vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.28. 

Csaltak és csalódtak a szumi romák

A fiatal roma nő százhrivnyással a kezében lépett oda az egyik ungvári bolt elárusítójához és arra kérte, váltsa fel neki apróbb címletekre. A kereskedő azzal utasította el a kérést, hogy ez egy bolt és nem pénzváltó. (Szumi város az orosz-ukrán határ közelében.) Ebben a pillanatban másik két roma lépett a pénztároshoz. A sötétbőrű férfi és a társaságában lévő fiatal nő kérdezősködni kezdett. Az elárusító készségesen válaszolt. Beszéd közben a férfi egy doboz cigarettát kért, s miközben egyik kezével átvette, a másikban egy százast szorongatott. A kereskedő beütötte az összeget a pénztárgépbe és átadta a visszajárót. A romák távozását követően azonban rossz érzése támadt. Kinyitotta és átvizsgálta a kasszát. Meg mert volna esküdni, hogy átvette a százast, de azt bizony hiába kereste.

 Csak nehezen fogta fel, átverték mint egy kezdőt. A roma férfi valóban lobogtatta előtte a bankjegyet, de nem adta át. Sőt, a kifizetetlen termékért a visszajárót is zsebre vágta. Miközben a történtek miatt bosszankodott, a három roma betért a közeli presszóba, ahol eljátszották az iménti színjátékot.

 A pultos itt sem volt hajlandó a nagy címletű pénzt felváltani. Ezért a társaság egyik tagja kért egy pohár üdítőt. Miközben elszámolni készült, ő is lobogtatta a százast, a másik kettő pedig igyekezett elvonni a fiatal alkalmazott figyelmét. Sikerült annyira megzavarni, hogy az nyugodt lélekkel adta oda az át nem vett százasból a visszajárót. Sőt örült, mert a vendég gálánsan három hrivnya borravalót hagyott. Csak percekkel később döbbent rá, hogy alaposan becsapták.

 A felültetett kereskedő és vendéglátós csaknem egy időben értesítette a rendőrséget. Amikor a városi kapitányság főnyomozója kiadta beosztottjainak az utasítást, két kollégája éppen a bűncselekmények helyszíne közelében tartózkodott. Egy fülesen dolgoztak, mely szerint Szumiból érkezett cigányok jelentek meg a megyeszékhelyen és feltehetően nem tisztességes a szándékuk. S mint a mellékelt ábra mutatta, már el is követtek néhány bűncselekményt.

 A károsultak jó személyleírást adtak a csalókról, így csak idő kérdése volt az elfogásuk. Feltételezve, hogy a roma társaság nem ment messzire, s újabb átveréseken törik a fejüket, a rendőrök a közeli boltokban, vendéglátóhelyeken néztek körül. Az egyik üzlet bejárata előtt meg is pillantották a keresett személyeket, akik épp elmélyülten vitatkoztak valamin. Észre sem vették, hogy rendőrök veszik körül őket. Akkor néztek nagyot, amikor csuklójukon kattant a bilincs.

 A csalók nem tagadtak. Inkább azon mérgelődtek, mit szúrtak el. Kihallgatásuk során elmondták, meglepődtek, hogy őket, a csalás profi művelőit ilyen gyorsan lefülelték. A három roma ugyanis hivatásszerűen űzte a pénzszerzésnek eme törvénytelen módját. Vallomásuk szerint évek óta járják az országot, de még sehol nem kapták el őket. Nagyot csalódtak az itteni emberekben, mondták. Nem is jönnek többet Kárpátaljára! Itt akár éhen is halhatnának...

 

(Forrás: karpatinfo.net)