vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.10. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 45. száma!

A tartalomból:

Csurka István: A bizonytalanság brókerei (2.oldal)

A nemzetközi tőkés társaságok támadása már nem lehet villámháború, mint a rendszerváltás paktumakor és a privatizáció erőltetett menetben való végrehajtásakor történt, mert a liberális kapitalizmusnak ehhez most nincs is ereje. Ez most hosszú háború. Visszavonulásokkal és a nép által felismerhetetlen eszközök használatával. Az első a bizalom aláásása. Rágalmazás, kicsinyben és nagyban és a nemzeti értékek támadása, egyáltalán a nemzeti öntudat kialakulásának a meggátlása. Legyen minél több egymás iránt, a kormány iránt és a nemzeti közösség iránt bizalmatlan ember. Ha most még csak a gondolkodni rest tömegembert érik el, nem baj. A fertőzés, évezredes tapasztalataik igazolják, terjed. A tömegemberből válik majd feljebb jutó, új kultúrbugris, akit aztán a már beépült elemek felszívnak a vezetésbe. Most az alapot kell megteremteni, az önmagában és a magyarságban sem bízó tömegembert, aztán ebből majd kifejlődik az új, nemzetellenes brókercsapat. Hogy ez párt lesz-e? Nem tudjuk. Valószínűen nem. Valami más, de már újra szervezett erő, amely csak a mostani bizalmatlanság talaján fejlődhet ki. A pártok kora lejárt, beleértve a győztes pártokat is. Még vannak, még szavaznak az országgyűlésekben, még szedik a tagdíjat, de már megkezdődött hivatásos vezetőréteggé átalakulások folyamata.

 Duray Miklós: Eltelt húsz év fölöttünk és közben a társadalmaink szétestek (4.oldal)

A Kárpát-medencei magyar-magyar kapcsolatoknak kialakult egy szerkezeti rendszere. Ennek egyik része a MÁÉRT, majd később a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma volt. Viszont a MÁÉRT-et 2004. november 11-én, a második Gyurcsány-kormány idején lefejezték. Pontosabban tetszhalottá tették. A magyar-magyar kapcsolatok rendszere megbénult. Helyébe lépett egy paternalisztikus kliensi rendszer, amelynek a felügyelője a magyarországi kormányzati körök voltak.

 Még a híveket sem engedték be a templomba (5.oldal)

Vízzel árasztották el november 3-án a Belvárosi Főplébánia-templomot. A felelőtlen kivitelező munkásai eltörtek egy 300 milliméteres víznyomócsövet. Háromszáz köbméter víz ömlött ki. A csaknem fél órán át tartó zuhatag sártengerré változtatta a teret, ez a mocskos lé folyt be a templom padlóba épített fűtésrendszerébe, és azon keresztül a kazánházba is lejutott. A károkról dr. Osztie Zoltánt, a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosát kérdezte Medveczky Attila.

–Egy munkaterületről van szó, és az őrök sokszor molesztálták a templomba érkező híveket. Csak többszöri szóváltás után, nagy kegyesen engedték be a templomba a biztonsági őrök ez embereket. Rendkívül fejetlenül és kaotikusan zajlottak itt a munkálatok, és találó a kifejezése: hasonlít a tér egy háborús övezetre.

 Dancs Rózsa: Vaddisznók törték a törökbúzát c. könyvét ismerteti Győri Béla (7.oldal)

Gyűjteményes dokumentum Dancs Rózsa könyve. A Gyergyó völgyében rettentő hidegek szoktak lenni. Berecz András mondta Dancs Rózsának, a könyv szerzőjének. Gyergyóújfaluban Hazug Pista mesélte: „Olyan hideg volt akkoriban, hogy a kanyarban a kutyák kettétörtek. De volt egy másik ember is, Okos Bolond Jóska, vagyis Barát Jóska, őt is meghallgatta Berecz András, a nagy mesemondó, és Okos Bolond Jóska által előadottakat továbbadta ugyancsak Dancs Rózsának. Az ontariói Hamiltonban Berecz András előadásán egy ottani ember kijelentette, hogy ismerte még otthonról Okos Bolond Jóskát. Ez a Gyergyó alfalui ember tehát világhírű volt.

 Az összetartozás élményét erősítjük (9.oldal)

A Bethlen Gábor Alapítvány Kuratóriuma – melynek Lezsák Sándor, a magyar Országgyűlés alelnöke az elnöke – Teleki Pál Érdeméremmel tünteti ki 2010. november 14- én Pogány Erzsébetet, a Felvidék Ma alapítóját, a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatóját, a magyar érdekvédelmi szervezetekben évtizedek óta végzett áldozatos munkájáért, az első szlovákiai magyar hírportál elindításáért és ötéves működtetéséért, fenntartásáért.

– Ebben az évben a Felvidék Ma portálra egyetlenegy centet sem sikerült szereznem, pedig még a Szlovák Kulturális Minisztériumnál is pályáztunk. Abból a keretből szerettünk volna támogatást nyerni, amit a szlovákiai magyar kultúrára és médiára szánnak. Bár ebben a kuratóriumban szlovákiai magyarok döntenek a pályázatokról, mégsem támogattak minket. A döntés után megtudtam, hogy az egyik szlovákiai magyar író azzal érvelt a kuratórium ülésén, hogy ez egy fasiszta, nacionalista hírportál.

