vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.30. 

Nyáron a szabadtéren száguld az orfeum

2010. július 2-án, 20 órakor kerül sor a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpadon Mark Dunn: 5 NŐ AZ ESŐBEN c. vígjátékának magyarországi ősbemutatójára a Száguldó Orfeum szervezésében. Az előadásról Peter Sebököt, a Száguldó Orfeum marketing-vezetőjét kérdeztem.

 – Péter, te ennek a műnek a fordítója is vagy. Milyen elgondolás alapján választottátok ezt a vígjátékot?

 – Magyarországon a rendezők és a színházigazgatók ugyanabból a pár száz darabból választanak évadonként, pedig a világirodalomban naponta születnek fantasztikus alkotások, amiket érdemes lenne bemutatni a hazai közönségnek. A Száguldó Orfeumnál folyamatosan keresünk új előadásokat, amelyek még nem érték meg a magyar fordítást. Olyan friss, időszerű témákra vadászunk, amelyek a mai közönséghez szólnak, s tudat alatt nevelnek is.

 – Azt írják Dunnról, hogy világhírű, de megbocsáss, akkor hazánk nem a világ része, mert itthon igen kevesen hallottak róla.  

– Fiatal szerző. Alig 50 éves. Közel 20 darabot írt, amiből a most bemutatásra kerülő darab már 18 éve és a világ legtöbb nyelvén már fut. Nem tudom, miért nem ismerjük még idehaza. Az egyik dolgom, mint színházi embernek, hogy tartalmas darabokat minél nagyobb számban hozzak haza.

 –Ez az első műfordításod?

 –Igen. Fordításokat már évek óta készítek. Magyarról angolra és vica versa. De egy irodalmi műfordítás, különösen egy színházi darab fordítása egészen más, és egy óriási feladat. Nem régóta foglalkozom színházi marketinggel. A színház hazai világában is új embernek számítok. Ennek ellenére bátran belevágtam. Dramaturgiai segítséget kaptam és a rendezővel többször átgyúrtuk a szövegkönyvet, mire elkészült. Nagyon sokat tanultam menet közben.

 – Térjünk rá a darab tartalmára.

 – A darab öt pénztárosnő hat egymást követő reggelének eseményeit követi egy bank személyzeti társalgójában. A hölgyeket, a munkájukon kívül egy dolog köti össze: az, hogy partnereikhez fűződő kapcsolataik mind zsákutcába futottak. Az akaratukon kívül „szinglisedett” hősök katartikus története a darab. Komikus helyzetekkel, saját életünkből ismert humoros karakterek sorával találkozunk, miközben a hölgyek gondolkodása, viselkedése változni kezd az önmegismerés, az önbecsülés, a barátságból fakadó erő és egyfajta legyőzhetetlen női optimizmus és szolidaritás útján.

 – Ez egy könnyed, amerikai, „limonádé” komédia, vagy azért a humor mellett van a darabnak mélyebb mondanivalója is?

 – Azért választottam ki ezt a darabot, mert a szórakoztatás mellett mély mondanivalója is van. Amennyire jelentősek voltak ezek a gondolatok a darab születése idején az USA-ban, annyira fontosak ezek ma Magyarországon, ahol a demokráciával most ismerkedő széles társadalmi rétegek még keresik a pozitív családi és emberi kapcsolat modelljeit. Keresik az erőszak és a személyes akarat túllengéseitől mentes helyes utat.

 – Hogy esett rendezőként a választás Bencze Ilonára?

 – Ez a darab a női trilógiánk harmadik és egyben befejező része. Az előző két előadást Bencze Ilona hihetetlen profizmussal, érzékenységgel és sikerrel rendezte. Természetes választás volt, amikor felkértük. Amikor valami jól működik, akkor nem szabad a siker receptjén változtatni.

 – A július 2-ai premiert hány előadás követi a szabadtéren, s láthatjuk-e ősztől a darabot színházakban, művelődési házakban?

 – Remélem, hogy már most a nyáron is követni fogja a premiert néhány előadás. Ősztől pedig elkezdjük járni az országot. Nagy az érdeklődés, eddig „látatlanban” hat előadásra kaptunk felkérést. Ez azt hiszem, hogy a Száguldó Orfeum minőségi munkájának és a trilógia előző két darabja sikerének is köszönhető.

 – Augusztus 27-én szintén egy szabadtéri bemutatótok lesz, egy szatíra. Erről mit érdemes tudni?

 – A Szentendre Éjjel Nappal – a nyarat záró – háromnapos programsorozat keretében mutatjuk be a Karrier Komédia című előadásunkat. Szintén hazai ősbemutatóról van szó. Amint a címe is sugallhatja, a karrierről, a hatalomról és az annak megszerzésére indított elképesztő intrikákról szól a darab. Shakespeare -i komédia átgyúrva a 21. századi valósággal. Akár itthon és ma is játszódhatna egy multicégnél vagy a parlament falai között. Egy hátborzongatóan izgalmas és mulatságos előadást fogunk bemutatni Márton András rendezésében. Előadásainkról és a szereposztásokról a www.szaguldoorfeum.hu honlapunkon informáljuk a kedves olvasót.

 

Medveczky Attila