vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.12. 

A Marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskola 20 éves

November 6-7-én a Marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskola 20 éves fennállásának évfordulóját ünnepelték. Ez az intézmény is azok közé tartozik, amelyek meglétét akkor tudnánk igazán, mélységesen megérteni, ha nem lenne. Olyan mint a világosság. Ha kialszik, ha besötétül akkor értjük meg milyen is nélküle és miért is van szükség rá.

 Ezt a bekövetkezendő elsötétülést látták előre 20 évvel ezelőtt a Kántor-Tanítóképző Főiskola életre hívói, hogy lámpásokat gyújtsanak és lámpásokat küldjenek az erdélyi magyar települések iskoláiba, közösségeibe. És még megszokhattuk, hogy akárhányszor lámpásokat akarunk gyújtani, megjelenik a lámpaoltogatók hada is. Így a kezdeti években a főiskolai oklevelek kiállítását a nagykőrösi testvérgyülekezet, a Károli Gáspár Egyetem kéznyújtása tette lehetővé.

A Marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskolában eddig 619-en szerezték meg a tanítói és sokan közülük a kántori oklevelet is. Ennek ellenére ma sincs önálló épülete az intézménynek, amelynek igazgatása a régi vártemplomi lelkészi lakásból történik. A volt parókia bővítésére készült terv által szeretnék elérni hogy a képzőnek biztos otthona legyen. E terv megvalósítására keresik a támogatókat, hogy létre jöhessenek Marosvásárhelyen a református iskolarendszer hiányzó láncszemei is. A református óvoda, elemi és általános iskola, ahol a főiskola hallgatói eredményesebben végezhetnék a felkészülést.

 

(Forrás: erdely.ma)