vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.10. 

Bőgatyás Herzl Tivadar

A Time Out nevezetű, elsősorban külföldieknek, azon belül is turistáknak szóló kiadvány a világ legnagyobb városaiban jelenik meg. Budapesten is. A magyar kiadásban „Magyar of the month” azaz a hónap magyarja címmel ismertetik meg az idegen ajkú közönséget hazánk nagyjaival. A novemberi számban Herzl Tivadar lett a „magyar of the month”.

Képzeljük el a meglepett turistát, amint „gulás” kanalazás közben sehogy sem érti. Vagy a jegyet cserélték el és Tel-Avivban vagyok, vagy a barackpálinkában pszichotrópszer is van. Herzl Tivadar sok minden lehet, de a hónap magyarja semmiképpen, már csak azért sem, mert saját magát nem tartotta magyarnak. Herzl minden ízében és gondolatában zsidó volt, zsidóként találta ki Erec Jiszráelt, a zsidó államot, zsidóként akarta egyesíteni a világ zsidóságát és zsidóként hagyta el Magyarországot. Herzlt, héber nevén Benjamin Zeevet, a cionizmus nagy alakjának tartják és a magyarsággal annyi kapcsolata volt, hogy beszélt és írt magyarul. Alapvetően közép-európai bécsi zsidó identitással rendelkezett és sokkal inkább volt Theodor Herzl, mint Herzl Tivadar. A fenti ténymegállapítások könnyen megtalálhatóak az interneten, és nem csak az antiszemitának minősített oldalak, hanem minden Herzl-lel foglalkozó írás ezt az álláspontot tükrözi.

De, akkor miért lesz egy turistakalauzban Herzl a hónap magyarja? A cionizmus egyik fontos tétele, hogy Palesztina – Erec Jiszráel – tehát olyan föld, amit Isten a zsidóknak adott. Tulajdonképpen az újkori zsidó állam ezen eszmefuttatás alapján jött létre. A zsidóknak köze volt Palesztina földjéhez egykoron, tulajdonolták azt, innentől újra jogot formálhatnak rá. Ennek a jogalapnak a kidolgozásában vannak Herzlnek elévülhetetlen érdemei, ezért vált jelentős történelmi figurává, ezért ismerheti a világ. Herzlt jelentős magyarnak beállítani tulajdonképpen azt jelenti, hogy a magyarságnak van valami érdeke, valami köze a zsidóság törekvéseihez. Esetleg az érdekek egyeznek is. Valami olyasmi érződik ki ebből a magyarításból, hogy nekünk, magyaroknak, szükségünk van Herzl nagyszerűségére, büszkélkedünk vele a külföldi előtt.

„Ha felsorolnánk azoknak a zsidóknak az értékeit a magyar kultúrában, amit, ha kivonnánk Magyarországról, akkor nem maradna más, csak a bőgatya és a fütyülős barack” visszhangzanak Landeszman György főrabbi szavai.

 

czyba