 A kultusz és a kultúra egységéért (10.oldal)

A magyarországi református oktatás múltjáról, jelenéről és az általa vezetett intézményről dr. Kádár Pétert, a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium igazgatóját kérdezte Medveczky Attila.

– Az ún. szekták, vagy kisebb vallási közösségek, de egy másik nagy világvallás, így az iszlám európai terjedése is veszélyes a keresztyén hagyományokra nézve. Mikor elveszik az embertől az origót, a középpontot, a testvérektől az Atyát, elindul egy keresési folyamat, és a fiatalok lelki, eszmei kapaszkodót keresnek. A pedagógiában mindennapi tapasztalatunk az: a gyermek nem utasítja el a tekintélyt, hanem sokkal inkább azt az állapotot, amikor nincs igazodási pont, tehát minden tetszőleges.

 Vajdasági élő néphagyomány (11.oldal)

Interjú Juhász Gáborral, a vajdasági Juhász zenekar vezetőjével

–A Juhász zenekar eredetileg táncegyüttesek kíséretére alakult. Vajdaság területén nagyon fejlett a néptánc-mozgalom, szinte az összes magyar faluban létezik amatőr néptánc-csoport. Viszont az őket kísérő zenekarok többsége nem játszik autentikusan. Autentikus zenekarból nagyon kevés van a Vajdaságban, még öt sem, néptánc-csoport viszont legalább ötven működik. Ha azok a korosztályi bontását is figyelembe vesszük, akkor már legalább száz csoportról beszélhetünk. Miután néhai dr. Kern Katalin elnök asszony és Bodrogi Béla főtitkár azzal a felkéréssel kerestek meg bennünket, hogy alakítsuk meg a Népkör MMK néptánc-csoportját kísérő saját zenekart, nem volt kérdés, hogy más hangszerek megismerése, használatuk elsajátítása is szükségessé válik. Addig csak tamburán játszottunk dr. Szöllősy Vágó László népzenei szakosztályának tagjaiként, és mindössze fél évre volt szükségünk ahhoz, hogy a vonós hangszereket is meg tudjuk szólaltatni, mi több, úgy tudjunk játszani rajtuk, hogy az színpadképes legyen. 2000-ben léptünk először közönség elé, mint Juhász zenekar.

 Püspökök az izraeli megszállás ellen (18.oldal)

A közel-keleti szinódus tanulságai

A szintén október 23-án kiadott záródokumentum – amelynek negyvennégy pontba szedett ajánlásai három vezérelvre épülnek: a hitbeli szilárdságra, az egységben történő együttműködésre, illetve a szeretetközösségben végzett tanúságtételre – elfogadása után rögvest elérkezett az egyéni megnyilatkozások ideje. Cyrille Salim Bustros newtoni melkita érsek mikrofonok előtt kijelentette: „Isten szavát nem szabad igazságtalanságok igazolására felhasználni.” Újságírói kérdésre kifejtette, pontosan mire gondol: „Keresztény szemmel nem beszélhetünk egy körülhatárolható ígéret földjéről, hiszen Jézus Krisztus az egész Földre elhozta Isten országát, és az egész emberiség az Ő választottai közé tartozik. Ebből következően az ígéret földjének emlegetése nem használható fel arra, hogy igazolják a zsidóság visszatérését Izraelbe, ezzel párhuzamosan pedig a palesztinok kiszorítását őseik földjéről.”  

Van-e értelme cigányozni a politikában? (19.oldal)

A meglévő indulatok talaján könnyű élősködni. A politikai paraziták két oldalról is megélhetést találnak a cigánytémán. Egyrészt a „másság szép” márkanév alatt jogvédők, hivatásos liberálisok, és támogatás-elosztók harapnak jó nagyokat a cigánykoncból, másrészt a vulgárjobb lépjünk fel a cigányok ellen, majd mi megmutatjuk nekik, gárdát szervezünk, odavágunk, lózungokat ordítozó senkijei próbálnak képviselői fizetéseket szerezni szimpla cigányozással. Lássuk be, némi sikerrel. Az ország nagyobbik felében ezekkel a technikákkal persze csak átmeneti sikereket lehet elérni, de néhány területen, elsősorban Borsodban, Hevesben az elkeseredett amúgy is sanyarú sorsú lakosságot könnyen lehet heccelni. Persze a nagy keménykedők egyáltalán nem tudnak megoldással szolgálni, azon túl, hogy cigányállatoznak, tetveznek, illetve sajtónyilvánosság előtt csak cigánybűnözőznek. Mert mi is lehetne a Jobbik megoldása? Irtsuk ki a cigányokat? Nem, nem, mi nem mondtunk ilyet. Akkor mit mondtatok? – vetődik fel a kérdés. Természetesen semmit. Semmi értelmeset, kizárólagosan hangulatot keltenek, egyetlen céllal. Minél több képviselői fizetéshez, támogatáshoz, pénzhez akarnak jutni.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu