vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.12. 

Megrohamozták a csíkszeredai magyar konzulátust

„Kis lépés nekünk, embereknek, de nagy lépés ez Székelyföld számára!” – ezt mondta Ráduly Róbert Csíkszereda polgármestere, aki Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán elsőként kérte előjegyzését a magyar állampolgárság igénylésére. Magyarország székelyföldi külképviseletén ma reggeltől lehet telefonon időpontot egyeztetni az igénylések benyújtására.

 A Csíkszeredai Főkonzulátus munkatársai nem győzik fogadni a magyar állampolgárság igénylésére feliratkozók hívását.

 - November 5. óta folyamatosan égnek a vonalaink, és csak türelmet tudtunk kérni az emberektől, hogy hétfőn kezdjük el a jelentkezések vételét. Tudtuk, hogy sokan fognak jelentkezni. Ehhez képest a két vonalunk állandóan csöng, ahogy lehet is hallani – mondta Balogh György Magyarország csíkszeredai konzulja.

 Ilyen iramban a 650 ezres lélekszámú Székelyföldön aligha fogják győzni a több százezer jelentkező ügyintézését, mondta a konzul. Pillanatok alatt több oldalasra bővült az előjegyzés. Elsőként a Székelyföld megyei önkormányzatainak elnökei, illetve Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy polgármestere iratkozott fel.

 Egy személy kérésének leadása 45 percet vesz majd igénybe, a többi családtag esetén ez 20-20 perccel bővül. A telefonálók kérdések özönével ostromolják a konzulátust.

 A szükséges információk a www.allampolgarsag.gov.hu honlapon is megtalálhatók. A kérés 2011. január 3-tól külképviseleteken, illetve magyarországi települések jegyzőjénél vagy a bevándorlási hivatalokban is benyújtható. Számos székelyföldi közösség magyarországi testvértelepülése már jelezte, hogy szívesen segít a gyorsított eljárású honosítás anyaországi igénylésében.

 

(Forrás: erdely.ma)