vissza a főoldalra

 

 

 2010.03.26. 

Az ukrán gázvezetékrendszer állami tulajdonban marad

Konzorcium létrehozása esetében az ukrán gázvezetékrendszer állami tulajdonban marad – jelentette be Andrij Klujev első miniszterelnök-helyettes az egyik tévécsatorna műsorában. „Az ukrán gázvezetékrendszer eddig állami tulajdonban volt és ez akkor is így marad, ha létrehozzuk a konzorciumot. Erre szigorú törvényt is hozunk” - mondta Klujev. „Meg kell teremtenünk a legkedvezőbb feltételeket az Európai Unió és Oroszország számára azért, hogy csak Ukrajnán keresztül bonyolódjon a tranzit forgalom – nem csak a földgáz, hanem a kőolaj is. Ami a gázszállítási konzorcium létrehozását illeti, Ukrajna nem fogja gázvezetékét elveszíteni. Ezt csak egyes politikusok híresztelik” - mondta a miniszterelnök-helyettes.

 Klujev megjegyezte, hogy Ukrajna időben fog fizetni a gázért. „Ukrajna jelenleg megfizethetetlen árat fizet a földgázért. Ha továbbra is ezek az árak maradnak, akkor az ukrán vállalatoknak nem lesz jövőjük. Az a politika amit az elmúlt öt évben folytattak Oroszországgal kapcsolatban, nem volt megfelelő” - jegyezte meg.

 A kormány kezdeményezi az ukrán gázvezeték rendszer koncesszióba adását – írja a Tsn.ua internetes hírportál.

 Klujev kijelentette, hogy sürgős intézkedésekre van szükség. „Létre kell hozni az Ukrajna-Oroszország-EU konzorciumot, majd koncesszióba kell adni” - mondta Klujev.

A konzorcium létrehozása mellett Viktor Janukovics lépett fel. Egyes sajtóhírek szerint  Oroszország abban az esetben ad árengedményt Ukrajnának a földgázra vonatkozóan, amennyiben Ukrajna a Fekete-tengeri orosz flottának a Krím-félszigeten történő állomásozására vonatkozóan engedményeket ad.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)