vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.05. 

Ferencesek a volt Szovjetunió területén

A legkeményebb egyházüldözés évtizedei után húsz éve megnyílt a lehetőség a katolikus egyház számára, hogy a korábban a Szovjetunióhoz tartozó országokban is viszonylag szabadon tevékenykedjen. A katolikus jelenlét egyik markáns vonását képviselik a ferencesek, akik – ha nem is nagy létszámban, de – ma már Kárpátaljától Kamcsatkáig és Szentpétervártól Kazahsztánig az eurázsiai óriási térség számos pontján jelen vannak. Számunkra a legismertebb a Nagyszőlősön működő négyfős magyar ferences közösség, akik Kárpátalja számos településén végeznek lelkipásztori szolgálatot. Az ottani szerzetesek a magyarországi rendtartomány tagjai. A Munkácsi Egyházmegye püspöke is magyar ferences, Majnek Antal személyében.

 Ukrajnában ezen kívül az utóbbi húsz év alatt egy önálló – Mihály arkangyalról nevezett – provincia fejlődött ki, főleg lengyel gyökerekből indulva, melynek jelenleg 75 tagja van. Sajátos kezdeményezés még a katowicei lengyel provinciához tartozó, görög katolikusokból álló 19 fős ferences közösség Ukrajnában. Régi történelmi hagyományokkal rendelkezik a litván, Szent Kázmérről nevezett rendtartomány, amely a szovjet időszakot az Egyesült Államokba menekült tagjai révén vészelte át. Ennek a provinciának 46 tagja van. Fehér-Oroszországban a katowicei provincia működtet négyfős missziót.

 A legnagyobb földrajzi területet kétségkívül az a rendi egység fogja át, amely Oroszországban és Kazahsztánban működik közvetlenül a Rómában székelő legfőbb elöljáró, José Rodrigez Carballo miniszter generális fennhatósága alatt. Jelenleg ebben a hatalmas térségben húsz ferences szerzetes tevékenykedik, van köztük olasz, amerikai, koreai, lengyel és szlovák. Hét plébániát működtetnek, ezen kívül Novoszibirszkben iskolát vezetnek, a kazahsztáni Almatiban mozgássérültekkel foglalkozó intézetet és egy orvosi rendelőt tartanak fenn, a Csendes-óceán közelében fekvő Usszurijszkban pedig idősek otthonát működtetnek. Szentpéterváron is jelen vannak, ott utcagyerekekkel és hajléktalanokkal foglalkoznak. Az oroszországi és kazahsztáni ferencesek közösségének már három saját nevelésű, vagyis orosz, illetve kazah tagja van. A térség ferencesei idei gyűlésüket áprilisban tartják Szentpéterváron, amelyen részt vesz a miniszter generális is.

 A ferencesek a világ harmadik legnépesebb férfi szerzetesi közössége, 15 ezer tagja van és a világ 113 országában vannak jelen.

 

(Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír)