vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.05. 

Egy szent újságíró

A történelemben először fordulhat elő, hogy egy újságírót szentté avatnak, adta hírül a Guardian. Manuel Lozano Garridót (1920-1971) június 12-én boldoggá avatják szülővárosában, Linares-ben, amely az utolsó lépést jelenti a szentté nyilvánítási eljárás előtt. Az ünnepi eseményre elsősorban azért kerülhet sor, mert a spanyol író közbenjárásával gyógyult meg egy kétéves, többszörös szervi elégtelenségben és súlyos vérmérgezésben szenvedő fiú. Az esetet 1972-ben „tudományosan megmagyarázhatatlannak” tartották, míg 2009 novemberében a Szenttéavatási Kongregáció csodának minősítette.

 Garrido már ifjúként csatlakozott az Actio Catholicához, s a spanyol polgárháború alatt titokban vitt úrvacsorát a hívőknek egészen letartóztatásig, majd bebörtönzéséig. A háború után a Ya című újságban és két másik katolikus magazinban publikált. Később egy beteg embereknek szóló lapot alapított és megírt kilenc spirituális témájú könyvet. Benedek pápa 2007-ben „tiszteletre máltónak” minősítette, ahogy ifjúként, világiként, újságíróként, huszonnyolc éven át betegként, kilenc éven át pedig vakként élt. 1942-ben súlyos gerincbetegséget diagnosztizáltak nála az orvosok, ami kerekesszékhez kötötte élete hátralévő részében. Amikor jobb keze is lebénult, megtanult írni a ballal. Amikor bal kezét se tudta többé mozgatni, diktálta műveit. „Lolo”, ahogy mindenki szólította, soha nem vesztette el hitét és jókedvét.

 Életének vitatott pontja csak az lehet, hogy Franco hatalomra jutása után Garrido a diktátor támogatói közé állt, sőt első cikkét a Cruzada (Keresztes hadjárat) nevű lap jelentette meg. Az újság címe arra a Francisco Francótól származó értelmezésre utal, miszerint a polgárháború keresztes hadjárat volt, amelyben nemcsak Spanyolországért, hanem a keresztény civilizációért is küzdöttek. Lolo munkásságának nagy részét a diktatúra alatt végezte, ami felveti a kérdést, mennyire tudott ellenállni az igazság elhallgatásának, illetve eltorzításának, amelyet a spanyol vezető előírt akkoriban a sajtó képviselőinek. A később az Associated Press-nek is dolgozó szerző lehet majd az első, akit a hivatásos újságírók közül szentté avatnak, s példaként állítanak az utókor elé.

 

(Forrás: Kitekintő)