vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.25. 

Foglaljon állást Tadić is

A Szerbiai Iszlám Közösség felszólította Boris Tadić államfőt, hogy foglaljon állást a belgrádi Blic napilap június 19-ei számában megjelent, Muamer Zukorlić (képen) muftit ábrázoló fotómontázsról, valamint bejelentették, hogy bűnvádi feljelentést tesznek és 100 millió eurós kártérítési pert indítanak a napilap ellen.

A Blic napilap humor rovatában június 19-én, szombaton a főmuftit pravoszláv papi öltözékben, kereszttel a fején ábrázolták – miközben a római pápa magasba emeli a mufti kezét, alatta pedig a „nagyobb keresztény a római pápánál” szöveg áll –, s emiatt szombaton az iszlám közösség vezetői a Blic tulajdonosaitól és a szerkesztőségtől bocsánatkérést és százmillió eurós kártérítést követeltek. Mint megjegyzik, a napilap fotómontázsával jelképesen megkereszteli a muszlimokat, így sértve meg legmélyebb vallási érzelmeiket, miközben azt az üzenetet közvetíti feléjük, hogy a vallásuk nem élvezi az állam és törvényei védelmét.

 Meho Omerović köztársasági képviselő kijelentette, hogy egyrészt megérti a főmufti heves reakcióját, azonban véleménye szerint a bocsánatkérés kielégítő lenne azok számára, akik úgy érzik, megsértették nemzetiségüket és vallási nézeteiket. Szavai szerint a Blicnek elég beismernie, hogy hibázott, valamint bocsánatot kérnie, ugyanis olyan dolgokról van szó, amit nem lehet euróban mérni.

 A Blic napilap közleménye szerint a fotómontázs felesleges és átgondolatlan volt, semmiképp sem szólítja fel a muszlimokat átkeresztelkedésre. A szerkesztőség sajnálatát fejezi ki, ha bárkit is megbántottak, ugyanis ez ellentétes azzal, amit a lap az elmúlt években képviselt, ez pedig a vallásszabadság, illetve a különböző hitvallású polgárok közötti tolerancia.

 A Szerbiai Független Újságírók Egyesülete (NUNS) vasárnap közleményben reagált a történtekre, amelyben aggodalmuknak adtak hangot a sajtóban megjelent karikatúrák ellen emelt keresetek miatt, ugyanis azokkal nagy mértékben veszélyeztetik a szólásszabadságot, és nyomást gyakorolnak a médiumokra.

 

(Forrás: magyarszo.com)