vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.19. 

A közöny a legnagyobb ellenfelünk

2010. március 2-án a Szlovák Köztársaság parlamentje elfogadta „A hazafiasság támogatása” c. törvényt, amely kötelezővé teszi április 1-jétől pl. az iskolákban a himnusz lejátszását, és a szlovák alkotmány másodrendű állampolgárság kategóriáját megteremtő preambulumának kifüggesztését. Erről és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) választási kampányáról Duray Miklóst, az MKP stratégiai alelnökét kérdeztem.

– Ez a törvény valóban hazafiasságra neveli majd Szlovákia állampolgárait?

–Egyértelmű, hogy ennek a törvénynek az volt a burkolt célja, hogy jobban megszorítsák a magyarokat. Érdekes, de kiderült a jogszabály elfogadása után, hogy leghangosabban éppen a szlovákok tiltakoznak ellene. Ez érthető is, mert a törvény, bár a magyarok ellen irányul, a szlovákokat alázza meg. Hiszen egy a hazafiasságot kikényszerítő, s nem támogató jogszabályról van szó. A törvény olyan előírásokat tartalmaz, ami miatt a nemzeti szimbólumok iránt könnyen ellenszenvet érezhetnek nem csak a magyarok, hanem a szlovákok is.

– Kik ellenezték az MKP-s képviselőkön kívül a szlovák parlamentben a jogszabály elfogadását?

– Nem sokan szavaztunk ellene. Néhány szlovák képviselő tartózkodott, vagy nemmel szavazott. Pavol Paska házelnök is tartózkodott. Nagy többséggel ment át tehát ez a törvényjavaslat, hiszen sok ellenzéki is támogatta.

– Ján Mikolaj oktatási miniszter szerint a hazafitörvénnyel járó kiadásokat az iskoláknak kell fedezni, mert van rá pénzük, csak akarni kell. Mi erről a véleménye?

– Nem tudom, hogy a miniszter honnan tudja azt, hogy erre van az iskoláknak pénze. A kommunista időkben az iskolák többségébe be volt vezetve a helyi rádió. Tehát az igazgatói irodából az összes osztályba lehetett hangosbemondón üzenni. Mára ezek a berendezkedések elavultak, elromlottak. Tehát, ha az iskolákban kötelező minden reggel a himnuszt lejátszani, akkor vagy fel kell újítani ezeket a berendezéseket, vagy újakat kell helyettük venni. Ez nem filléres dolog. Ha pedig minden osztály vesz egy cd-lejátszót, az is pénzbe kerül. Igaz, ha nem tartják be a törvényt, azért nem lehet senkit sem szankcionálni, ellentétben a nyelvtörvénnyel. Viszont, ha szigorúan akarják ellenőrizni a jogszabály betartását, akkor törvénysértés miatt – pl. a himnusz le nem játszása – leválthatják az igazgatót. Hiszen a tanfelügyelet az iskola fenntartóját kötelezheti arra, hogy a törvénysértő igazgatót távolítsa el.

– Szlovákiában a munkanélküliség a tavalyi utolsó negyedévben 13.9 %-ra emelkedett, ami 2006 óta a legmagasabb mutató. Akkor ez a törvény nem egy kormányzati pótcselekvés?

– Nyilvánvaló, hogy mikor gazdasági krízishelyzet van és növekszik a munkanélküliség, akkor nem ilyen törvényekkel kéne foglalkozni a kormánynak. Azt is meg kell említeni, hogy a miniszterelnök pártja és a Szlovák Nemzeti Párt között elindult egy verseny. Ficoék számára bizonyos mértékben kellemetlen a Szlovák Nemzeti Párt kormányzati jelenléte, ezért arra törekszik, hogy elszívja előle a levegőt azzal, hogy átveszi tőle a szélsőséges ágendáját szavazók áthódítása céljából. Ebből egy versenyfutás lett. A miniszterelnök pártja által lett benyújtva a nyelvvédelmi, Slotáék által pedig a hazafiasság törvény.

– Tehát egy ki a nagyobb soviniszta versenyről van szó.

– Én úgy fogalmazok: ki a legnagyobb hazafi.

– Az elmúlt napokban nem csak ez a jogszabály borzolta fel a kedélyeket. Március 3-án Ógyallán rálőttek Basternák László MKP-s politikusra, a Nyitra megyei önkormányzat képviselőjére. Lehet tudni, hogy mi volt a háttérben?

– Basternák úr sem tudja, hogy mi ennek az oka. Bizonyára nyomozni fognak a hatóságok, de azt nem tudom, hogy kiderül-e valaha, mi állt a háttérben. Általában ilyeneket nem szoktak kideríteni. Basternák úr régebben vállalkozó és polgármester is volt, s így ellenségeket szerezhetett magának.

