vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.14. 

Váradi utcanevekről (is) Vilniusban

Magyar ügyek is terítéken voltak a MIDAS nemzetközi újságírószervezet kisebbségügyi konferenciáján, amelyen Rais W. István és Szeghalmi Örs képviselte a Bihari Naplót május 6-9 között Litvániában.

Évi vezetőtanácsi ülését, illetve nemzetközi kisebbségügyi konferenciáját tartotta a Kisebbségi Nyelvű Napilapok Európai Szövetsége (MIDAS). Az idei tanácskozásnak Litvánia fővárosa, Vilnius adott helyet, a házigazdák a litvániai lengyel nemzeti kisebbség lapjának, a Kurier Wilenskinek a vezetői voltak. A MIDAS Európa vezető kisebbségi napilapjait tömöríti, összesen 30 kiadvány a tagja a kontinens minden részéről. Az idén 10 éves szervezetben a romániai kisebbségeket három lap reprezentálja: a németeket az Allgemeine Zeitung (Bukarest), a magyarokat pedig a Szabadság (Kolozsvár) és a Bihari Napló (Nagyvárad).

Minket érintő témák

 A tömörülés május 7-én kezdődött kisebbségügyi konferenciáján számos felszólaló mellett előterjesztést tartott a lengyel szenátus tagja, Barbara Boris-Damiecka. Ő azt emelte ki, hogy nagyon kevés olyan nemzeti kisebbségi közösség van a világban, amelynek ügyei teljesen és megnyugtatóan rendezettek lennének.

 Bojan Brezigar, a MIDAS vezetőtanácsi tagja prezentációjában összefoglalta az európai nemzeti kisebbségek helyzetét. Rámutatott: az EU-ban az összlakosság 10%-a, azaz mintegy 40 millió ember tartozik valamilyen nemzeti kisebbséghez, ezért nemcsak fontos, hanem természetes is, hogy e közösségek egyre markánsabban hallatják hangjukat. Brezigar szerint tűrhető volt az a munka, amit a romániai Leonard Orban végzett az EU multikulturalitásért felelős biztosaként, viszont a kisebbségi ügyeket most más szinten koordinálja az EU, „mégpedig egy Ciprusról származó hölgy vezetésével, holott Ciprus nem a legjobb példája a kisebbségvédelemnek”. Brezigar kiemelte, az EU törekvése mindazonáltal, hogy minden uniós polgár legalább három nyelvet beszéljen: az államét, az anyanyelvét, valamint egy világnyelvet (lehetőleg az angolt). Amennyiben az anyanyelve egybeesik az állam nyelvével, akkor a legközelebbi kisebbség nyelvét lenne jó minden érintettnek megtanulni. A szakértő hozzátette, hogy e törekvés gyakorlatba ültetése azonban nem az unió, hanem az egyes tagállamok hatásköre, ezért nehézkesen megy.

 Láma és táblák

 Az EURAC európai kisebbségkutató intézet elnöke, Werner Stuflesser beszédében többek között kitért a dalai láma ügyére is. Mint ismeretes, az aktuális fejlemények szerint a láma végül nem jön Romániába, mert a román diplomácia finoman jelezte irányába, hogy Bukarest az egységes Kínát ismeri el, s bár nem fogja megakadályozni a láma látogatását, nem is csatlakozik a Tőkés László által kezdeményezett meghíváshoz. Stuflesser a konferencián kifejtette: az EURAC és a MIDAS is támogatja a dalai láma misszióját világszerte, mi több, Tibet autonómiáját is. 

Az egyeztetésen több szónok kitért a kétnyelvű utcanévtáblák ügyére, amely egyébként Nagyváradon is épp aktuális. Például Renata Cytacka, Vilnius regionális kormányzatának tagja elmondta: náluk a litván állam tiltja, hogy lengyelül is megjelenjenek az utcanevek, sőt, a Legfelső Bíróság is tiltást fogalmazott meg. Ennek nyomán egyes városokban az önkormányzat leszereltette a kétnyelvű táblákat, máshol meghagyták, s ez utóbbi önkormányzatok folyamatosan fizetik az érkező bírságokat. Maga Cytacka is kapott már büntetést a házán lévő kétnyelvű tábla miatt, de úgy véli, a harcot folytatniuk kell, s a politikusoknak példát kell mutatniuk. Az EURAC kutatója, Karina Zabielska elmondta: polgári engedetlenség révén folytatódik a harcuk a kétnyelvű táblákért. Lapunk képviselőivel folytatott beszélgetéseik során elmondták: ők nem annyira a tükörfordítások használatának hívei, sokkal inkább a történelmi megnevezések feltüntetését tartják fontosnak ott, ahol van ilyen.

