vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.21. 

Magyar Fradi-edző kerestetik...

Biztossá vált, hogy nyártól már nem Craig Short dirigálja majd a legnépszerűbb magyar labdarúgócsapatot. Craig Short tavaly, az őszi idény végén vette át a Ferencváros labdarúgócsapatát. Az eredeti tervek szerint csak időleges megoldásnak szánták őt, mert a télen új szakembert szeretett volna szerződtetni a zöld-fehérek vezetése. Ám Craig Short meggyőző munkája révén elnyerte a klubvezetés bizalmát és meghosszabbították a szerződését 2010 nyaráig. Bár a Ferencváros csapata messze a tőle elvárható szint alatt teljesít, ebben az edző személye okolható talán a legkevésbé, hiszen olyan szerény képességű játékoskerettel kénytelen dolgozni, amellyel irreális cél lenne a bajnoki címről, de még a dobogóról is álmodozni…

Nem a bajnoki szereplés miatt lesz tehát edzőváltás a nyáron. Craig Short menesztésének oka ennél jóval prózaibb: nincs megfelelő képesítése. A Magyar Labdarúgó Szövetség által kiadott 2010-11. évi klublicenc-szabályzat személyügyi része ugyanis kimondja, hogy csak az a klub kaphat NB-I-es indulási jogot, amelyik olyan edzőt alkalmaz, aki Pro-Licenc-es edzői képesítéssel rendelkezik. A szabályzat kimondja továbbá azt is, hogy a vezetőedző az a személy, aki a mérkőzés kapcsán a sajtó rendelkezésére kell, hogy álljon. A Ferencváros – néhány más klubhoz hasonlóan – eddig azt a kiskaput alkalmazta, hogy a képesítéssel nem rendelkező edző – jelen esetben Craig Short – névlegesen klubmenedzser vagy szakmai igazgató volt. A szakképesítéshez kötött vezetőedzői posztot pedig formálisan betöltötte egy olyan szakember – a Fradinál Tuboly Frigyes – akinek megvolt a szükséges Pro-Licenc-e. A helyzet fonákságát jól érzékelteti, hogy Tuboly le sem ült a Fradi kispadjára, mert a gyakorlatban a klubmenedzser, azaz Craig Short végezte az ő teendőit. Ennek most vége, a Fradi nem szeretne tovább „kiskapuzni”, ezért úgy döntött a klubvezetés, hogy megválik Craig Short-tól. Ez önmagában még rokonszenves hozzáállás is lenne, ám a napvilágot látott hírek azt is sejtetni engedik, hogy ismét külföldről hoznak majd edzőt az angol tulajdonosok. Ami viszont érthetetlen, mind a klub színmagyar tradíciója, mind pedig az eddigi külföldi Fradi-trénerek eredménytelensége ismeretében.

1999-ben, Torgyán József elnöklése idején került először külföldi edző a ferencvárosi kispadra a horvát Marijan Vlak személyében. Bár Vlak irányításával a tabellán kissé előbbre léptek a Zöld Sasok, komoly eredményt mégsem tudott felmutatni a horvát szakember, főleg a nemzetközi porondon. Hamar le is váltották, ám a kudarc ellenére Torgyánék továbbra is a horvát vonalat erőltették, mert Vlak helyére Sztanko Poklepovics érkezett. Ő még gyengébben muzsikált az Üllői úti kispadon, jellemző, hogy vele kapcsolatban nem néhány szép győzelem juthat a szurkolók eszébe, hanem az, amikor edzés gyanánt kosárlabdáztatta futballistáit… Hosszú szünet után a ferencvárosi játékosmúlttal rendelkező szerb Zoran Kuntics volt a következő légiós a kispadon. Ő csak „átutazó” volt, a 2006-2007-es bajnokság utolsó meccseire kapott bizalmat Gellei Imre utódaként. Az igazi áttörés a Ferencváros angolok által történő felvásárlásával kezdődött. Immár az új menedzsment hozta ugyanis az Üllői útra Bobby Davisont, akit megváltóként harangoztak be a Ferencvárosnál, akitől csodákat vártak, és akit rögtön az addigi tréner, Csank János fölé helyeztek. Bár a másodosztályból való feljutás sikerült Davison-nal, a beígért bajnoki arany és BL-szereplés közelébe sem került az együttes, sőt, jellegtelen, szürke középcsa-patként szenvedett még a gyenge színvonalú magyar élvonalban is. Bobby Davison-t tavaly októberben el is küldték, ekkor érkezett Craig Short. Csodát pedig ő sem tett.