– Térjünk rá a kampányra. A Polis közvélemény- kutató ügynökség végzett egy felmérést: 972 főt hívtak fel telefonon, s megkérdezték, melyik politikus eltűnését szeretnék a közéletből. Meciar távozását 54%, Slotáét 50, Dzurindáét 34,4, Csáky Pálét 15,6% szeretné. Valóban ennyire népszerűtlen Meciar Szlovákia területén?

– Mára Meciar személye igencsak közömbössé vált a szlovák választók szemében. Pártja összezsugorodott, s az is megtörténhet, hogy nem jutnak be a következő választásokon a parlamentbe. Az ilyen típusú közvéleménykutatások bennem mindig rossz érzést keltenek, mert egészen biztos, hogy nem a valóságot tükrözik. Nagyon komoly szakmai és kérdezői háttérrel rendelkező cégnek kell ahhoz lenni, hogy hihetőek legyenek az eredmények.

– Március 6-án ült össze az MKP Országos Tanácsa. Elfogadták a parlamenti képviselőjelöltek listáját és a programot is. Itt kell arról beszélni, hogy Szlovákiában csak listán jutnak be képviselők a parlamentbe.

– A szlovákiai választási rendszer egyszerű, arányos. Az egész ország egy választási körzetet alkot, csak pártlistán lehet képviselői helyhez jutni, ezen belül a megállapított sorrend dönt. A leadott összes szavazat alapján a törvényhozásba olyan arányban jutnak be a képviselők, amennyit pártjuk megszerzett a voksokból. A parlamentbe nem jutó pártokra leadott szavazatok elvesznek, a fennmaradó mandátumok szintén a támogatottság arányában oszlanak el a bejutó pártok között.

– Legyen kedves a programjukról beszélni.

– Egy választási program általában minden pártnál arról szól, hogy vagy a választót, vagy a lehetséges koalíciós partnerét szólítja meg. Mind a kettőt egyszerre elég nehéz. Úgy gondoltuk, most a választót fogjuk megszólítani, azért is, mert elég kevés az esélyünk arra, hogy a voksolások után az MKP a kormánykoalíció tagjává váljon. Ez a mostani parlamenti választás mind pártunk, mind a felvidéki magyarság számára létfontosságú, mert teljesen egyértelművé vált, hogy a szlovák politikumnak van egy fontos célja: a magyarság politikai életének felszámolása. Mi ezért gondoltuk, hogy elsősorban a választópolgárt szólítjuk meg a kampány során. Ezért nagy szerepe lesz a személyes megszólításnak. Személyesen szeretnénk megszólítani azt a kb. 300 ezer embert, akiről feltételezzük, hogy szavazhat a Magyar Koalíció Pártjára. Programunknak van egy sajátos nemzeti fejezete is, melyben néhány eddig nem nagyon vitatott kérdést próbálunk egyértelművé tenni, pl. azt, hogy az egységes magyar nemzetnek a Szlovákiában élő közössége vagyunk. Ezt eddig még így nem írtuk le programjainkban.

– Van-e arra remény, hogy az MKP mind a 16 magyarlakta járásban győzedelmeskedjen?

– Nincs, hiszen a Nyitrai, a Nagymihályi és a Pozsonyi járásban – és még sorolhatnám – erre semmilyen esélyünk nincsen. A Dunaszerdahelyi, Érsekújvári, Rimaszombati és a Komáromi járásban már ennél jóval nagyobb az esély.

– Meciar a minap azt nyilatkozta, hogy 20 helyre számít. Önök is megfogalmaztak egy minimális számot?

– Irigylem Meciar optimizmusát, hiszen azzal a népszerűséggel, amivel pártja rendelkezik, csak álom ennyi képviselői hely megszerzése. Mi kétfajta minimumot fogalmaztunk meg. Az egyik: szeretnénk, ha ugyanannyi képviselőnk lenne, mint most, tehát 15. Másik számításunk szerint a 12 mandátumot meg tudjuk szerezni, s ha az aktivisták hálózata jól fog működni, akkor tudjuk csak felvinni 15-re a képviselők számát.

– Milyen erős a közöny, az apátia a magyarok körében?

– Nem a többi politikai párt, hanem a közöny a legnagyobb ellenfele a Magyar Koalíció Pártjának. A felvidéki magyarság egy része apatikussá vált a politika iránt. Ennek oka az a politikai légkör, ami Szlovákiában uralkodik, s az is, hogy amíg az MKP kormányban volt, s a partnerek fékező hatása miatt nem igazán tudott sikereket elérni. A magyarok nálunk nem nagyon hisznek abban, hogy tudnak saját helyzetükön változtatni. Ezért is fontos: Magyarországon biztos kormányváltás lesz a választások után, hiszen az elmúlt 8 év magyarországi történései negatív hatással voltak a felvidéki magyarság hangulatára. Ha a magyarországi választások „jól sikerülnek”, akkor a felvidéki magyarok jobban elhiszik az MKP-nak, hogy gazdaságilag jobb helyzetbe fognak kerülni a határon átnyúló kapcsolatok kiaknázása esetén.

 

Medveczky Attila