vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.14. 

Demszky még szabadlábon

A zavarodott Demszky, avagy mi történt a városépítővel?

Demszky, mint annak idején Kádár János, elismerte a politikai felelősségét a városháza korrupciós botrányában anélkül, hogy a büntetőjogi felelősséget is magára venné. Akadozó nyelvvel állította, hogy hibázott, Mesterházy és a BKV ügyében négynapi bujkálás után szólalt meg először., és ekkor előre megírt szöveget olvasott fel, amelybe többször belezavarodott, képtelen volt érthetően kiejteni egyes szavakat.

Az MTI április 20-án: Az ügyészség egy magánszemély bejelentése alapján elrendelte a nyomozást a Demszky-villa ügyében. A feljelentő – aki állítólag bennfentesnek számít a fővárosban – arról tájékoztatta a bűnüldöző szerveket, hogy Demszky horvátországi villájának felújítása állami pénzek felhasználásával történt. Magát Demszkyt nem tudták megkérdezni, külföldön tartózkodott. Éppen úgy, mint Hagyó Miklós akkori alpolgármester.

A főváros tulajdonában álló közműcégektől szinte naponta helyeznek előzetes letartóztatásba embereket. A fővárosi ellenzék már 2004-ben érdeklődött Demszky horvátországi ügyei iránt. Az akkori hírek szerint ugyanis Demszky lakókocsiban tartott szolgákat Isztrián, hogy a nyaralója építését segítsék. A nyilvánvaló botrány ellenére a városháza tulajdonosi bizottsága még napirendre se vette a kivizsgálást célzó indítványt. Az is kiderült, hogy Demszky a Fővárosi Közterület-Fenntartó Vállalat Volkswagen Tuareg terepjáróját használta isztriai nyaralásaihoz. A gépkocsi tulajdonosa a Főkefe volt, állítólag Demszky kérésére vásárolták a luxusautót. Az ellenzék akkor arról is érdeklődött, hogy milyen egyéb kedvezményeket vehet igénybe a főpolgármester. Demszky benyújtotta a vagyonbevallását és a maga részéről az ügyet lezártnak tekintette.

Atkári János: „Demszky bizalmasa, kabinetfőnöke voltam, benne voltam a legszűkebb vezetői körben”. Igen ám, de Demszky 2004-ben minden hatáskörétől megfosztotta, 2006-tól Atkári nem tagja a Fővárosi Közgyűlésnek. A hatáskörelvonás évében Atkári Demszkyről még annyit azért elmondott, hogy felkészületlen volt a főpolgármesteri feladatra, a célhoz és a megvalósításhoz szükséges eszközök között képtelen volt az összefüggéseket felismerni, a stratégiaalkotáshoz nem is konyított, a szervezetépítésről fogalma sem volt. Egyszerűen hülye volt.

De hogyan maradhat egy alkalmatlan, tulajdonképpen debil figura a főpolgármesteri székben 5 cikluson keresztül?

A megoldást abban a közegben kell keresni, ahonnét az egész társaság ismertsége, hatalma, politikusi mivoltja eredeztethető. Az egyszerűség kedvéért nevezzük a közeget sajtónak, vagy inkább sajtómaffiának. A recept ismert, megjelennek a véleményalkotók, elemeznek, értékelnek, megmagyaráznak. A magyarázatok, értékelések és főleg elemzések fordulatai, szakmainak, tudományosnak álcázott gondolatfacsarásai egyetlen irányba, a piedesztálra emelés felé mutatnak. Megindul a kiválasztott személy észrevétlen, legalábbis a kevéssé beavatottak előtti észrevétlen felmagasztalása. A róluk szóló elemzések, pozitív értékelések természetesen hatalmas teret kapnak a sajtóban, és a teljesen elégtelen figurák egyszer csak tényezőként, hovatovább királycsinálóként kerülnek a közvélemény elé.