 Hogy vannak a barátaink?

 Lengyel, magyar - két jóbarát. Így tartja a mondás. Láthattuk ezt az európai kisebbségi napilapok szervezetének (MIDAS) litvániai konferenciáján is, ahol lengyelek voltak vendéglátóink.

 Arra törekszik a vezető európai kisebbségi nyelvű napilapokat tömörítő szervezet, a MIDAS, hogy mindig a kontinens olyan régióiban tartsa tanácskozásait, ahol kisebbségek élnek. Így a szervezet idei konferenciáját és vezetőtanácsi ülését Litvánia fővárosában, Vilniusban tartotta, ahol a legnagyobb nemzeti kisebbséget a lengyelek alkotják. Ők voltak vendéglátóink is, nevezetesen fő napilapjuk és hírportáljuk, a Kurier Wilenski vezetői - s mint tapasztalhattuk, külön figyelmet és érdeklődést mutattak a magyar küldöttek iránt.

 Ugyanakkor - bár Litvánia joggal rokonszenves a világ nagy részének, hiszen élenjáró rendszerváltó állam volt - a kisebbségei mégsem maradéktalanul elégedettek. Az ottani lengyel közösség gondjairól például a szóbanforgó kiadvány főszerkesztője, Robert Mickiewicz tájékoztatott, valamint Jaroslav Narkiewicz litvániai parlamenti képviselő, továbbá a vilniusi lengyelek kulturális központjának irányítója, Artur Ludkowski.

 A gondjaikról

 Mint elmondták, Litvániában ugyan Nyugatpárti, de nacionalista erők vannak hatalmon, ezért a nemzeti kisebbségek jogait sokszor megsértik. Mint feljebb is jeleztük, tiltják például az utcaneveik használatát, ugyanakkor épp mostanában indítottak eljárást egy vilniusi lengyel ellen a litván hatóságok, mert üzletére kitűzte Lengyelország zászlaját. Ami a kisebbségi lengyelek oktatását illeti, parlamenti képviselőjük, Jaroslav Narkiewicz elmondta: furcsa módon pár éve még elégedettek lehettek a litvániai iskolahálózatukkal, ám azóta maguk is hozzájárulnak annak romlásához. Egyre kevesebb ugyanis a diák, s ezen belül az olyan, akiket a szülei saját anyanyelvén taníttatnak, lengyel iskolába iratnak, ezért elkezdődött a rendszer lebomlása.

 Sajtójuk kapcsán vezető lapjuk, a Kurier Wilenski főszerkesztője beszámolt róla, hogy médiájuk jelentős támogatást kap Lengyelországtól. Például az említett kiadvány évente 200 ezer eurós Lengyelországból érkező támogatásból tartja fenn magát.

 Támogatás

 A MIDAS vezetőtanácsi értekezletén aztán elfogadott egy olyan dokumentumot is, amely a litvánaiai lengyel sajtó és kisebbség elleni diszkrimináció megszüntetésére szólít fel. A litván titkosszolgálat pédául követeli, hogy az említett lap hírportálja adja át mindazok IP-címeit, akik hozzászólásokat eszközölnek a honlapon, ugyanakkor a vilniusi litván kormányzat évek óta nem támogatja megfelelően a kisebbségi médiát, ráadásul több uniós kisebbségvédelmi egyezményt sem tart tiszteletben. A MIDAS által is támogatott, rendezést követelő állásfoglalást eljuttatták Litvánia csúcsvezetőihez, továbbá az Európai Parlament képviselőinek. Érdekesség, hogy az EP-ben a magyar képviselők is támogatják a kisebbségi lengyelek ügyében született állásfoglalást.

 

(Forrás: erdon.ro)