vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.05. 

Nemzetközi tiltakozás a kommunizmus-ellenző vezetők leváltása miatt

A kommunizmust ellenző személyiségek – közöttük Tőkés László EP-képviselő is – egy Prágában rendezett fórumon tiltakoztak amiatt, hogy Emil Boc kormányfő leváltotta Marius Oprea (képen) történészt és Dinu Zamfirescut A Kommunizmus Bűntényeit Vizsgáló Intézet, illetve a Romániai Száműzöttek Emlékét Ápoló Országos Intézetet éléről.

 A kommunizmus bűnei című nemzetközi konferencián nyilvánossá tett dokumentumban a tiltakozók elengedhetetlennek tartják, hogy a kommunizmus rémtetteit feltáró munka továbbra is jelentős kormányzati támogatást élvezzen és aggodalmukat fejezik ki a leváltások miatt.

 A kormány 2009 november 25-én egy rendelettel összevonta A Kommunizmus Bűntényeit Vizsgáló Intézetet a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Országos Intézettel és létrehozta a miniszterelnöknek alárendelt Kommunizmus Bűntényeit Vizsgáló és a Romániai Száműzöttek Emlékét Ápoló Országos Intézetet. A másik két intézetet felszámolta. A Mediafax hírügynökség szerint több romániai civilszervezet is tiltakozik a kormány döntése ellen. Többek között az Emil Constantinescu, Mugur Ciuvică vagy Zoe Petre által irányított egyesületek sem értettek egyet a két intézet egybeolvasztásával, és kiálltak Marius Oprea mellett.

 

(Forrás: erdely.ma)