vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.19. 

A MIÉP stratégiai párt
Dr. Nagykáldi Attila, a MIÉP zuglói jelöltje

–Az Ön neve ismerősen cseng a zuglóiak számára. Mi ennek az oka?

–Budapest XIV. kerületében lakom 33 éve, nem csoda, hogy sokan ismernek a Kassai tér környékén. Ezen kívül 1998–2002-ig a 21. számú választói körzet országgyűlési képviselőjelöltje voltam a MIÉP színeiben. Ma is élénken emlékszem arra a nagyszerű érzésre és meghatottságra, mely 1998. március 15-én töltött el a Hősök terén, ahol a MIÉP-es országgyűlési képviselőjelöltek között fogadalmat tettem a nemzet szolgálatára. Ez életem egyik meghatározó mérföldköve volt. Körzetemben a szavazatok 8,47 % -át kaptam meg 66%-os részvétel mellett. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy Zuglóban, az SZDSZ és az MSZP fellegvárában ez igazán szép eredménynek mondható. Bárcsak megismétlődne ez ebben az évben is! 1997-től 2000-ig voltam a zuglói MIÉP-szervezet elnöke és az általam összekovácsolt csapat segítségével sikerült a 22. számú körzetben is indítani képviselőjelöltet.

– Politikai tevékenységének része, hogy 1998- 2002-ig a Zuglói Önkormányzatban MIÉP-es képviselő volt. Milyen tapasztalatokat szerzett négy év alatt?

– Szomorúakat, de nagyon sokat tanultam a rendszer működéséből. Megélhettem az igazi erőpolitizálást, melyet az – éppen csak hogy – MSZP-SZDSZ többségű testület alkalmazott. Ez pontos előképe volt a mai zuglói helyzetnek, illetve a mai kormányzati tevékenységnek. Lehetett bármilyen MIÉP-es javaslatom, vagy a jobboldallal közös javaslat, mely Zugló érdekét szolgálta volna, azt gyakorlatilag mindig leszavazták, vagy napirendre sem tűzték. A MIÉP részére is elfogadható napirendi pontokban általában a Fidesz-KDNP-vel együtt szavaztam. A másik oldalon ott ült többek között néhány képviselőhölgy, ők négy év alatt meg sem szólaltak, csak nyomták a gombot, ahogy azt megparancsolta a pártfegyelem. Egyszer a 12 évig regnáló polgármester asszony (SZDSZ) megjegyezte, pontosan kiszámítható előre, hogy adott ügy esetén én igennel vagy nemmel fogok-e szavazni. Talán ez is igazolja a szoclib. oldallal szembeni sokszor reménytelen szembenállásomat. Ezzel szemben szinte üdítően hatottak rám a fogadóóráim, melyekre sokan bejelentkeztek. Már az is látható megkönnyebbülést jelentett látogatóimnak, ha elmondhatták ügyes-bajos dolgaikat, és ha ez alapján tanácsot adhattam nekik.

– Mondjon valamit olvasóinak családi hátteréről. Azon kívül tudjuk, hogy technológus szakgyógyszerész és gyógyszerészdoktor. Hogyan illeszkedik szakterülete a politikához?

– Általában úgy tartják, hogy manapság a politikus lehetőleg jogász, közgazda, pénzügyi szakember, filozófus vagy más hasonló végzettségű legyen. Vallom, hogy bármilyen szakma alkalmassá teheti az embert politizálásra, csak azt meggyőződéssel és ne önérdekből tegye. Legfontosabb a nemzet iránti elkötelezettség. Legyen önképzéssel szerzett széleskörű általános műveltsége, élettapasztalata, szakmájában vezetői tapasztalata és empátiakészsége. Ez a gyógyszerészekre is érvényes. Voltam gyógyszertári patikus, analitikus, egyetemi tanársegéd 21 évig, ahol doktorátusomat szereztem. Dolgoztam nagy gyógyszergyárban – Chinoin –, és kisebb üzemben minőségbiztosítóként. Jelenleg egy gyógyszernagykereskedelmi cégnél vagyok ugyanezen munkakörben, egyben kábítószer-felelős és meghatalmazott személy. Munkám felelősségteljes. De ugyanilyen felelősséggel tudnám vállalni a politizálást azon a területen, amelyre választóim érdemesnek tartanak. Kérdése alapján a családommal kellett volna kezdenem, mivel nekem a szakmám mellett ez a legfontosabb. Feleségem is szakgyógyszerész és ugyancsak minőségbiztosító. Felnőtté neveltünk két fiút és egy leányt, van két unokánk is. Mindannyian zuglói lakosok vagyunk. Itt szeretném elmondani, hogy nagyon lényegesnek tartom azt, hogy egy politikus és általában a vezető beosztású magyar ember rendelkezzen kiegyensúlyozott, biztos és rendezett családi háttérrel, mely példaértékű. Innen kaphat biztatást a családtagoktól, ahol feltöltődhet él pihenhet, ahol lehetőleg három generáció és együtt. Erősen családcentrikus vagyok. A liberális szabadosságot én és az egész családom elveti. A nemzet alapsejtje a család. Kívánatos lenne, hogy a családi összetartás, egymás segítése a nemzeti erkölcs újjáéledésének kiinduló pontja legyen. Hiszem, hogy ami jó egy családnak, az jó a nemzetnek is. A szakma és a politika, vagyis a szakmapolitika kemény problémakör. Az utóbbi nyolc év a gyógyszerészeknek igen sok kárt okozott. Egy nemzetközileg elismert diplomával rendelkező, igazi kisvállalkozói réteget egy igazán jól működő és adózó rendszert az ultraliberális gazdaságpolitika csaknem teljesen szétvert. Miért? Ezen kívül közismert, hogy a multik uralma a gyógyszergyártás és a forgalmazás terén a legelsők között volt a magyarországi térhódításban az ún. rendszerváltás után. Ezen a téren is időszerű lenne a szociális piacgazdaság reneszánsza, hogy ne szökjenek az égig a gyógyszerárak és mindenki kapja meg egy egész élet gürcölése után azt, ami a gyógyítás terén neki jár.

