vissza a főoldalra

 

 

 2010.11.12. 

Az utolsó pillanatban megalakulhat

A szerbiai emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium képviselői megegyeztek a három bosnyák lista vezetőivel arról, hogy a bosnyák kisebbség nemzeti tanácsának megalakulásáról december 2-án folytatják a tárgyalásokat.

– Pozitív hangulatban folyt a diskurzus és mindkét fél készen áll az együttműködésre a végső megegyezés érdekében – nyilatkozta Svetozar Čiplić kisebbségügyi miniszter.

 Dimitriosz Kipreosz, az EBESZ missziójának vezetője elégedett a november 9-ei tárgyalás kimenetelével, és elmondta, biztos abban, hogy mindhárom lista képviselői arra törekszenek majd, hogy közös megállapodás szülessen. Kipreosz hangsúlyozta, nem véletlen, hogy december 2-ra tűzték ki a tárgyalás folytatását, hiszen december 6-án lejár a Bosnyák Nemzeti Tanács megalakítására kiszabott határidő.

 A kisebbségek nemzeti tanácsainak megválasztása június 6-án zajlott, s azóta a 19 nemzeti tanács közül egyedül a bosnyák nemzeti tanács nem alakult még meg. A tanácsnak 35 taggal kell rendelkeznie, melyből a választásokon 17 mandátumot szerzett a Bosnyák Kulturális Közösség, 13-at a Bosnyák Lista, a Bosnyák Újjászületés nevű lista pedig 5 képviselői helyet szerzett. A Muamer Zukorlić (képen) mufti vezette Bosnyák Kulturális Közösség július 7-én megalapította a nemzeti tanácsot, ugyanis a Bosnyák Újjászületés lista két tagja melléjük állt, azonban az emberi jogi és kisebbségügyi minisztérium szerint az ülést szabálytalanul tartották meg, mivel, mint állítják, a nemzeti tanács megalakulásához a képviselők kétharmadának jelen kell lennie.

 

(Forrás: Magyar Szó)