vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.12. 

Belgium hazaszállítja a szerb és macedón menedékkérőket

Belgium hazaszállítja azokat a szerbiai és macedóniai menedékkérőket, akik azután jelentkeztek tömegesen menekültként a nyugat-európai országban, hogy az Európai Unió megszüntette a vízumkényszert Szerbiával és Macedóniával szemben - jelentette péntek este az RTS szerb közszolgálati tv.

A belga hatóságok azután fújtak riadót, hogy az év eleje óta ugrásszerűen megnőtt a szerbiai és macedóniai menedékkérők száma; a dél-szerbiai Presevo-völgyből nagyjából 500-an, Macedóniából 400-an nyújtottak be menekültkérelmet Belgiumban, zömmel albánok és romák. Tavaly ugyanebben az időszakban kevesebb, mint száz menekült érkezett a két balkáni országból Belgiumba. Yves Leterme belga kormányfő hivatalos látogatásra a térségbe utazik, többek között a macedóniai és a koszovói vezetéssel is tárgyal.

Nemcsak a belga hatóságoknak kell megküzdeniük a nagy számú menedékkérővel; Svédországban, illetve kisebb mértékben Svájcban és Németországban is megnőtt a balkáni menekültek száma. Svédországban az év eleje óta 1000 macedóniai nyújtott be menekültkérelmet.

A macedón gazdasági miniszter közölte, megkezdték azoknak az utazási irodáknak a bezárását, amelyek a menedékkérők nyugat-európai útját szervezték. Hasonló intézkedést ígért még a hét elején a szerb belügyminiszter is. Az északnyugat-macedóniai Kumanovóban pénteken két ilyen utazási irodára került lakat, több másik ezután magától beszüntette a tevékenységét.

Tanja Fajon szlovén európai parlamenti képviselő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Macedóniából és Szerbiából kiinduló menekülthullám veszélyeztetheti Bosznia és Albánia célját, hogy az EU még az idén az ő állampolgáraikkal szemben is szüntesse meg a vízumkényszert.

 

(Forrás: MTI/APA/AFP/Tanjug/Hina)