vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.14. 

Janukovics és Medvegyev öt megállapodást ír alá

Viktor Janukovics ukrán és Dmitrij Medvegyev orosz államfő május 17-én, Kijevben öt államközi megállapodást fog aláírni – erről Andrej Klujev első miniszterelnök-helyettes számolt be a sajtónak. Klujev elmondása szerint az államfői találkozóra a két állam között húzódó szárazföldi határvonal megállapításáról készítenek egy megállapodás-tervezetet.

 A két fél továbbá a Glonassz műholdas navigációs rendszer projekt megvalósítására vonatkozó megállapodást is alá kívánja írni. Klujev elmondta, hogy a megállapodás érvénybe lépésével Ukrajnának lehetősége adódik arra, hogy műholdas navigációs és kommunikációs rendszere elérje a világszínvonalat – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

 A két államfő továbbá az ukrán és orosz kulturális és oktatásügyi minisztérium közötti együttműködésre vonatkozó megállapodást is aláír.

 A két fél egy bankközi együttműködésről is megállapodott, mely az ukrán Ukreksimbank és az orosz VTB bank között valósulna meg.

 Klujev elmondta, hogy május 17-én energetikára vonatkozó megállapodások nem kerülnek aláírásra.

 Korábban Julija Timosenko, a BJUT vezetője azt állította, hogy a két államfő az atomenergiára, vízenergiára és közlekedési ágazatra, repülőgépipari, illetve olaj-és gázipari ágazatra vonatkozó közös vállalatok létrehozására szóló megállapodásokat fog aláírni. Timosenko szavai szerint az ukrán kormánynak szándékában áll, hogy az állami tulajdonban lévő üzemanyag-és energia-komplexum minden objektumát átadja Oroszországnak.

 

(Forrás: karpatinfo.net)