vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.05. 

A kereszthősök emlékére

Sokkal nagyobb vihar tombol fenn a magasságban, mégis igaz béke honol a forgatagában.”

(Földváry-Boér Elemér)

Valahányszor az emberiség nagyot alkotott, a nagy alkotások és történelmi cselekedetek mögött mindig ott van a mártírkönny, a mártírsors és a mártírvér. Egészen magától értetődő tehát, hogy az emberiség életének legdöntőbb fordulóján, az ég és a föld találkozásának metszőpontján is a mártírsors szimbóluma, Krisztus keresztje áll. A kereszt, amely új jelentést ad az életnek és új értelmet a halálnak. A kereszten innen magának él az ember .A kereszten túl új értelme van az életnek és más jelentősége a halálnak. A kereszten túl nem magának, hanem másoknak él az ember. Aki így cselekszik, az megtanul túlnézni önmaga arasznyi létén és képes felfedezni az egyetemes emberi célok igézetét, Jézus Krisztus tanításainak szépségét. Megkóstolja az igazság ízét, a szeretet hatalmát, a szabadság méltóságát és az önfeláldozás örömét.

Aki másnak él, már nem féltve őrzi, hanem szent tékozlással a nagy célok érdekében feláldozza akár még az életét is. Nem tartja vissza veszély, nem rettenti meg a halál, mert tudja kiért, miért küzd él és hal meg. Az öklömnyi madár is így száll szembe hiúzzal, párduccal, amikor védi a fészkét, a fiókákat, a jövendőt. Embereket ugyanígy tesz hősökké a hitért , a hazáért és a szabadságért vívott harc.

„ Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki az életét adja, az ő barátaiért.”

A halál csak addig félelmetes, amíg az ember fél a kockázattól. Ha az ügy diadalát többnek tartja a maga életénél és nem a sikerrel, hanem a rendeltetéssel méri az életét, akkor hőssé válik. A mi halottaink ebből a titokból tanultak meg hitelesen valamit úgy, hogy a programul hirdetett gyűlölködésben szomjúhozták a szeretetet, és a hazugságok tobzódásába kívánták meg az igaz szót, az alázatot és a zsarnok vesszeje alatt rácsok mögül a szabadságot.

Úgy tekintünk reátok, mint akik véretekkel történelmet írtatok. Halálotok nemcsak egy nemzedéket, generációkat, de egy nemzetet, sőt az egész emberiséget figyelmezteti arra, hogy vannak eszmék, amelyek nélkül nem élet az élet és amelyekért nem drága a halál.

Áldunk Benneteket, mert „a Ti neveitek fel vannak írva a Mennyben.”

 

Agárdi László, színész