vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.28. 

Rejtőzködő világ
dokumentumfilm az elhallgatott magyar múltról, a jelen és a jövő számára

Szerencsére egyre nagyobb igény mutatkozik a magyarság történelmével, múltjával kapcsolatos alkotások iránt. Kiemelten igaz ez a filmekre, amelynek egy igazi remekműve született meg a közelmúltban, „Rejtőzködő világ” címmel. Lapunk Császár Tamás rendezővel és Szűcs László Miklós producerrel beszélgetett.

 – Mi adta az ötletet, hogy a magyar múlt emlékeinek nyomába szegődjenek?

 Császár Tamás: A filmes szakmám és a magyar történelem iránti érdeklődésem együttesen vezetett oda, hogy elkezdjük feldolgozni, rehabilitálni azokat a történelmi témákat, amelyeket akut módon tanítanak nekünk, vagy éppenséggel egyáltalán nem tanítanak. Ez a film ezért készült.

Szűcs László Miklós: Civilként építészként tevékenykedem. Tamással pár éves a barátságunk. Tereplovaglásaink alatt a közös érdeklődés is hamar napvilágra került. Több alkotását is láttam korábban, így kiderült számomra, hogy profi filmesről van szó. Tulajdonképpen ez adta annak ötletét, hogy mi lenne, ha profi technikával, profi szakember irányításával magas  színvonalú filmet készítenénk a rejtőzködő magyar értékekről. Volt egy kis félretett pénzem és gondoltam, próbaképpen az egyik meghirdetett útba – Szent László nyomában a Felvidéken – befektetem, ezért Tamást megkértem, készítsünk az útról filmet. Örömmel – mint aki csak erre várt – belement.

 – A filmnek két alcíme is van.

 Sz.L.M.: „Néma várak, mesélő templomok” cím utal arra, hogy ezek a néma középkori, magyar építmények micsoda szellemi és lelki kincseket rejtenek. A másik alcím arra hívja fel a figyelmet, hogy Szántai Lajos magyarságkutató kozmikus, világmagyarázó eszközökkel mutatja be ezeket a rejtőzködő lelkitáplálékokat. Nem a magunk elképzeléseit akarjuk bárkire is rátukmálni, hanem ábrázoljuk egy szakavatott történész hitelt érdemlő, és kellően alátámasztott magyarázatait. Valóban egy rejtőzködő világ tárul elénk, ha figyelmesen és tudatosan próbálunk szemlélődni. Önmaga is rejtőzködik, nem mutatja meg magát mindenkinek, csak az arra méltóaknak, és a sok titkát újra és újra fel kell fedezni, mert ismét elbújhat az időben és térben előlünk, ha nem törődünk vele.

 – A forgatás és az egyéb munkálatok miként zajlottak?

 Cs.T.: Tavaly szeptemberben egy felvidéki úton, amelynek  idegenvezetője – Szántai Lajos volt. László barátommal részben külön kocsival követtük a turistabuszt, s forgattunk az út során, de szükség volt még, hogy visszatérjünk a helyszínek egy részére, illetve arra is, hogy Szántai Lajossal külön is leforgassunk még néhány jelenetet. A sajátos körülmények egyedi hangulatot kölcsönöznek a filmhez.

 Sz.L.M.: Ebben nagy szerepe volt Tamás gyakorlatának. Jól felszerelt technikai háttérrel vághattunk neki az útnak. Ez amatőr háttérrel nem működhetett volna.

 Cs.T.: Az utómunkálatok nagy részét Franciaországban végeztem el, mert egyéb munkáim oda szólítottak. Közel másfél hónapnyi munkát jelentett ez. Reggeltől-estig csak ezt a filmet vágtam, néha még éjjelenként is. Eközben folyamatosan kapcsolatban voltunk Lacival, és egyeztettük a végleges formát. Munkánk színvonalát nagyban emelte Kiss Gergő operatőri és Traub Viktória animációs munkája. Segítségükkel a magas szintű képi megjelenítés mellett animációs térképen is nyomon követhető a film során bejárt útvonal.

 – Műfaját tekintve dokumentumfilmet készítettek. Ezen belül milyen sajátosságai vannak a filmnek?

