vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.12. 

Nevezzék meg a bűnösöket!

Nem hisz a kollektív bűnösségben, de követeli azoknak a megnevezését, akik felelősek voltak a húsz évvel ezelőtti „fekete március” véres eseményeiért — olvasható az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Maros megyei szervezetének közleményében. Kali István, az EMNT Maros megyei elnöke és Tőkés András a sajtónak elmondta: március 19- én Marosvásárhely főterén szeretnék megszervezni „az igazság fáklyás menetét”, 20-án pedig az EMNT konferenciát szervez a „fekete márciusként” ismertté vált eseményekről. A rendezvényekről Kali István urat kérdeztem.

– Azt szokták mondani, az idő megszépíti az eseményeket, illetve az ún. rendszerváltás történéseivel ma már kevesen foglalkoznak, mert a napi megélhetési gondok kerülnek előtérbe. Ez menynyire igaz a „fekete március”-ra?

– Igaz erre az eseményre is. A regnáló hatalom mindent megtesz azért, hogy megszépítse a múlt eseményeit. Ugyanakkor ravaszul arra törekszik, hogy a „fekete márciussal” kapcsolatban megmaradjon az emberekben a kollektív bűnösség érzése. Ha valaki eljön Marosvásárhelyre, s megkérdezi a magyaroktól, kik voltak a hibások, akkor azt a választ kapják: a románok. Ha ezt egy romántól kérdezzük meg, azt mondja: a magyarok kezdték az egészet. Tehát alig mondja azt valaki: voltak olyanok, akik ezt az eseményt előre megtervezték, megírták a „forgatókönyveket.” Mi nem megszépíteni szeretnénk az eseményeket, hanem az igazságra akarunk fényt deríteni. Húsz év telt el a „fekete március” óta. Egy generáció nőtt fel 1990 óta. S mégis: a mai napig nincsenek megnevezve a felelősök. A fiatalok figyelmét pedig egy pályázattal szeretnénk felhívni erre az eseményre. Az 1990- es marosvásárhelyi márciusi események 20- dik évfordulója alkalmából Tőkés László EU parlamenti irodája és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pályázatot hirdetett fiatalok számára, 25 éves felső korhatárral, a következő címmel: Családom fekete márciusa. Írják meg: hogyan élték meg szülei/nagyszülei a ’90-es márciusi eseményeket. Ez is hozzásegít a kutatómunkához.

– Azt olvastam: Romániában azonban az emberölés bűntettének elévülése tizenöt év, a felbujtás, vagy a kísérlet ennél is kevesebb. Így a büntetés elmaradhat.

– Ha már lezárnak bizonyos dossziékat, és megoldottnak tekintik a kérdést, akkor valóban beszélhetünk az említett tizenöt évről. Abban az esetben, ha új bizonyítékok kerülnek elő, akkor ezeket a dossziékat újból meg lehet nyitni. Mi nem fejvadászok vagyunk, hanem azt akarjuk: nevezzék meg a bűnösöket. Partnereink birtokában vannak olyan bizonyítékok, melyek ezeknek az ügyészségi pereknek az újrakezdésében nagy szerepet játszhatnak. Ezeket a bizonyítékokat többször elküldtük az ügyészségnek, de ott nem hajlandóak azokaz figyelembe venni. Ezért is szervezzük meg március 19-én az „igazság fáklyás menetét”, ahol egy újabb beadvánnyal fogunk az ügyészséghez folyamodni. Fontos partnerünk a Pro Európa Liga, ami 20 éve vívja ezt a harcot, s most mi ehhez a jogi folyamathoz csatlakozni fogunk. Ez a rendezvény arról szól, hogy felhívjuk a figyelmet arra: itt óriási jogi problémáról van szó. Ha egy stáb kimegy azokba a román falvakba, ahonnan annak idején megérkeztek a magyarverők, s megkérdezik, kik hangolták őket erre a cselekedetekre, akkor a románok neveket mondanak. Ezeket a neveket viszont az ügyészség nem akarja elfogadni.

– Tanítják-e hivatalosan, s ha igen, akkor milyen módon ezeket az eseményeket?

