vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.07. 

Prostitúcióval az euróövezetbe

Richard Sulík, a szlovák Szabadság és Szolidaritás elnöke szerint Szlovákiának nem szabadna segítenie a bajba jutott görögökön. A Hospodárske Noviny gazdasági napilapban megjelent írásában a politikus-közgazdász a segítségre fordított pénz sorsát elemezte.„Görögországnak 300 millió eurót adunk segítségképp, mert ez állítólag szolidáris. A szolidaritás azonban alapjában véve az, mikor a gazdagok segítenek a szegényeken“ – szögezi le Sulík, és hozzáteszi, hogy a görögök háromszor magasabb fizetést visznek haza, mint Szlovákia lakosai, és négyszer annyi nyugdíjat kapnak. „Ha Görögországban olyan fizetések és nyugdíjak lesznek, mint Szlovákiában, akkor beszélhetünk szolidaritásról“ – véli a pártelnök.

 Szerinte azt is fontos tudatosítani, mi történik tulajdonképpen azzal a pénzzel, melyet Szlovákia Görögország rendelkezésére bocsát. Magyarázata szerint a pénzt a már fennálló tartozások visszafizetésére fordítják. „Mivel Görögország adósságainak több mint 70 százaléka külföldi bankoknál van, gyakorlatilag a mi adóinkkal védjük a külföldi bankok nyereségeit“ – írja Sulík, aki szerint így ismét privatizálják a nyereséget és szocializálják a veszteségeket. „A vállalkozás egyszerűen kockázattal is jár, és a bankok problémája, kinek adnak kölcsön. Végtére is évekig nagyon jól kerestek Görögországon“ – jegyzi meg.

 Sulík szerint Görögországnak már egyetlen bank sem akar pénzt adni, egyszerűen azért, mert féltik a pénzüket. „Először is, Szlovákia nem bank, másodszor pedig ha már kölcsönt adunk, akkor nem egy olyan országnak, mely csőd előtt áll. Majdnem biztos, hogy Szlovákia nem látja viszont időben a pénzét“ – írja az SaS elnöke.

 Sulík szerint azt is tudatosítani kell, hogy a görögök csalással jutottak az euróövezetbe, például úgy, hogy az ország GDP-jébe beleszámolták a prostitúcióból származó becsült bevételeket. „A csalások ellenére Görögország 1995 óta nem volt a 3 százalékos maastrichti határ alatt, azért, mert ugyanolyan felelőtlen szocialisták gazdálkodtak ott is, mint jelenleg nálunk“ – jegyzi meg.

 Leszögezi, Görögország megsegítésével sérül a Lisszaboni Szerződés 125. cikkének első bekezdése is, mely szerint minden állam saját maga felel köteleztettségvállalásaiért. „Röviden, ilyen körülmények között a Görögországnak nyújtandó segítség égbekiáltó disznóság“ – írja.

 Megoldásként Sulík azt javasolja, hogy egy centet se kölcsönözzünk Görögországnak. „Így államcsődöt kell hirdetniük, és el kell hagyniuk az euróövezetet. Ez a lépés jelentősen erősítheti az euró iránti bizalmat, mert minden befektető láthatja majd: az EU betartja a saját maga által felállított szabályokat“ – zárja a politikus.

 

(Forrás: bumm.sk)