vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.07. 

Mégsem jön Romániába a Dalai Láma?

A dalai láma nem látogat idén szeptemberben a Székelyföldre, írja az Evenimentul Zilei című napilap. A lap megkeresésére Tenzin Taklha, a dalai láma személyi titkára azt nyilatkozta: a tibeti vallási vezető azért döntött úgy, hogy mégsem látogat Romániába, hogy „ne okozzon kellemetlenséget”.

 A titkár elmondta: a dalai láma megkapta Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívását, és el is fogadta, utólag azonban lemondott a romániai látogatásról. Röviddel azután, hogy Tőkés bejelentette a keleti vallási vezető látogatását, a bukaresti külügyminisztérium jelezte: a dalai lámát nem hívták meg a román hatóságok – írja a kolozsvári Krónika.

 Tőkés László EP-képviselő április közepén jelentette be, hogy a dalai láma elfogadta meghívását, és szeptemberben kétnapos látogatást tesz a Székelyföldön.

 „Őszentsége, a dalai láma elvileg egyetértett azzal, hogy Romániába látogasson. Ennek ellenére a látogatásra nem kerül sor. Őszentsége látogatásaival kapcsolatos politikánk mindig az, hogy ne okozzunk semmilyen kellemetlenséget” – nyilatkozta a bukaresti lapnak Tenzin Taklha.

 Demeter Szilárd, az EP-képviselő sajtóirodájának vezetője azt nyilatkozta: megkapták a dalai láma európai irodájától azt a levelet, amely megerősíti a száműzetésben élő buddhista vallási vezető látogatását, amelyre szeptember 23-24-én kerül sor. „Hivatalosan még nem értesítettek bennünket, hogy a látogatás esetleg elmaradna. Reméljük, hogy mégis sor kerül rá, hiszen két éve dolgozunk ennek érdekében” – mondta Demeter.

 

(Forrás: Kitekintő, Krónika)