vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.28. 

Ki volt a belügyminiszter főnöke?

Egy csendes karácsony előtti hétvégén Kádár János a szokásos év végi vadászatra ment. Kádár János nem olyan fajta vadászatokon vett részt, mint például Gáspár Sándor. Ezeken a találkozókon valóban nem voltak vérgőzös vadállat gyilkolászások. Ezen a szelíd decemberi szombaton a következő társaság gyűlt össze: Kádár János, a párt főtitkára; Horváth István belügyminiszter; Váncsa Jenő, a minden lében kanál mezőgazdasági miniszter, a vadászat főnöke; ott volt a megyei rendőrfőkapitány; természetesen a vendéglátó, és más senki. Volt alkalom a lövöldözésre meg a csendes, pletykálkodó beszélgetésekre. Az egyik résztvevő rákérdezett Horváth István belügyminiszterre, akiről tudvalevő volt, nem vérgőzös ember, a belügyminiszteri posztját mértéktartással töltötte be – mármint a kor viszonyainak megfelelő mértéktartással. Rákérdezett a partner Horváthra:

– Te, Pista, hogy tartod a kapcsolatot az öreggel? (Az öreg maga Kádár János.)

– Sehogy – volt a lakonikus belügyminiszteri válasz.

– Hát hogyhogy? Mégiscsak ő a főnököd. Te csak KB-tag vagy meg miniszter, ő meg a gazda.

– Mondom, hogy sehogy – mondta Horváth, és hozzátette még:

– Egy évben egyszer eljön hozzánk, a belügybe állománygyűlésre, ott elmondja azt, amit akar, aztán megy is odébb, mert nemigen szereti Kádár a rendőröket meg a belügyeseket. Van tapasztalata belőlük éppen elég.

– Hát rendszerint a te főnököd Lázár lenne, a miniszterelnök, de ő meg végképp nem foglalkozik a belüggyel, ő szegény a gazdasággal bajlódik.

– Hát akkor kivel tartod a kapcsolatot?

– Gyuri bácsival – mondta Horváth István belügyminiszter.

– Gyuri bácsival? Aczéllal?

– Igen, Aczél György minden héten megjelenik nálunk, magához rendel, és feladatokat ad. Rangbélileg fölöttem áll, teljesíteni kell kéréseit vagy utasításait. Így aztán alighanem a belügy munkájáról és titkairól a legtöbbet Aczél György tudja. Ez egyáltalán nem változott az évek alatt. A karácsony előtti utolsó napok egyikén biztos megjelenik ismét és majd újabb munkát ad nekünk.

Aztán a beszélgetőpartnerek mentek tovább vadat űzni, majd a vadászházban vacsorára terítettek és hiánytalanul asztal mellé ültek. A tyúkhúsleves után valaki mondta: szóljatok már az asszonyoknak, hozzanak még a levesből egy kis csirkelábat. Kádár, a puritán felemelte az ujját szokása szerint: ha az elvtársak csirkelábat akarnak enni, szóljanak előre, mert a konyhán az asszonyok azt már most megették… Ne hozzuk zavarba őket.

Közben a rendre Aczél ügyelt.

(Képen a két György, a kultúra sakterei.)

 

- bégyé –