(Forrás: ofm.hu)