vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.05. 

Obama nem zárja ki az atomfegyver elsőként történő bevetését

Az Obama-kormány több ezerrel csökkenteni tervezi atomarzenáljában a fegyverek számát, de annak kinyilvánítására nem hajlandó, hogy az Egyesült Államok nem fog elsőként bevetni atomfegyvert - írta The New York Times. Barack Obama elnök a végső döntések meghozatalára készül az új amerikai nukleáris stratégiát illetően; a Bush-kormány több kezdeményezését törlik - tudta meg az újság névtelenséget kérő vezető fehér házi tisztviselőktől. Több vitatott kérdés között Obama már eldöntötte: nem hajol meg azon felszólítások előtt, hogy az Egyesült Államok nyilvánítsa ki, soha nem fog atomtámadást kezdeményezni.

 A The New York Times úgy tudja, a Pentagon és a Fehér Ház több tisztviselője sürgette Obamát, ne tegyen egyértelmű nyilatkozatot az atomfegyver bevetését illetően. Azt kérték tőle, adja értésre, hogy az Egyesült Államok nemcsak atomtámadásra adott válaszcsapásként, hanem biológiai és vegyi fegyver jelentette fenyegetés esetén vagy olyan szereplők ellen is használhat atomfegyvert, amelyek nukleáris anyaggal látnak el terroristákat.

 Az új amerikai nukleáris stratégia egyik központi kérdése az atomütőerő fenntartásának indoklása. Vezető demokrata párti politikusok sürgetik: Obama nyilvánítsa ki, hogy az atomarzenál "egyedüli célja" egy atomtámadással szembeni elrettentés. A Pentagon és a Fehér Ház több tisztviselője viszont azt szorgalmazza, hogy Obama az "elsődleges cél" kifejezést hagyja jóvá, az ugyanis nem zárja ki, hogy esetleg más fenyegetések esetén is bevessenek atomfegyvert.

 A formálódóban levő új nukleáris stratégia - amelyről "több mint féltucat egyeztetés" folyt a Fehér Ház úgynevezett szituációs termében - egyebek között rögzíti: az Egyesült Államok nem fejleszt atomfegyvereket. Nem foglalkozik a nukleáris bunkertörő fegyverrel sem, amelynek fejlesztését a Bush-kormány támogatta. Ezenkívül háttéregyeztetések zajlottak a szövetségesekkel arról, hogy az Egyesült Államok kivonná harcászati atomfegyvereit Európából, amelyek a lap szerint "feltehetően" Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Törökországban és Hollandiában vannak. Amerikai érvelés szerint az atomfegyverek Európában inkább politikai biztosítékként szolgálnak, nem nyújtanak tényleges védelmet.

 

(Forrás: ujszo.com)