Ilyen királycsinálóként van eladva Lengyel László, akiről egyetlen mondatban a legtalálóbb képet talán Antall festette meg ’90 után: A politikai Miki egér. Csakhogy ez a Miki egér éveken keresztül közvéleményformálóvá cincogta magát, egész pontosan az uralkodó sajtó, a kötöttmellényes cincogiból királycsináló elefántot fújt. Természetesen nem érdek nélkül, az egész rendszer legitimitását, maffialegitimitását a sajtó teremtette meg. Csak a pénzügyi források fősodrában lubickoló sajtó támogatása, falazása és elterelése tette lehetővé az isztriai építkezéseket, a kiutalt BKV- milliárdokat, a HM-pénzek elsikítását, a ciprusi off-shore számlák állami cégek könyveléseibe helyezését, a Simor Andrások, Gyurcsány Ferencek és Demszky Gáborok tobzódását.

De hogy jön ide Lengyel Miki egér László?

Székely Gábor 1990-94 között pénzügyi csúcsvezető volt Demszky mellett. Őt váltotta Atkári. Atkári 2004-es nyilatkozatában azt is elárulta, hogy Székely Gábor nem készítette el Budapest mérlegét, a kormánnyal való tárgyalásokra képtelen volt a szükséges adatokat előkészíteni. Miután Demszky elvonta Atkári összes hatáskörét, Atkári kitálalt. Némi eufemizmussal, de azért büntetőjogilag értékelhetően nyilatkozott 2004-ben: Letértek (mármint Demszkyék) a pénzügyi fegyelem útjáról.

Ma 2010-et írunk. Demszky szabadlábon, Székelyt senki nem kérdezi, bár a számtalan visszaélésben érintett BKV-nál a felügyelőbizottság vezetője. Atkári János a Pénzügykutató Zrt. nevű elfekvő munkatársa  lett, így legalább (remény szerint) nem pofázik ki az őszödi béketáborból. A pénzügykutató ve-zetője Lengyel László. Csakhogy a kép teljes legyen: a kutatási tevékenységet Surányi György is segíti.

 *

 A politikai Miki egér jósol

2007 őszén a HVG-ben Gyurcsány nélkül, Orbán nélkül címmel jelent meg egy írása Lengyelnek, amelyben kijelenti: jobb Magyarország ura, Orbán Viktor politikailag halott, Magyarországnak nincs gazdája. Ez tényállítása Miki egérnek, majd jön a véleménye, amely szerint megindult az Orbán nélküli kormányzás a Fidesz-önkormányzatokban, Orbán, mint haldokló király vesződhet a drága és értelmetlen népszavazással, kapcsolatok nélkül, magányosan. Majd jóslásokba bocsátkozik; Orbán el fogja veszíteni a választásokat 2010-ben is, ahogy elbukta 2002-t és 2006-ot. Ha csapatban játszanak a Lengyel Miki egér László által vizionált és áhított belső ellenségei Orbánnak, és  ugyanezek kiegyeznek, és nem gyilkolják le a liberálbolsi ellenfeleiket, akkor Orbán nem nélkülözhetetlen többé a Fideszben, akkor a Lengyel által megnevezettek lesznek a királyok a pártban. Majd végső konklúzió a Miki egértől: Orbán Viktor nem tanul és nem felejt, Orbán a múlt politikusa.

Ehhez képest Orbán Viktor fölényesen és elegánsan bő kétharmaddal nyerte a választásokat, és erre rajta kívül nincs senki jelen pillanatban, aki képes lenne.

 *

Surányi szeret

2008 nyarán Surányi György a Népszabadságban írja erről a tökfejről, Lengyel Miki egér Lászlóról: „Nagyon nehéz meghatározni azt a műfajt, amit Lengyel László művel. Ez valahol a tudományok, a társadalomtudományok, az irodalom határán egy egészen új műfaj, ami teljesen egyedülálló, páratlan, és ennek mi valamennyien, vagy én legalábbis nagy csodálója vagyok. Úgy és olyat ír, ami különös, egyéni élményt ad valamennyiünknek. Lengyel László a legbonyolultabb kérdésekről elképesztő tudással, tapasztalattal, ismerettel rendelkezik. Mély humánum, empátia a más iránt, a köz iránt.”

 *

 Lengyel 2010. ápr. 4-én

 

„A Fidesz láthatóan nem képes kellő mértékben mozgósítani szavazóbázisát, nincs leváltási hangulat a társadalomban. Ezt saját, mindennapos megfigyeléseim támasztják alá. Ennyi tanácstalan emberrel régen találkoztam.”

 

czyba