– Bár szabad ideje valószínűleg kevés, mégis mivel szeret kikapcsolódni, van-e hobbija?

– Húsz éve vettünk egy Tolna megyei faluban egy 100 éves parasztházat, amit rendbe tettünk, itt imádok kertészkedni. Itt minden Vas megyei gyermekkorom emlékeit idézi. Rengeteg gyümölcsöt, zöldséget termelek szórakozásból, sokszor itt nyaralunk feleségemmel. Oda-vissza menet „Balatonozunk” Siófokon. Melegen ajánlom mindenkinek ezt a megoldást. Budapesttől 50-60 km-re sokszor potom áron lehet vásárolni jól használható öreg házakat. Igaz, jó ha van hozzá egy kis kocsi is, de ez ma már sok családban megtalálható. Részemre a kertészkedés a fizikai megújulás egyetlen módszere. Nagyon egészséges és hasznos is – egyre inkább az. Az előrejelzések szerint 20-30 év múlva a részleges önellátásra épülő családok alkotta nemzeteknek lesz jövője. Ezt már most kell – unokáink részére – kiépíteni. Mint gyógyszerész, én is a természet-közeli életmódot és táplálkozást tartom a legfontosabbnak, sok-sok mozgással együtt.

– A falusi környezetben való pihenés mellett jut-e ideje külföldi utazásra?

– Annyi minden érdekessel lehet foglalkozni a TV nézése helyett! Van egy komolyabb hobbim is. Kedvenc otthonülős elfoglaltságom a keleti szőnyegek megismerése, a szakirodalom gyűjtése. Az utóbbi 20 évben négy nemzetközi kongresszuson vettem részt a keleti szőnyegekről szóló 1-1 előadásommal. Az utóbbi 10 évben jártam Iránban, Szíriában, Libanonban, Törökországban többször, önköltséges szervezésű buszkörútakon. Eljutottam Tibetbe, Nepálba, Észak-Indiába. Engem a keleti kultúrák vonzanak, talán azért, mert kedvenc könyveim is a magyarság keleti rokonaival és őstörténetével foglalkoznak. Vallom a szkíta-hun-avar-magyar folyamatosságot. Jelszavam: Magyarnak lenni büszke gyönyörűség.

– Úgy látom, érdeklődési körei eléggé változatosak. Nem megy ez munkájának a rovására?

– Egyáltalán nem, ugyanis ezek a tevékenységek nagyszerűen kiegészítik egymást, pihentetnek főleg szellemileg. Szabad idejében az ember tényleg csak azt csinálja, ami éppen a kedvére van és örömet okoz. Ön is valószínűleg hallott az endorfinról (boldogság hormon), nos ez megtalálható bennem, bármit is csinálok. Munkám és utazásaim mindig hoznak valamilyen új szemléletmódot, szempontot, új értékelési lehetőséget. Például legutóbb szeptemberben a szakmám révén egy 7 napos tudományos kongresszuson vehettem részt, mely a hagyományos kínai gyógyászat (akupunktúra, moxa, gyógyteák, stb.) és az európai orvoslás kölcsönös megismeréséről szólt immár harmadik alkalommal. Azóta – és nemcsak a szakmai területemre – egészen más szemmel nézek a XXI. századot építő Kínára is. De nem folytatom tovább, több kérdését is jó lenne ezt is részletesebben kifejteni, talán majd máskor.

– Mit üzen zuglói választóinak?

– Először is nagyon szépen köszönöm, hogy eljuttatták részemre az ajánlószelvényeket. Ez igazán megtisztelő számomra. Miért is kérem, hogy szavazataikkal is tiszteljenek meg? A MIÉP ugyanis igazi stratégiai párt, vagyis azt a kidolgozott eszmerendszert vallja magáénak, mely egyedüli kiutat jelöl meg a jelenlegi természetellenes helyzetből, amibe hazánkat sodorták. Ez a stratégiai párt, mely egyedül írt a zászlajára valóban radikális szempontokat. Azért is stratégiai, mert ezeket az elveket megalakulása óta következetesen hangoztatja, és ha lehetősége van rá, ha Önök szavazatukkal hozzásegítik, meg is valósítja. Bizonyíték erre az 1998-2002–es ciklus, mikor a MIÉP a Fidesz-KDNP-nek konstruktív ellenzéke és egyben potenciális nemzeti radikális partnere volt a parlamentben. Ha kedves zuglói honfitársaim a magyar megmaradást és kibontakozást akarják, akkor szavazzanak a keresztény és magyar MIÉP-re és jelöltjeire.

 

K.A.