– Tudtommal csupán a napjaink történetében említik ezt a tragikus történetet, de ha megnézzük a történelemoktatás folyamatát, látjuk, nincs idő, nincs elegendő óraszám arra, hogy ideáig eljusson a tanár a diákokkal. Egy kényes esetről van szó, ezért sem foglalkoznak ezzel alaposan a tankönyvek.

– Ez a 19-ei fáklyás menet kizárólagosan EMNT-s rendezvény lesz? Mert több felvetést olvastam különböző fórumokon, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kisajátítja ezt a megemlékezést.

– Szó sincs róla. Ha ezek a „jóakaratú” emberek odafigyeltek volna a sajtótájékoztatónkra, akkor tudhatnák: mi vagyunk a kezdeményezők, de bárki csatlakozhat hozzánk, aki jó szándékkal segítene ebben a témában nekünk. Tehát nem zárt és kisajátított rendezvényről van szó.

– Tőkés László szerint csak a nacionalista provokáció bűnöseinek felelősségre vonása, az egymás ellen uszított románok és magyarok összefogása moshatja le a város hírnevén esett szégyenfoltot. Hogyan is állunk ezzel az összefogással? Hiszen, pont a népirtással vádolt Gusának szeretnének a városban egyesek szobrot állítani.

– Az összefogás nem lesz egyszerű, s nem is egy rövid folyamat eredményeként fog megszületni. Mi ezzel a rendezvénnyel azt szeretnénk üzenni, hogy a kollektív bűnösséget mossák le. Ha kimondják Marosvásárhely nevét, akkor előbb-utóbb az 1990-i eseményre asszociálnak az emberek. Mást alig mondanak városunkról. Meg kell érteni: mi nem vádoljuk egymást, hanem csupán a bűnösök megnevezését szeretnénk. Ha ez bekerül a köztudatba, akkor könnyebben lehet összefogni magyarnak a románnal, hiszen a történelem sajnos úgy hozta, hogy közös hazában kell élnünk. A Gusa-szobor esete egy külön ügy. Bizonyos embereket komoly gazdasági érdek fűzi ahhoz, hogy ez a szobor a városban álljon. Azt nem lehet mondani, hogy a románság akarja ezt a szobrot, mert vannak olyan román értelmiségiek, akik szintén tiltakoznak a szobor ellen. Reméljük, hogy arra a talapzatra, amiről már egy Antonescu lebukott, nem fog felkerülni egy Gusa-szobor.

– Mi lesz a 19-ei, s mi a 20-ai rendezvény programja?

– Március 19-ére az igazság és tolerancia fáklyás menetét szervezzük. A menet stációi ott lesznek, ahol a forradalmi, ellenforradalmi események zajlottak. A kultúrpalota elől indul a menet, s fel fogunk menni a régi RMDSZ-székházhoz, ami most a táblabíróság épülete. Pont azért, mert a volt székháznál történtek a legszörnyűbb atrocitások. A felbőszült csőcselék megtámadta a magyar nemzetiségűeket, majd az RMDSZ székházát fejszékkel, husángokkal kezdte ostromolni. Mintegy 75 fő magyar rekedt az épületben, köztük a híres író, Sütő András is. A rendőrség a segélykérő telefonhívások után sem sietett a védelmükre. Később a helyszínre érkeztek a rendőri és katonai egységek, amelyek parancsnoka, Ion Judea ezredes személyesen garantálta Sütőnek és a bennrekedt magyaroknak a szabad elvonulást. Azonban, amikor az ostromlottak kijöttek, a román tömeg láncokkal, botokkal verte őket. Ekkor veszítette el Sütő András fél szeme világát. Március 20-án magyar- román konferenciát szervezünk „Közös múlt-közös jövő –együtt Európában” címmel. Ide magyar és román EP-i képviselőket is meghívtunk. Jeles előadói lesznek ennek a konferenciának, s még zajlanak az egyeztetések, ezért nem akarok senkit sem megnevezni. Mi azt mondjuk: a jövőt csak úgy lehet megtervezni, ha nem a hazugságra építjük, ezért be kell vallani a múlt eseményeit. A konferenciát követően egy hatalmas ökumenikus liturgikus eseményre kerül sor a Vártemplomban.

 

Medveczky Attila