vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.07. 

Amikor az ezüst is szépen csillog...

Második helyen végzett a magyar válogatott a ljubljanai divízió I-es jégkorong világbajnokságon. A záró napon rendezett, döntőnek is beillő utolsó mérkőzésen a házigazda Szlovénia 4-1 arányban legyőzte csapatunkat, ezzel délnyugati szomszédunk szerzett jogot arra, hogy jövőre az „A” csoportban szerepeljen.

Már a világbajnokság előtti előzetes esélylatolgatás során is vélelmezhető volt, hogy számunkra külön kasztot jelent majd a zárómérkőzés a vb többi találkozójához képest. Így is lett. Válogatottunk végig meggyőző, magas szintű játékot mutatott a tornán, amely az eredményekben is megmutatkozott. Az első négy mérkőzés közül háromszor még gólt sem kaptunk, miközben kereken húsz alkalommal mattoltuk éppen aktuális ellenfelünk védőit. A kezdőkapusként vb-újoncnak számító Hetényi Zoltán parádézott a kapuban, védelmünk is hibátlanul tette dolgát, csatáraink közül pedig – bár összességében nem igazán voltak csúcsformában – mindig akadt valaki, aki betalált. A magyar jégkorong-válogatott az utóbbi néhány évben már elért egy olyan szintre, hogy a divízió I-es mezőnyben pusztán ennyi is elég számára a kiemelkedő szerepléshez.

A feljutó kilétéről döntő, Szlovénia elleni derbit nagy várakozás előzte meg. Bár a hazai pálya és a három évvel ezelőtti ljubljanai feljutás emléke a szlovénok sikerét vetítette előre, mégis reménykedtünk, hogy mi leszünk végül a befutók.

A reménykedést több dolog is táplálta. Csapatunk magabiztosan vette az első négy akadályt, miközben a házigazdák a lengyelek és a britek ellen is csak szerencsével tudtak nyerni. Nálunk a megszokott, kitűnő csapategység volt a jellemző, miközben a szlovénok háza tájáról belső villongásokról érkeztek hírek. És ami a legfontosabb: bár legjobb hátvédünk, Tokaji Viktor sérülés miatt sajnos nem léphetett jégre a „döntőben”, a szlovénok is felmutathattak egy igen komoly hiányzót. A három évvel ezelőtti szlovén feljutás kulcsfigurája, Anze Kopitar ugyanis NHL-es elfoglaltságai miatt ezúttal nem állhatott a hazai csapat rendelkezésére.

Ám hiába a fenti, inkább a mi sikerünkkel kecsegtető reményhalmaz, a mérkőzés sajnos vereséget hozott számunkra. Borzalmasan kezdtük a találkozót, hiszen egy klasszikus „leventególlal”alig egy perc elteltével lényegében mi juttattuk előnyhöz Szlovéniát. Innentől kezdve csapatunk érezhetően szárnyaszegett lett. Bár egyszer még felálltunk a padlóról, és emberhátrányban szerzett góllal egalizáltuk hátrányunkat, a játék képe alapján a szlovénoké volt a meccs. A játékvezető is megtette, amit a hazai publikum elvárt tőle, hiszen a mérkőzés folyamán egy harmadnyi időt kellett emberhátrányban játszanunk. Csatáraink ereje jórészt elment a hátrányok kivédekezésére, Hetényit pedig lelkileg kissé megtörte a korán bekapott gól. Védelmünk már Tokaji hiányával is nehezen birkózott meg, ráadásul egy kakaskodás után még Ennaffatti-t is elveszítettük.

Ez így együtt sok volt válogatottunk számára, és újabb gólokat kapva végül 4-1-es vereséget szenvedtünk. A mérkőzés képe alapján Szlovénia csapata megérdemelten győzött le minket, és jogosan kvalifikálta magát a jövő évi szlovákiai „A” csoportos világbajnokságra. Bár nem sikerült megismételni a 2008-as szapporói csodát, nem sikerült újfent kivívni a feljutást, a magyar válogatott ezúttal is kitett magáért. Szokásos lelkes, csupaszív játékát produkálva teljesen megérdemelten szerzett ezüstérmet egy nagyon erős mezőnyben, sok szép pillanatot szerezve az egyre növekvő számú magyar hokibarátnak.

Ide kapcsolódó jó hír, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség megpályázza a jövő évi divízió I-es világbajnokság rendezési jogát. Így – bár egy évet egészen biztosan várni kell az újabb feljutási lehetőségre – elképzelhető, hogy nemzeti csapatunk hazai jégen, a Papp László Sportarénában kerülhet majd viszsza a világelitbe.

 

Kovács Attila