vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.05. 

Tizenöt éves a Csütörtöki Csoport

Jubileumi nappal ünnepelte október 30-án tizenöt éves évfordulóját Budapest egyik legjelentősebb katolikus ifjúsági közössége, a Csütörtöki Csoport. Az 1995 őszén, hét volt kecskeméti piarista diák kezdeményezésére megalakult hittan egyben lelki vezetőjének, Bíró László püspök hatvanadik születésnapjáról is megemlékezett.

 A Csütörtöki Csoport keretében, amely mára a főváros egyik legnyitottabb közösségévé vált, százan-százötvenen gyűlnek össze hétről hétre minden csütörtökön, hogy imádságos ráhangolódást követően meghallgassák a családreferens püspök szavait, majd kiscsoportokban elbeszélgessenek az előadás során felmerülő kérdésekről. A jellemzően egyetemisták és fiatal dolgozók által látogatott hittan átmeneti közösség – hangsúlyozta az évfordulós ünnepségen a vezető főpásztor – célja, hogy az onnan kikerülők továbbra is egyházi közösséghez tartozzanak. A Csücsop (ez a hittan közkeletű elnevezése) szerepét a közösségi élmény megtapasztalásán kívül abban látja a vezető, hogy a fiatalok megtanulnak aktívan szólni a hitükről.

 A több évig a hagyományos plébániai hittanokhoz hasonló keretek között működő közösség nyitottsága és Bíró püspök karizmája együttesen vezetett ahhoz, hogy egyre több fiatal tért be csütörtök esténként a központi szemináriumba. Az ezredfordulóra érte el a százfős létszámot a Csücsop, 2002-re pedig 200 főnyire duzzadt a közösség.

 A Csütörtöki Csoport nyitottságához az is hozzájárul, hogy a csütörtöki alkalmak számtalan egyéb programmal egészülnek ki: kirándulások, közös sportolás, lelkigyakorlattal egybekötött táborok, bálok, bulik is szerveződnek a hittan köré – sok későbbi tag éppen ezeken keresztül került közelebb a közösséghez. Jó ideje a csücsopos programok részét képezi a keddi, illetve jelenleg a hétfői ima, amely imádságos hátteret nyújt a közösségnek. A hittanhoz kapcsolódóan működik a páros hittan, amelyen még nem jegyespár szerelmeseknek segít Bíró László püspök az egymáshoz és az Istenhez való közelebb kerülésben; valamint házas hittan is szerveződött a Csücsopból, a mintegy nyolcvan házasságnak köszönhetően, amely a csoport keretein belül köttetett.

 A Csütörtöki Csoport egyik legfőbb jellegzetessége, hogy bárki bekapcsolódhat a közösség alakításába, aki felelősséget érez erre, ezért is nevezik a nagyobb szerepet vállalókat felelősöknek. Bíró László a jubileumon hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a Csücsop tagjai jelen vannak az egyházban, hogy sokakat segítenek betagozódni. Arra kérte a fiatalokat, hogy egyre jobban éljenek társadalmi és egyéb felelősségükkel, s ne hagyják, hogy akár a kisebb közösségek szintjén alvó karizmák legyenek.

 

(Csütörtöki Csoport/Magyar Kurír)