 Sz.L.M.: Aki figyelmesen végignézi a filmet, tapasztalni fogja, hogy bizonyos gondolatok több ízben is elhangoznak. Ezt tudatosan alakítottuk így az utómunkálatok során, mert célunk volt, hogy a legfontosabb üzenetek nagyobb nyomatékot kapjanak. Különleges kuriózumok is láthatóak a filmben. Például hallhatjuk énekelni a híres Bercsényi-huszárokat, akik ma már nem huszárok, hanem a francia légierő egyes számú ejtőernyős ezrede. Ősi címerüket azonban a mai napig megőrizték, és még mindig magyarul énekelnek – bár egy szót sem értenek belőle. De sikerült kitűnő felvételeket készíteni több történelmi helyszínen is, pl. Kassán, ahol a helyi idegenvezető kitűnő munkája révén remek kiegészítéseket kaptunk a Szántai Lajos által elmondottakhoz.

 – Mi volt a közvetlen, konkrét céljuk a film elkészítésével?

 Cs.T.: A magyar történelem rendkívüli gazdagságát, és kissé talán elhallgatott részét – pontosabban mondva, annak egy szeletét – próbáltuk meg bemutatni. Emlékszem iskoláskorom történelemóráira. Már gyerekként tudtam, hogy ez senkit sem érdekel, és meg kell csinálni úgy, hogy érdekeljen minket. A gyerekeket a csaták érdeklik és az, hogy a magyar király a sereg élén lovagolt „utánam előre”! Gyakran éreztem azt, hogy sokszor éppen a lényeg maradt ki… Ezzel a filmmel az volt a célunk, hogy a lényegből, a rejtve maradt lényegből próbáljunk megmutatni valamit. A producertől pedig szabad kezet kaptam. Hasonló hozzáállással egyébként más filmeken is dolgozom, rövidesen elkészül például az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok történetét feldolgozó filmem.

 Sz.L.M.: Csatlakoznék Tamás gondolatához abban, hogy a honi történelemkönyvek bizony nem sok okot adnak arra, hogy egy magyar gyermek büszkén, felemelt fejjel nőhessen fel. Még a régi, hadi sikereinket is többnyire egy harcias, irgalmatlan nép kegyetlen és barbár hadműveleteként tálalják, miközben az elképesztően fejlett kultúránkról egyetlen szó sem esik… Producerként azért áldoztam erre az alkotásra pénzt, időt és energiát, mert ezzel is szeretnék tenni a hazámért, szeretném, ha kiderülne, hogy van mire büszkének lennünk! Az a célom, célunk, hogy felszínre kerüljenek olyan titkok, amelyek bizonyítják magas szintű kultúránkat, amelynek jelei, bizonyítékai, ahogyan Tamás is mondta, gyakran rejtőzködnek a hétköznapokban.

 – Filmjükben a Felvidéken barangolnak. Várható más tájegységek bemutatása is?

 Cs.T.: Igen, ez a cél. Ha minden a terveink szerint alakul, akkor készül majd egy hasonló jellegű film Erdélyről, a Délvidékről és az Anyaországról is. Az Erdélyt bemutató rész előkészületi munkái már zajlanak, idén nyáron szeretnénk befejezni a forgatást. Annyit már most elárulhatunk, hogy Erdélyben Molnár V. József lesz majd a kísérőnk. Az álmunk, hogy az egész történelmi Magyarország rejtőzködő értékeit bemutassuk a magyar emberek számára. Azért használtam a „magyar emberek” kitételt, mert azt szeretnénk, ha nemcsak azok néznék meg a filmünket, akik már amúgy is tájékozottak a magyar történelemben, hanem azok is, akik esetleg kevésbé vannak otthon ezen a területen.

 – Az érdeklődők hogy juthatnak hozzá a „Rejtőzködő világ” első részéhez?

 Sz.L.M.: A film nem látható a mozikban, csak vetítéseken, illetve DVD-n hozzáférhető. Működik a film hivatalos honlapja (www.rejtozkodovilag.hu), amelyen néhány információ mellett meg is lehet rendelni a DVD-t. Több nemzeti könyvesboltban is kapható a film. Mindezek mellett tervezzük, hogy nyártól vetítés-sorozat keretén belül minél több helyen bemutassuk majd alkotásunkat.

 

Kovács Attila