vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.19. 

A NU-NSZ saját ellenzéket akar

Az ukrán NU-NSZ frakció azt szeretné, hogy bármely ellenzéki parlamenti erőnek legyen ahhoz joga, hogy teljes körű ellenőrző funkcióval rendelkezzen, kormányt tudjon alakítani, valamint az ellenzék nevében fel tudjon szólalni a Legfelsőbb Tanácsban. A házszabály ilyen irányú módosításáról szóló törvényjavaslatot Mikola Martinenko NU-NSZ-es képviselő és Anatolij Matvienko képviselő terjesztette a parlament elé. A jelenleg is hatályos házszabály korlátozza a képviselői frakciók ellenzéki tevékenységhez való jogát, mivel csak egy, a legnagyobb frakció számára biztosítja azt a lehetőséget, hogy hatékony ellenzéket alkosson. „Mindenkit emlékeztetni szeretnék arra, hogy a Legfelsőbb Tanács házszabályát a Régiók Pártja és a BJUT közösen dolgozták ki” - mondta Martinenko.

 A házszabályt úgy módosították, hogy a koalíción kívüli pártok közül csak egy, mégpedig a  legnagyobb frakció alkothasson ellenzéket – írja a News.liga.net internetes hírportál.

 „A NU-NSZ bejelentette már ellenzéki pozícióját. Ellenzékként a mi célunk nem az, hogy bosszút álljunk a korrupt politikusokon, hanem az, hogy Ukrajna európai államként való fejlődését támogassuk” - mondta Martinenko.

 A törvényjavaslat kezdeményezői hangsúlyozták, hogy Oroszországban csak egy ellenzék van, az európai politikai tradíció viszont politikai sokszínűséget és szabad versenyt ír elő. „Az ellenzékben minden képviselővel együtt tudunk működni” -   jegyezték meg a törvényjavaslat kezdeményezői.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)