vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.05. 

Megbukott a koszovói kormány

A koszovói parlamentben november 2-án 66 igen és egy nem szavazattal a képviselők elfogadták a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt. A koszovói parlament 120 tagból áll. Jakup Krasniqi, Koszovó megbízott elnöke a szavazást követően feloszlatta a parlamentet, és rendkívüli választásokat írt ki december 12-ére.

 Az indítványt a Behgjet Pacolli (képen) üzletember által vezetett Új Koszovóért Összefogás nyújtotta be, és legalább 61 képviselőnek kellett támogatnia. Pacolli érvelése szerint azért fogalmazták meg a bizalmatlansági indítványt, hogy az országot kiemeljék az intézményes és politikai válságból. Szavai szerint a kormánynak már rég meg kellett volna buknia, hiszen nem a megfelelő módon irányította az országot, sőt még a programját sem valósította meg.

 Az indítványt az Új Koszovóért Összefogáson kívül a Dardanijai Demokratikus Szövetség frakciócsoportja, a Koszovói Demokrata Párt frakciócsoportjának két tagja, valamint a Koszovói Demokrata Szövetség egy képviselője írta alá.

 Korábban a Koszovói Demokrata Szövetség elfogadhatatlannak nevezte az indítványt.

 Az új választások hírére a szerbiai pártok is állást foglaltak. A hatalmi koalíciót alkotó pártok nagyobb része szerint arra a kérdésre, hogy a választásokon részt vegyenek-e a koszovói szerbek, az államnak kell választ adnia. Ezzel szemben a Liberális Demokrata Párt, valamint Riza Halimi albán nemzetiségű parlamenti képviselő szerint a koszovói szerbeknek részt kell venniük a választásokon, miközben a Szerbiai Demokrata Párt, a Szerb Radikális Párt és a Szerb Haladó Párt a választások bojkottálása mellett érvelt.

 Jelena Trivan, a Demokrata Párt sajtószóvivője kijelentette, hogy amíg az államvezetés nem dönt a kérdésről, a párt nem nyilatkozik.

 – Kerülni kell a pártoskodást és mindent rá kell bízni az államvezetésre, annak reményében, hogy a koszovói szerbek is egységesek fognak lépni – vetette fel Trivan.

 Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke egyetért azzal, hogy a szerb államvezetésnek hivatalosan is állást kell foglalnia, de véleménye szerint a koszovói szerbeknek mindenképpen részt kell venniük a választásokon, máskülönben kérdésessé válik a szerb pártok koszovói létezése.

 – A választásokon való részvétel nem jelenti azt, hogy elismernénk Koszovó függetlenségét – szögezte le Marković.

 A választásokon való részvételt javasolja Čedomir Jovanović, az LDP elnöke is, s – mint megjegyezte – a koszovói szerbeknek helyet kell foglalniuk az ottani intézményekben, hogy maradéktalanul kihasználhassák a koszovói alkotmány biztosította jogaikat.

 –Minden más utópia és a koszovói szerbek értelmetlen feláldozása – vélekedett az LDP elnöke.

 

(Forrás: Magyar Szó)