vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.12. 

A munkát vállaló embereket szeretném képviselni
Sáray Attila, a MIÉP kőbányai országgyűlési képviselőjelöltje

Kőbánya egyike Budapest munkáskerületeinek, ahol a baloldali pártok mindig is jobban szerepeltek, mint a nemzeti oldalhoz tartozók. Ennek ellenére ebben a körzetben is indít jelöltet a MIÉP Sáray Attila érdekvédelmi vezető személyében, akit támogat a Magyar Megmaradás Közössége is.

– Ahogy az a képviselőjelölti interjúinknál megszokott, öntől is bemutatkozást kérnék szépen elsőként.

– Sáray Attila vagyok, 1967-ben születtem Sátoraljaújhelyen. 1969-óta élek Budapesten. Kőbányán 1993-óta lakom. Iskolai végzettségem: élelmiszeripari technikus. A feldolgozóiparban dolgozom közel negyedszázada. Életem nagy részét az alacsony keresetű, elsősorban fizikai munkát végző emberek körében töltöttem. Hiszem és vallom, hogy kell egy olyan személy, szervezet, párt, aki, amelyik elsősorban a munkavállalók jogaival, bérével, fizetésével, munkakörülményeivel foglalkozik a törvényhozásban. Természetesen ehhez szorosan kapcsolódnak a családok, családtagok gondjai is. Talán ennek a gondolkodásmódnak is köszönhetem, hogy három éve érdekvédelmi vezetővé választottak munkahelyemen. Két gyermekem van, 17 és 18 évesek. Feleségem ápolónő. Budapest 14-es számú választókörzetének képviselőjelöltjeként indultam el, a MIÉP színeiben, a Magyar Megmaradás Közössége támogatásával a 2010-es parlamenti választásokon.

– Mennyire számít heterogénnek a hatalmas területű kőbányai választókörzet?

– Kimondottan heterogénnek nevezhető, hiszen a kertvárosi kerületrészek mellett, kisebb és nagyobb lakótelepek, valamint hatalmas ipari körzetek egyaránt találhatóak Kőbányán.

– Ez előny vagy inkább hátrány az ön számára?

– Ezt nehéz megmondani, de inkább hátrány, hiszen – főleg a lakótelepeken – kevésbé polgárosodott emberek élnek, a nemzeti gondolatra és annak markáns képviseletére általában kevésbé fogékonyak az itt élők.

– A kerület sokrétűsége nyilvánvalóan együtt jár azzal, hogy a megoldást igénylő gondok is sokrétűek. Kérném, hogy beszéljünk ezekről!

– Elsőként hadd beszéljek a dolgozó emberek mindennapi problémáiról, már csak azért is, mert ha képviselővé válnék, akkor is a munkát vállaló, végző vagy egész életüket munkában töltő emberek képviselete lenne az első számú célom. Fontosnak tartanám, hogy a dolgozók gyermekei részére az iskolai szünetekben megfelelő programokat szervezzünk, ahol készségfejlesztő foglalkozásokon, sportversenyeken vesznek részt. Ehhez olyan központokat kell kialakítani, oktatási intézményeken belül, amelyek ezt ingyenesen lehetővé teszik, szemben a jelenlegi gyakorlattal, amelynek során csak nagy összeg befizetése esetén kerülhet ilyen táborba a gyermek. Kerületünkben ráadásul helyileg könnyedén megoldható lenne a fentiek kivitelezése, hiszen ilyen vonatkozásban kitűnő adottságaink vannak. A következő generáció ne elsősorban plázákban és szórakozóhelyeken vagy az utcán szerezzen egy egész életre kiható tapasztalatot. A legnagyobb veszélyben a tizenévesek vannak, akik közül sokan, jószerivel sem morális, sem erkölcsi támogatást nem kapnak, vagy kaphatnak. Így keservesen megszerzett értékeink, vívmányaink nem öröklődnek, és gyermekeink már teljesen ki lehetnek szolgáltatva a világnak.

– Kőbányán milyen a betegellátás jelenlegi állapota?

– Szakrendelő és kórház is működik a kerületben, plusz természetesen a háziorvosi szolgálatok is. Elméletben tehát jónak mondható lenne a helyzet, ha nem volna képtelen a rendszer. Ám emiatt jelenleg a betegek, az ellátásra szorulók döntőrészt a várótermekben és a gyógyszertárakban töltik idejük nagy részét. Ezen sürgősen változtatni kell – igaz, ez országos probléma, nem csak kőbányai…

– Nem említette még a közbiztonságot, pedig a hírhedt Pongrác-telep, vagy éppen a Hős utca egyaránt az ön körzetében található...

– Jól látja, a közbiztonság kérdése valóban kulcsszereppel bír Kőbányán. Amire elsősorban kitérnék, az ennek ellenére nem a Hős utca vagy a Pongrác-telep, hanem a büntetés-végrehajtási intézet környékén évek óta uralkodó borzasztó állapotok felszámolása lenne. A híres „integetőt” éppen ideje lenne már felszámolni, hiszen ez hosszú ideje megkeseríti a környéken élők mindennapjait.

– Hogyan képzelné el a megoldást?

– Mindenképpen a lakók véleményének figyelembevételével. Maga a megoldás amúgy többféle lehet, egy esetleges fal kiépítésétől kezdve, az állandó rendőri jelenléten át a parkolási tilalom bevezetéséig, és persze annak hatóság részéről történő teljes körű betartatásáig. őszintén szólva úgy vélem, a megoldás elsősorban nem a lehetőségek, hanem az akarat hiánya miatt csúszik… Miközben az ott élők folyamatosan szenvednek, ráadásul otthonuk is drámaian elértéktelenedett.

– Milyen egyéb probléma van még Kőbányán, amelynek megoldása sürgető lenne, és amelyet ezáltal programjába illesztett?

– Sok apró dolgot említhetek. A kerület egyik legszebb része a Szent László tér. Sokan szeretnek ide kiülni, beszélgetni. Igen ám, de nyilvános WC az nincs, és a parkolóhely sem elegendő. Mindkettőn változtatni kellene. A Kőbányai Sörgyár régi 1-es telepe, a malátaüzem már régóta üresen áll, a vállalat nem használja. Itt most alkalmi hajléktalanszálló üzemel, ami áldatlan állapotokat teremt. Ezt fel kellene számolni, de persze úgy, hogy a szerencsétlen sorsú emberek feje fölül ne vegyük el a fedelet. A Kőbányai Szabadidőközpont mellett működik egy önkormányzati uszoda, ahová számos óvodából járnak a gyermekek úszni. Ez az uszoda is bővítésre szorulna, hiszen hiányzik belőle a megfelelő infrastruktúra, például az öltöző, ami megnehezíti a nevelők és a szülők munkáját, és a kicsik sportélményét is rontja. A Mázsa tér problémáját is meg kell említeni, hiszen ez a terület mostanra a kerület egyik csúfsága lett, amit ráadásul több tízezer ember elé tárunk, hiszen a Kőbánya alsó vasútállomáson állva éppen ide láthat a kedves utas… Mielőbb parkosítani kellene az építési törmelékkel borított, parlagon heverő területet, amely ezáltal a szó átvitt és szoros értelmében is üde színfoltjává válna Kőbányának. Lesz tehát miért tevékenykedni a Kőbányáról bekerülő parlamenti képviselőnek a következő ciklusban! Kérem a választópolgárokat, támogassák jelöltté válásomat ajánlószelvényükkel, a MIÉP-et pedig majd a szavazatukkal!

 

Kovács Attila