vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.12. 

Virtuális valóság

Két, látszólag semmilyen összefüggésben sem álló jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, melyek mégis összefüggenek egy vékony, szinte láthatatlan szálon. Valahogy úgy, ahogy a pók fonallá szilárduló nedveivel legyet fog, úgy repül az érdeklődő közönség a tömegtájékoztatás kitalálta közhiedelmek hálójába. A háló egyik gócpontján a Kínáról alkotott kép, a másikon a Jobbik népszerűsége. Távoli pontok ezek, talán fantazmagórikusnak tűnik a köztük feszülő szál, pedig az ilyen szálak sokaságába gabalyodunk bele nap mint nap, hogy a végén gúzsba kötve várjuk a megváltó véget, a háló gazdájának életszívó szájszervét.

Kína valamiféle elszigetelt egzotikus államként jelenik meg még mindig a TV-néző, újságolvasó elméjében. Biciklivel kis kékruhás emberek mennek a hatalmas gyárba, és szorgalmasan készítik a műanyagmacit meg a ginzeng olajat. Esetleg a négyzenés kvarcórát. Szerényen, kicsi kis kuckókban élnek, és álmaik netovábbja, hogy a Józsefvárosi piacon önálló standjuk legyen. Valójában Kína, legalábbis a nagyvárosok, Amerika magamutogató gazdagságát meghaladó fejlődést mutatnak. A nagyközönség csak Pekingről és Sanghajról hallott, a többit leginkább rizsföldeken kóborló bivalyok és szalmakalapos, mezítlábas kulik földjének képzeli. Valójában 34 Budapestnél nagyobb és többnyire fejlettebb kínai metropolisban múlathatja az időt az egyszeri utazó. Nyolcsávos autópályák, luxusautók, felhőkarcolók, luxusszállodák, metró, ultramodern repülőterek, fényár és egészen elfogadható kinézetű emberek. Persze, semmiképpen sem szeretnék áradozni a távol-keleti országról, nem gondolom, hogy az államszocializmus valami nagyszerű világot teremtett, vagy hogy Magyarországnak Kína lesz a jövendő nagy nemzetközi partnere. Nem, látom, hogy a világ lakosságának ötödét szervező állam korántsem az európai ember álmainak főhatalma. De, a tény az tény: Kína – legalábbis megjelenésében – semmivel sem rosszabb, fejletlenebb, szegényebb, mint Amerika vagy Európa, hiába akarják ezt sulykolni a sajtó és az amerikai hírcsinálók.

Ezzel ellentétes előjellel a másik átírt valóság a Jobbikról szól. Azaz, egy lényegében nem létező, vagy legalábbis jelentéktelen párt jelentéktelen figuráinak felemelése, felnagyítása és tényezővé vetítése a politikai közélet vásznán. Persze, csak a virtuális közéletén, a képernyő világán. A valóság, a lakossági fórumok közönsége, az utca csak ebből a másodlagos forrásból értesül a nem létező létezéséről, ebből gondolja, hogy azért ez mégiscsak jelentős. Így téved el egy-egy rendezvényre, összejövetelre, szerény számban. A nagy, teltházas, a virtuális világnak szóló és természetesen telekamerázott, tele újságírózott eseményekre, performanszokra a többség szervezve, szállítva van, akárcsak a mára már kolonccá vált gárdások egykoron.

A képeken a sajtóból már-már kormányzó erővé fújt Jobbik XI. kerületi rendezvényének közönsége látszik. Foghíjas sorok, üres székek, a foglaltakon pedig többnyire idős, megtört emberek. Ez a fiatalok körében oly népszerű párt közönsége? Ez az a tömeg, ami majd nagy meglepetést okoz áprilisban? Ez az új erő? Ez. A gyér érdeklődést ráadásul a XI. kerületben sikerült elérni, ahonnét az egész párt indult, ahol a MIÉP szervezetének hátán, annak kapcsolataival és természetesen bomlasztásával megteremtették az alapot a szocialista szponzorációnak. Szegedi Csanád, Novák Előd és Szabó Gábor valójában ekkora érdeklődésre tarthatnak számot, az elmúlt évek futtattatása ellenére is. Ugyanebben a kerületben a nem létező MIÉP, és annak elnöke már virtuális nem-létezésében is teltházas rendezvényeket tartott.

 

czyba