Látható tehát, hogy leszámítva egy NB-II-es bajnoki elsőséget, külföldi edzővel még soha nem nyert semmilyen címet a Ferencváros! Itt lenne tehát az ideje, hogy visszanyúljon a hagyományokhoz az angol tulajdonosi kör. Már csak azért is, mert állandó jelleggel azt hangoztatják, hogy nagyon nagyra tartják a 111 éves magyar klub tradícióit. A tradíciók pedig egyértelműen mutatják: a Ferencvárosnak magyar edző való, mégpedig olyan, aki nem pusztán magyar, de a „vére is zöld”! Ugyanilyen fontos lenne a játékoskeret átalakítása is. A közönség – amely mostanra szinte elfogyott az Üllői útról – csakhamar visszacsalogatható lenne, ha a gyenge képességű tucatlégiósok helyett egy jórészt saját nevelésű fiatalokból álló csapat futna ki a zöld-fehér szerelésben, a kispadon pedig egy ferencvárosi legenda irányítaná a gárdát.

Kik lehetnek jelöltek? Varga Zoltán lehetett volna az egyik legideálisabb személy a feladatra, azonban tragikus halála miatt ő sajnos már nem lehet többé edzője szeretett klubjának. Jelenleg három név kerülhet szóba, akik megfelelnek a fenti kritériumoknak. Nyilasi Tibor, Lipcsei Péter és Détári Lajos. Közülük talán Nyilasi Tibor a legnagyobb név, hiszen játékosként és edzőként is bajnok volt a Fradival, igazi közönség-kedvenc, ráadásul „ősfradista”! Ám Nyilasi hosszú évek óta tudatosan elhárít minden megkeresést, és sajnálatos módon immár csak szakkommentátorként van jelen a magyar labdarúgásban. Ezért az ő szerepvállalására nincs igazán esély. Détáriéra és Lipcseiére azonban lenne!

Détári Lajos (képen) nem ferencvárosi nevelés ugyan, ám játszott a Fradiban, és mellette szól az is, hogy ő a magyar futball máig utolsó világklasszisa! Olyan kaliberű képviselője volt a magyar labdarúgásnak, akit máig elismernek szerte a nagyvilágban. Ráadásul van már edzői tapasztalata is, hiszen több helyütt is dolgozott, sőt, Bozsik Péter kapitányi idejében a magyar válogatott pályaedzője is volt.

Lipcsei Péter pedig a Ferencvárosi Torna Club jelenlegi elsőszámú ikonja! 1990-ben Kazincbarcikáról került az Üllői útra – megjegyzendő, hogy éppen Nyilasi Tibor hozta a Fradiba – és Magyarországon többé soha nem játszott más csapatban. Makacs sérülései, és az NB-II-be való kiesés ellenére mindvégig hűséges maradt szeretett klubjához, amelynek szurkolói rajongásig szeretik őt. Joggal! Lipcsei Péter már korábban bejelentette, hogy ennek a bajnoki évnek a végén visszavonul az aktív játéktól. Teszi ezt úgy, hogy addigra minden valószínűség szerint ő lesz a rekorder, az a játékos, aki legtöbb díjmérkőzést játszotta zöld-fehér mezben! Megelőzi majd Albertet, Vargát, Nyilasit, Dalnokit, Mátrait, Rudast és az eddigi csúcstartót, Sárosi Györgyöt is. Játékosként ezzel örök legendája lesz a Ferencvárosi Torna Clubnak! Edzőként is megérdemelné a lehetőséget!

Lipcsei, Détári, Nyilasi. Három generáció jeles képviselője. Külön-külön, vagy akár együtt, talpra állíthatnák a legnép-szerűbb magyar klub futballcsapatát! Bízzunk abban, hogy egy közepes képességű külföldi edző helyett ebből a hármasból kerül majd ki az új Fradi-edző…

 

Kovács Attila