vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.05. 

Szlovák hazugság:
A SME szerint Fico Orbán tanítványa

Peter Morvay, a SME jegyzetírója (képen) november 3-ai kommentárjában élesen bírálta Robert Ficót, az ellenzéki Smer elnökét, mivel a volt kormányfő szerint az új kormány javaslata a főügyész jogköreinek szűkítésére ugyanaz, amit Orbán Viktor csinál az alkotmánybírósággal Budapesten.

  „Orbán Viktor magyar vezető leghűségesebb szlovák diákjának, Robert Ficónak nincsenek pontos információi arról, mit művel nagy tanítója a Duna déli felén. És ez még csak a jobbik eshetőség. A rosszabbik, hogy Robert Fico tudatosan hazudik, mikor azt állítja, hogy a pozsonyi kormánykoalíció javaslata a főügyész jogköreinek szűkítésére ugyanaz, mint a magyar alkotmánybíróság jogköreinek szűkítése, amiről tegnap kezdett el tárgyalni a Fidesz uralta magyar Országgyűlés“ – állítja a jegyzetíró.

 A szlovák koalíció javaslata az igazságszolgáltatás decentralizációjára szolgál, véli Morvay. Szerinte ezzel a hatalom is decentralizálódik, és a kormánypolitikusok kevésbé tudják befolyásolni a konkrét botrányok vizsgálatát. „Ma ehhez elég lenne nekik, ha a főügyész helyére egy szófogadó, Trnka-típusú szolgálót állítanak“ – jelenti ki a jegyzetíró.

„Orbán tanár úr nem fog örülni Fico diák ilyen figyelmetlenségének. Orbán és a Fidesz minden lépése ugyanis ellenkező irányba mutat“ – írja Morvay. Szerinte a magyar kormánypárt ezzel a lépésével összpontosítani akarja a hatalmat saját kezébe, és az állam és a közélet összes szervét saját érdekei szolgálatába állítaná.

 A jegyzet szerint ezen törekvések egyik akadálya épp a kommunizmus bukása óta nagyon erős és befolyásos alkotmánybíróság lehet. „Orbánék először azt hitték, elég lesz, ha akár törvénysértés árán is saját embereiket választják be oda. Emellett pedig elkezdik a munkát a teljesen új alkotmányról, mely jobban megfelel majd szükségleteiknek és világnézetüknek“ – írja Morvay. Szerinte az új alkotmány a kormányközeli „szakértők“ javaslatai alapján egy elég szokatlan dokumentum lenne: benne foglaltatna a Szent Korona tisztelete, a művi terhességmegszakítás tiltása mellett.

 Egy ügyben azonban ez a „feljavított“ alkotmánybíróság is a kormány ellen döntött. „Ezért el kellett venni az asztalkendőt a szájak elől, nincs ugyanis több idő. A Fidesz hatalomra kerülése óta ugyanis több hasonló, nyilván alkotmányellenes lépést tett már meg, és az alkotmánybíróságnak rövid idő alatt sok lehetősége lesz dönteni a törvény és a pártérdekek között – elég csak megemlíteni a polgárok pénzének ellopását a magánnyugdíjpénztárakból“ – írja éles hangú kommentárjában a jegyzetíró.

 Az alkotmánybíróság jogköreinek szűkítésére szolgáló javaslat szerinte egyszerűen arról szól, hogy Orbánék biztosra mennek, és el akarnak takarítani mindent az útból, ami csak egy kicsit is feltartaná őket az ország teljes uralom alá hajtásának tervében.

 Szerk. megj:

Morvay 1968-ban született. Prágában tanult történelmet és politológiát. Élt már Prágában, Szegeden, s most Pozsonyt választotta hazájának. Mondhatjuk: világpolgár. Két évig dolgozott a cseh külügyminisztériumban. 2003-tól a SME munkatársa.

E-mail: peter.morvay sme.sk

 

(Forrás: bumm.sk)