vissza a főoldalra

 

 

 2010.06.25. 

A Néphadsereg nem adható gebinbe

A nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek nem tesznek említést a Varsói Szerződés, a Vörös Hadsereg és a Magyar Néphadsereg közötti, a 80-as években kirobbant vitáról. Adatközlőm még 5 évvel ezelőtt úgy tudta, hogy egyszer csak üzenetet kapott Kádár János Moszkvából, hogy Budapestre érkezik tárgyalmi Viktor Kulikov, a Varsói Szerződés egyesített seregeinek főparancsnoka. Majd most, 5 évvel később ugyanaz az adatközlőm határozottan állítja, hogy nem Kulikov érkezett hazánk fővárosába, hanem Dimitrij Feodorovics Usztyinov marsall, az amerikaiak által Kaszpi-tengeri szörnynek nevezett szovjet hadügyminiszter. A dolog lényegtelen, hogy melyik fő elvtárs utazott Budapestre budapesti meghívás nélkül.

Abban az időben a szovjet párt főtitkára Jurij Andropov volt, a magyaroké pedig Kádár János. Ők 1956 óta nagyon jól ismerték egymást. Tehát vagy Usztyinov, vagy Kulikov arról értesült, hogy a Magyar Néphadsereg igen fontos szervezeti egységét, a teherautókat és a szállító járműveket koordináló főpocsoport főnökség – szóval az illetékes hadfi – kiadta gebinbe, akkori nevén GMK-ba üzemeltetni. Ez szemet szúrt a szovjet hadvezetésnek.

Tájékoztatásul csak annyit, hogy akkor zajlott a szovjet-afgán háború, és akkor rengett a föld a lengyel pártvezetés alatt is.

Egyszóval Kádár megkapta az értesítést, jön Kulikov – vagy Usztyinov. Keresetlen egyszerűséggel meg is kérdezte a magyar párt főtitkára: ezek meg mit akarnak itt már megint?

Döntés született: Kádár fogadja a szovjet főkatonákat, majd kísérőnek kinevezett egy csendes politikai bizottsági tagot, aki sem a honvédelemmel nem foglalkozott, sem ideológiával, mondjuk Havasi Ferencet, a jótét lélek Komárom megyei kőművest, aki a későbbiekben a gazdaságpolitikát csinálta a magyar pártban.

Megérkezett a szovjet, leszállt a különgépe a Ferihegyi repülőtéren, a repülőgépből kigördült egy személyi használatú hatalmas páncélozott személygépkocsi, abba beszállt a szovjetek embere, és a Jászai Mari térre hajtatott. Az adatközlőm szerint Kádár joviálisan tárgyalt 40 percig ezzel a katonával, aki a magyar pártvezetés fejére olvasta, hogy nem lehet, nem szabad gebinbe kiadni a hadsereg egy igen fontos részét. A hadseregben pedig nem létezhetnek GMK-k. A szovjetek nagyon pontosan informáltak voltak a magyar gazdaság újkeletű intézményéről, a gazdasági munkaközösségről, illetve GMK-ról. Ez már kapitalizmus.

Kulikov vagy Usztyinov – teljesen mindegy – hosszasan érvelt az ellenkezése mellett. Képzelje el Kadarom Janosom, hogy ha a Vörös Hadsereg kiengedné kebeléből a gépi eszközöket. Ez maga a vég lenne.

Arról nem szól a szóbeszéd, hogy mit tudott a szovjet vezetés a Magyarországon ideiglenesen állomásozó szovjet katonák magángazdálkodásáról. Tudott-e arról, hogy például Kiskunhalason működött a legnagyobb illegális és fekete szovjet üzemanyag kereskedés? A kiskunhalasi szovjet laktanya kerítésén keresztül folyt a maszek világ és a Vörös Hadsereg közötti kereskedelem. Hordószám értékesítették a kis szovjet katonák a drága szovjet benzint. Természetesen mélyen ár alatt. Nagy konkurencia volt ez az akkor ÁFOR-nak. Éppen ezért felfigyeltek erre a gyakorlatra a magyar hatóságok, de beavatkozni nem tudtak, mert a szovjet laktanya külön territórium volt abban az időben, oda a magyar szervek ellenőrizni nem mehettek.

De maradjunk annyiban, hogy Kádár meghallgatta a szovjet főhatóságot, utána rendkívüli politikai bizottsági ülést tartottak. De azért Kádár nem hagyta annyiban a feljelentést. Néhány hét illetve hónap múlva a döntést végre is hajtották. Czinege Lajos (képen) hadseregtábornokot, a Magyar Népköztársaság honvédelmi miniszterét felmentették, miniszterelnök-helyettest csináltak belőle. Czinege beöltözött civilnek, felvette a szürke kassa civil öltönyét. Többet soha nem foglalkozott a hadsereg ügyeivel, a GMK-kal sem. Persze maradt a GMK, mert új honvédelmi miniszter kezdett gazdálkodni Magyarországon, Oláh István volt a neve. Oláh István korábban vezérkari főnök volt, talpig katona, okos kis ember, tiszántúli-féle. Egy alkalommal ettől az Oláhtól magánbeszélgetésen meg is kérdezte egy magasrangú politikus: Te Pista, mi volt az a zseniális Sztalin-i stratégia? Oláh ránézett a kérdezőre, és csak annyit mondott: Mi az anyja p……ja? Elöl ment a katona, háta mögött a tiszt, és ha visszafordult a katona, a tiszt lelőtte a hős szovjet vitézt. Korábban más volt a seregekben a módi, elöl ment a tiszt, és azt kiáltotta, utánam katonák. Na ezt a helyzetet fordította meg a II. világháborúban maga a generalissimus, Josiph Visszarionovics Sztalin. Az erre vonatkozó utalások a honvédelmi minisztérium könyvtárában géppel írott változatban ma is megtalálhatók. Forgassák bizalommal ezt a könyvet, ha hozzáférnek, aminek a címe: Guderian emlékezése. Guderian pedig a Wehrmacht porosz származású, nagytekintélyű tisztje volt.

 

bégyé